Theodelinda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Theodelinda
Theodelinda married Agilulf (detail).jpg
Theodelinda într-o frescă de Ambrogio și Gregorio Zavattari
Date personale
Născută
Regensburg, Germania
Decedată (58 de ani)
Monza, Italia
Părinți Garibald I de Bavaria
Waldrada[*]
Căsătorită cu Authari al longobarzilor
Agilulf al longobarzilor
Copii Adaloald al longobarzilor
Gundeberga
Ocupație scriitoare

Theodelinda (n. cca. 570-d. 628) a fost regină a longobarzilor, fiica ducelui Garibald I de Bavaria din familia Agilolfingilor.

A fost prima dată căsătorită în 588 cu Authari, regele longobarzilor și fiul lui Cleph. După ce Authari a murit în anul 590, Theodelindei i s-a îngăduit să îl aleagă pe Agilulf ca al doilea soț și totodată ca succesor al lui Authari, în 591.

În continuare, ea a exercitat o mare influență în restaurarea crezului niceean și a romano-catolicismului în rândul longobarzilor, care erau majoritar arieni.

După convertirea lui Agilulf la credința catolică, Theodelinda a început construirea de biserici în Lombardia și în Toscana, printre care catedrala din Monza și primul baptisteriu din Florența, toate acestea fiindu-i dedicate Sfântului Ioan Botezătorul.

Faimosul tezaur de la Monza conține coroana de fier a regilor longobarzi, ca și theca persica, incluzând un text din Evanghelia după Ioan, trimis de către papa Grigore I special pentru Theodelinda și pentru fiul ei, Adaloald.

Fiul său, Adaloald, în jurul anului 616, a urcat pe tronul Regatului longobard, fiind singurul monarh din ramura Theodelindei a dinastiei bavareze.

Referințe[modificare | modificare sursă]