Dosarele X

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la The X-Files)
Jump to navigation Jump to search
style="font-size:120%; background:
  1. C6C9FF; text-align:center;" colspan="2" | Dosarele X
X-Files intro.jpg
Gen Mister / Thriller / Dramă
Creat de Chris Carter
În rolurile principale David Duchovny
Gillian Anderson
Mitch Pileggi
Robert Patrick
Annabeth Gish
Cory Parravano
Compozitor coloană sonoră Mark Snow
Țară de origine Statele Unite ale Americii SUA
Limbă Engleză
Nr. sezoane 9
Nr. episoade 202 (Listă episoade)
style="font-size: 100%; background:
  1. C6C9FF; text-align: center;" colspan="2" | Producție
Producător(i) Chris Carter
Locație filmare Vancouver
Durată 43 de minute
style="font-size: 100%; background:
  1. C6C9FF; text-align: center;" colspan="2" | Difuzare
Canal de origine FOX
Perioadă de difuzare 10 septembrie, 199319 mai, 2002
În România transmis de Pro TV, Pro Cinema
style="font-size: 100%; background:
  1. C6C9FF; text-align: center;" colspan="2" | Cronologie
Producții similare The Lone Gunmen, Millennium
style="font-size: 100%; background:
  1. C6C9FF; text-align: center;" colspan="2" | Legături externe
Site oficial
Profil IMDb
Sumar TV.com

Dosarele X (Titlu original: The X-Files) este un serial de televiziune american, creat de Chris Carter și difuzat între 10 septembrie 1993 și 19 mai 2002 . Serialul a avut 9 sezoane și a îmbinat elemente science-fiction, fantasy, horror și mystery. A fost unul din primele seriale de succes ale retelei americane de televiziune FOX, personajele și motto-ul său ("Adevărul este dincolo de noi") intrând în istoria televiziunii.

În serial, agenții FBI Fox Mulder (David Duchovny) și Dana Scully (Gillian Anderson) primesc sarcina de a investiga așa-numitele Dosare X: cazuri nerezolvate care implică prezența unor fenomene paranormale. Mulder crede în existența extratereștrilor și în paranormal, în timp ce Scully este sceptică, ea fiind trimisă inițial de către superiori pentru a încerca să distrugă reputația lui Mulder și metodele sale neconvenționale de lucru. Pe măsură ce serialul a evoluat, ambii agenți au fost prinși într-un conflict mult mai mare, o adevărată "mitologie", după cum a fost numită de către creatori show-ului. Relația dintre personaje a rămas destul de ambiguă, deși fanii au considerat că este mai mult una romantică decât platonică. Episoadele serialului au variat de la horror la comedie, Mulder și Scully investigând cazuri bizare,dar care nu au avut implicații asupra poveștii de ansamblu.

Popularitatea serialului a atins apogeul la finele anilor '90 ducând la apariția unor filme pentru marele ecran în anul 1998 și în 2008. În ultimele două sezoane, Gillian Anderson a devenit protagonista principală, Duchovny apărând foarte rar. Au fost introduse alte două personaje: agenții FBI John Dogget (Robert Patrick) și Monica Reyes (Annabeth Gish). La vremea difuzării ultimului episod, Dosarele X era cel mai longeviv serial science-fiction din istoria televiziunii americane, titlu pe care l-a pierdut ulterior în favoarea serialului Stargate SG-1. În anul 2007, revista Time l-a inclus în lista "Celor mai bune 100 de seriale din istoria televiziunii".

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]