Călărețul electric

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la The Electric Horseman)
Călărețul electric

Afișul românesc al filmului
Rating
Titlu originalThe Electric Horseman
Genfilm de dragoste
film de aventuri
dramă  Modificați la Wikidata
RegizorSydney Pollack[1][2]  Modificați la Wikidata
ScenaristDavid Rayfiel[3]  Modificați la Wikidata
ProducătorRay Stark[*][[Ray Stark (producător de film american)|​]]  Modificați la Wikidata
StudioRastar[*][[Rastar |​]]  Modificați la Wikidata
DistribuitorColumbia Pictures
Netflix  Modificați la Wikidata
Director de imagineOwen Roizman[*][[Owen Roizman (American cinematographer (1936–2023))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajSheldon Kahn[*][[Sheldon Kahn (American film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaDave Grusin[*][[Dave Grusin (compozitor american)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieRobert Redford[2][4]
Jane Fonda[2][4]
Valerie Perrine[*][2][4]
John Saxon[*][[John Saxon (actor american)|​]][4]
Willie Nelson[2][4]
Allan Arbus[*][[Allan Arbus (American actor and photographer (1918–2013))|​]][4]
Timothy Scott[*][[Timothy Scott (actor american)|​]][4]
Wilford Brimley[*][[Wilford Brimley (actor american)|​]][4]
Nicolas Coster[*][3]
Sydney Pollack[3]
James Sikking[*][[James Sikking (actor american)|​]][3]
Quinn Redeker[*][[Quinn Redeker (actor american)|​]][3]
Basil Hoffman[*][[Basil Hoffman (actor american)|​]][3]
Patricia Blair[*][[Patricia Blair (American TV and film actress)|​]][3]  Modificați la Wikidata
Premiera
(Germania)[5]  Modificați la Wikidata
Durata120 min.
117 min.  Modificați la Wikidata
Țara Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Filmat înUtah  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiLas Vegas Valley[*]  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba engleză  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor (Arthur Piantadosi[*], Les Fresholtz[*][[Les Fresholtz (sound engineer (1931-2021))|​]], Michael Minkler[*][[Michael Minkler (Sound engineer)|​]] și Al Overton, Jr.[*][[Al Overton, Jr. (sound engineer)|​]], )  Modificați la Wikidata
Prezență online

Călărețul electric (în engleză The Electric Horseman) este un film western de comedie-dramă american din 1979, regizat de Sydney Pollack și cu Robert Redford și Jane Fonda în rolurile principale. Personajul principal al filmului este un fost campion de rodeo care este angajat de o companie producătoare de alimente pe bază de cereale ca purtător de cuvânt al acesteia și fuge apoi călare pe un cal drapat într-un costum electric care i-a fost dat pentru a promova compania în Las Vegas.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Norman „Sonny” Steele este un fost călăreț de rodeo care a fost angajat de un concern comercial pentru a promova o marcă de cereale pentru micul dejun. Înainte de a face o apariție promoțională în Las Vegas unde urma să călărească un cal de curse pursânge, care răspunde la numele de Rising Star și are o valoare asigurată de 12 milioane de dolari, Sonny descoperă consternat că animalul a fost drogat și este rănit.

Deranjat de modul nepotrivit de îngrijire a calului și deziluzionat de starea actuală a vieții lui, Sonny decide să-l răpească pe Rising Star și să călătorească prin țară pentru a-l elibera într-un canion îndepărtat, unde hoinăresc turme de cai sălbatici. Hallie Martin, o reporteriță de televiziune dornică să fie prima care prezintă povestea calului Rising Star, dă de urma lui Sonny și îl urmează în călătoria sa neobișnuită prin mediul rural. În timpul drumului, Sonny și Hallie au o poveste de dragoste în timp ce reușesc să evite autoritățile aflate în urmărirea lor.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Membrii distribuției principale a filmului Călărețul electric au colaborat în mode repetat cu regizorul Sydney Pollack și cu alți membri ai echipei tehnice. Pe 28 noiembrie 1978, Robert Redford a fost anunțat că va juca în film,[6] acesta fiind al cincilea film în care el a jucat în regia lui Sydney Pollack după This Property Is Condemned (1966), Jeremiah Johnson (1972), The Way We Were (1973) și Cele trei zile ale condorului (1975). Această relație regizor-actor va continua cu încă două filme: Departe de Africa (1985) și Havana (1990). Pollack a colaborat anterior și cu Jane Fonda în Și caii se împușcă, nu-i așa? (1969), în timp ce Redford și Fonda au făcut echipă anterior în Urmărirea (1966) și Desculț în parc⁠(d) (1967).

Filmări[modificare | modificare sursă]

Filmările la Călărețul electric au avut loc la sfârșitul anului 1978 și începutul lui 1979 în statele americane Nevada și Utah. Majoritatea secvențelor au fost filmate în Las Vegas și Red Rock Canyon National Conservation Area,[7][8] în timp ce filmări suplimentare au avut loc în diferite locuri din statul Utah, inclusiv Grafton⁠(d), St. George⁠(d) și Parcul Național Zion.[9][10]

Lansare și recepție[modificare | modificare sursă]

Călărețul electric a fost lansat în cinematografele din Statele Unite ale Americii pe 21 decembrie 1979. Cu toate că a avut un buget de 12,5 milioane de dolari,[11] filmul a fost un succes de box office, devenind al unsprezecelea film cu cele mai mari încasări din 1979,[12] după ce a adus venituri interne totale de aproape 62 de milioane de dolari.[13] În timp ce filmul a fost coprodus de Columbia Pictures și Universal Pictures și distribuit de Columbia pe plan intern și de Universal la nivel internațional, drepturile de film din SUA urmau să revină mai târziu companiei Universal.[14] De atunci, a fost lansat pe CED (Capacitance Electronic Disc) Videodiscs, VHS, Betamax, LaserDisc⁠(d) și DVD de către Universal Studios⁠(d), deși lansările actuale home video au înlocuit „My Heroes Have Always Been Cowboys” cu o înregistrare asemănătoare sunetului instrumental de pe genericul de la început.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0079100/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b c d e http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=33361.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f g Česko-Slovenská filmová databáze 
  4. ^ a b c d e f g h http://www.imdb.com/title/tt0079100/fullcredits, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ „Călărețul electric”, Internet Movie Database, accesat în  
  6. ^ „Redford joins cast”. The Beaver County Times⁠(d). United Press International. . p. 16. Accesat în . 
  7. ^ Katsilometes, John (). „John Katsilometes gets Frank Gehry's succinct opinion of architecture in Las Vegas”. Las Vegas Sun⁠(d). The Greenspun Corporation⁠(d). Accesat în . 
  8. ^ Block, Marcelline (). World Film Locations: Las Vegas. Intellect Ltd. p. 47. ISBN 978-1841505886. 
  9. ^ Harmer, Katie (). „50 movies filmed in Utah: 'The Sandlot,' 'Hulk' and more”. Deseret News⁠(d). Deseret News Publishing Company⁠(d). Accesat în . 
  10. ^ D'Arc, James (). When Hollywood Came to Town: A History of Movie Making in Utah. Layton, Utah⁠(d): Gibbs Smith. p. 110. ISBN 978-1423605874. 
  11. ^ Electric Horseman: A movie charges into the box office. Lawrence Journal-World⁠(d), Bob Thomas (21 Dec 1979). Retrieved May 23, 2014.
  12. ^ Top Grossing Films of 1979. Arhivat în , la Wayback Machine. Listal. Accesat la 14 august 2017.
  13. ^ „The Electric Horseman (1979)”. Box Office Mojo. IMDb. Accesat în . 
  14. ^ „Company credits for The Electric Horseman. The Internet Movie Database. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]