Tetris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tetris

Dezvoltator(i)Alexei Pajitnov
Pohilko, Vladimir Ivanovici[*][[Pohilko, Vladimir Ivanovici (Russia businessman)|​]]
Vadim Gherasimov  Modificați la Wikidata
Designer(i)Alexei Pajitnov  Modificați la Wikidata
PlatformăGame Boy Advance
Amstrad PCW[*][[Amstrad PCW (series of personal computers produced by British company Amstrad from 1985 to 1998)|​]]
ZX Spectrum
Acorn Electron[*][[Acorn Electron (home computer)|​]]
Amiga
Sistemul de divertisment Nintendo
seria NEC PC-9800[*]
WonderSwan Color[*][[WonderSwan Color (handheld game console)|​]]
Sega Genesis
Mac OS
Philips CD-i[*][[Philips CD-i (home multimedia and video game console)|​]]
MSX[*][[MSX (family of standardized home computer architectures released between 1983 and 1990)|​]]
Apple IIGS[*][[Apple IIGS (Apple II series 16-bit computer)|​]]
Amstrad CPC[*][[Amstrad CPC (series of home computers produced by Amstrad)|​]]
Commodore 64
Game Boy
MOTO Gamme[*][[MOTO Gamme (Micro-computer family from Thomson french company)|​]]
Atari ST[*][[Atari ST (series of personal computer models)|​]]
Atari Falcon[*][[Atari Falcon (personal computer)|​]]
Nintendo Switch
Android  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
Genuripuzzle[*]  Modificați la Wikidata
Modurisingleplayer
Multiplayer  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Piesele jocului Tetris: I, L, J, O, S, T, Z.

Tetris (în rusă: Тетрис) este un joc video de puzzle creat de inginerul de calculatoare sovietic/rus Alexei Pajitnov în iunie 1984. Numele jocului a fost derivat din grecescul tetra, pentru a face referire că toate piesele sunt formate din patru pătrățele, și tenis, care era jocul preferat al creatorului.

Jocul a cunoscut o adevărată explozie în țările est-europene, odată cu apariția jocurilor electronice de mână, generând o adevărată isterie și dependență.

În Tetris jucătorii completează linii prin mișcarea pieselor cu forme diferite care coboară în spațiul jocului. Liniile completate dispar și oferă jucătorului puncte, iar jucătorul poate să avanseze în completarea spațiilor libere. Jocul se termină când ecranul este plin. Cu cât jucătorul poate să amâne completarea ecranului cu atât scorul va fi mai mare. În jocurile de tip multiplayer, jucătorii trebuie să reziste mai mult decât oponenții lor, iar în unele versiuni jucătorii pot să își penalalize adversarii prin completarea unui număr semnificativ de linii.

Istorie[modificare | modificare sursă]

În 1977, Pajitnov a lucrat ca stagiar de vară la Academia Sovietică de Științe. După ce a absolvit, în 1979, a acceptat un loc de muncă acolo, lucrând la recunoașterea vorbirii la Centrul de Calcul Dorodnițîn al Academiei.[1]:86 După ce Centrul de Calcul a primit echipamente noi, cercetătorii de acolo au scris un mic program pentru el, pentru a testa capacitățile de calcul. Potrivit lui Pajitnov, aceasta „a devenit scuza [lui] pentru a face jocuri”.[2] Jocurile pe calculator erau fascinante pentru el, deoarece ofereau o modalitate de a reduce decalajul dintre logică și emoție, iar Pajitnov era interesat atât de matematică, cât și de puzzle-uri, precum și de psihologia calculului.[3]:76

Tetris

În căutarea inspirației, Pajitnov și-a amintit din copilărie despre jocul de pentomino, un joc în care utilizatorul creează figuri folosind cinci pătrate identice conectate prin laturi. Amintindu-și de dificultatea pe care a avut-o în a pune piesele înapoi în cutia lor, Pajitnov s-a simțit inspirat să creeze un joc bazat pe acest concept.[4][5] Folosind un computer sovietic model Electronika 60 în Centrul de Calcul, el a început să lucreze la ceea ce a devenit prima versiune de Tetris.[6] După ce a scris primul prototip în două săptămâni,[5] Pajitnov a petrecut mai mult timp testând și adăugând linii noi jocului, finalizându-l la 6 iunie 1985.[7][8] Această versiune primitivă nu avea nivele sau sistem de punctare, dar Pajitnov știa că are un joc cu un potențial grozav, deoarece nu se putea opri din a-l juca la serviciu.[4][9]

Jocul a atras interesul unor colegi precum colegul programator Dmitri Pevlovski, care l-a ajutat pe Pajitnov să ia legătura cu Vadim Gherasimov, atunci un stagiar de 16 ani la Academia Sovietică.[10] Pajitnov a vrut să creeze o versiune color a lui Tetris pentru computerul personal IBM și a cerut stagiarului să-l ajute. Gerasimov a creat versiunea pentru PC în mai puțin de trei săptămâni și, cu contribuțiile lui Pevlovski, a durat încă o lună adăugând noi funcții, cum ar fi sistemul de ținere a scorului și efecte sonore.[11]:300[3]:78Jocul, disponibil pentru prima dată în Uniunea Sovietică, a apărut în Occident în 1986.

Pajitnov a creat o continuare a lui Tetris, intitulată Welltris, care are același principiu, dar are loc într-un mediu tridimensional în care jucătorul vede zona de joc de sus.[12] Tetris a fost licențiat și administrat de compania sovietică ELORG (Electronorgtechnica), care deținea monopolul importului și exportului de hardware și software de calculator în Uniunea Sovietică și i-a făcut publicitate cu sloganul „Din Rusia cu dragoste” (pe NES: „Din Rusia cu distracție!"). Deoarece era un angajat al guvernului sovietic, Pajitnov nu a primit drepturi de autor.

Pajitnov, împreună cu Vladimir Pohilko, s-au mutat în Statele Unite în 1991 și mai târziu, în 1996, a fondat The Tetris Company cu Henk Rogers, ceea ce i-a permis în cele din urmă să aibă drepturi de autor asupra jocului său și să fie plătit.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Ichbiah, Daniel (). „Tetris: l'infernal casse-tête qui venait du froid” [Tetris: the infernal puzzle that came from the cold]. La saga des jeux vidéo [The saga of video games] (în French) (ed. 1st). Pocket. ISBN 9782266087636. 
 2. ^ Hoad, Phil (). „Tetris: How We Made the Addictive Computer Game”. The Guardian (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ a b Goldberg, Harold (). All Your Base Are Belong to Us: How Fifty Years of Videogames Conquered Pop Culture. New York: Three Rivers Press. ISBN 9780307463555. 
 4. ^ a b Romo, Vanessa (). „Happy Birthday, Tetris. 35 Years Later You're As Addictive And Tetromino-y As Ever”. NPR (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ a b „Meet the men who built the only perfect video game: Tetris”. Digital Trends (în engleză). . Accesat în . 
 6. ^ Hoad, Phil (), „Tetris: how we made the addictive computer game”, The Guardian (în engleză), ISSN 0261-3077, accesat în  
 7. ^ „Tetris: A chip off the old bloc” (în engleză). . Accesat în . 
 8. ^ shmuplations (). „Tetris – 1993 Developer Interview - shmuplations.com” (în engleză). Accesat în . 
 9. ^ Johnson, Bobby (). „How Tetris Conquered the World, Block by Block”. The Guardian (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 10. ^ „Original Tetris: Story and Download”. vadim.oversigma.com. Accesat în . 
 11. ^ Sheff, David (). Game Over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children (ed. 1st). New York: Random House. ISBN 9780679404699. 
 12. ^ „Screenshots from Welltris, retrieved 31-10-2007”. Mds.mdh.se. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tetris