Teoria Olduvai

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Teoria Olduvai este o teorie propusă de Richard C. Duncan în 2000, bazată pe experiența lui în gestionarea energiei și a pasiunea lui pentru arheologie. Teoria prevede că actuala civilizație industrială va avea un maxim de 100 de ani începând 1930. Din 2030 , umanitatea treptat, va reveni la niveluri comparabile cu alte civilizații care au trait anterior, culminând în aproximativ trei mii de ani într-o civilizație bazată pe vânătoare, așa cum a existat pe Pamant pentru o perioadă de trei miliarde de ani.

Teoria Olduvai este un model bazat pe date statistice de la o afirmație pe care oricine le poate accepta și nu este posibil ca populatia să consume energie și să continue nelimitat să crească la ritmul care a avut loc pe parcursul secolului al XX-lea.


Teoria se bazează pe variația între rata de producție de energie utilizând combustibilii fosili și populația lumii. Între 1930 și 1979, această rată a crescut de aproximativ 3% anual, dar din anii 1980, scazut constant cu aproximativ 0,5% pe an pe cap de locuitor. De vârf din 1979 reprezinta varful de civilizație și în jur de 2030 vom avea o productie energetica asemanatoare cu anii 1930. Acel moment pot fi considerat ca la sfârșitul civilizație de astăzi. Prăbușirea probabil provine de la o mulțime de intreruperi electrice raspandite in toata lumea. În lipsa de energie electrica, se va trece de la actuala situatie la modele apropiate Evului Mediu și pana la Epoca de piatră va fi doar un pas.

Numele Olduvai este inspirat dintr-un faimos sit arheologic, dar teoria nu are nici o legatura cu descoperirile culese din acest loc.

Baze pentru formularea teoriei[modificare | modificare sursă]

Producerea petrolului[modificare | modificare sursă]

Duncan stabilește un model de estimare a producției de petrol în următorii ani. În acest model, de varful de productie a petrolului va ajunge până în 2006, dată la care, OPEC va depăși producția de producție din țările care nu sunt membri ai organizatiei. In acel moment apare o divizare între țările producătoare care vor gestiona de distribuție globală de petrol din lume, și țările care nu posedă petrol. Cu toate acestea, chiar cu o creștere a producției din OPEC, productia totala din lume va continua sa încetini procesul de declin.

În ceea ce privește producția, comparativ cu populația lumii, această rată a crescut exponențial, între 1920 și 1973. Între acel an și 1979 a crescut atât de ușoare și erratic, iar din 1979 a scazut la o rată medie de 1,79% pe an. Perioada de ușoara descreștere este numita Înclinarea Olduvai

Legături externe[modificare | modificare sursă]