Teofil al III-lea al Ierusalimului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Teofil al III-lea al Ierusalimului

Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și al întregii Palestine, Israel, Siria, dincolo de râul Iordan, Cana Galileii și Sfântul Sion
ChurchBiserica Ortodoxă a Ierusalimului
SeeIerusalim
Installed22 noiembrie 2005
Term endedIncumbent
PredecessorIrenaios
Personal details
Birth nameIlias Giannopoulos
Born (72 de ani)
Messinia, Grecia
ResidenceIerusalim
Alma materUniversitatea Durham
Universitatea Ebraică din Ierusalim
Universitatea din Atena
SignatureTeofil al III-lea al Ierusalimului's signature
Coat of armsTeofil al III-lea al Ierusalimului's coat of arms

Teofil al III-lea al Ierusalimului (în greacă Η Α. Μακαριότης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ, numele său laic fiind cel de Ηλίας Γιαννόπουλος, Ilias Giannopoulos) este din 22 noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului, după ce l-a succedat pe Irineu I.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Gargalianoi, Grecia în 1952. În 1964 devine membru al Frăției Sfântului Mormânt din Ierusalim, după aceasta studiază la Școala Patriarhală din Oraș Sfânt. La 28 iunie 1970 a fost tuns călugăr de către Benedict I, Patriarhul Ierusalimului. În anii 1975 - 1978 a studiat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, unde a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Între 1981 și 1986 a studiat la Universitatea din Durham, Anglia. În 1986 și 1988 el a fost responsabil pentru relațiile externe ale Patriarhiei Ierusalimului. Arhimandritul Teofil a reprezentat Patriarhul la o serie de organizații internaționale. Ulterior, a fost custode senior al Sfântului Mormânt.

A fost consacrat ca episcop la doar șase luni înainte de a fi ales Patriarh în 2005. A fost numit pe arhiepiscop de Tabor. În luna mai a aceluiași an, predecesorul său, Patriarhul Irineu I, care a fost acuzat de implicarea într-o serie de tranzacții imobiliare controversate, care totuși nu au putut fi dovedite, a fost suspendat de primul Sinod și apoi de Catedra Pan-Ortodoxă din Fanar. Pe 22 august 2005 a fost ales în unanimitate de către Sfântul Sinod și înscăunat la 22 noiembrie a acelui an. În data de 16 decembrie 2007 a fost recunoscut în funcție de autoritățile israeliene, după ce în 12 iunie 2007 fusese recunoscut de autoritățile din Iordania.

În perioada 15-23 septembrie 2014 a fost gazda celei de-a 13-a sesiuni plenare a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox, care s-a desfășurat la Amman, Iordania.[1] In anul 2014, a vizitat România, fiind invitat de Preafericitul părinte Daniel al României.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 13. Katholisch-orthodoxe Dialogrunde, KPA, 16 septembrie 2014.

Legături externe[modificare | modificare sursă]