Teofil al III-lea al Ierusalimului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Patriarhul Teofil al III-lea
Patriarch Theophilos III of Jerusalem Senate of Poland 01.JPG
Date personale
Născut (67 de ani) Modificați la Wikidata
Messinia, Grecia Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Greece.svg Grecia Modificați la Wikidata
Ocupație preot Modificați la Wikidata
Afiliere religioasă Patriarh Ortodox al Ierusalimului
Funcția episcopală
Sediul Ierusalim
Titlul Binecuvântatul și Preasfântul Teofil, Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și întregii Palestine, Sirii, Arabiei, Iordaniei, Canei Galileii și a Sfântului Sion
Perioada 22 noiembrie 2005 - prezent
Predecesor Irineu I

Teofil al III-lea al Ierusalimului (în greacă Η Α. Μακαριότης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ, numele său laic fiind cel de Ηλίας Γιαννόπουλος, Ilias Giannopoulos) este din 22 noiembrie 2005, cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului, după ce la succedat pe Irineu I.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Gargalianoi, Grecia în 1952. În 1964 devine membru al Frăției Sfântului Mormânt din Ierusalim, după aceasta studiază la Școala Patriarhală din Oraș Sfânt. La 28 iunie 1970 a fost tuns călugăr de către Benedict I, Patriarhul Ierusalimului. În anii 1975 - 1978 a studiat la Facultatea de Teologie a Universității din Atena, unde a fost ridicat la rangul de arhimandrit. Între 1981 și 1986 a studiat la Universitatea din Durham, Anglia. În 1986 și 1988 el a fost responsabil pentru relațiile externe ale Patriarhiei Ierusalimului. Arhimandritul Teofil a reprezentat Patriarhul la o serie de organiații internaționale. Ulterior, a fost custode senior al Sfântului Mormânt.

A fost consacrat ca episcop la doar șase luni înainte de a fi ales Patriarh în 2005. A fost numit pe arhiepiscop de Tabor. În luna mai a aceluiași an, predecesorul său, Patriarhul Irineu I, care a fost acuzat de implicarea într-o serie de tranzacții imobiliare controversate, care totuși nu au putut fi dovedite, a fost suspendat de primul Sinod și apoi de Catedra Pan-Ortodoxă din Fanar. Pe 22 august 2005 a fost ales în unanimitate de către Sfântul Sinod și înscăunat la 22 noiembrie a acelui an. În data de 16 decembrie 2007 a fost recunoscut în funcție de autoritățile israeliene, după ce în 12 iunie 2007 fusese recunoscut de autoritățile din Iordania.

În perioada 15-23 septembrie 2014 este gazda celei de-a 13-a sesiuni plenare a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox, care se desfășoară la Amman, Iordania.[1] In anul 2014, a vizitat România, fiind invitat de Preafericitul părinte Daniel al României.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ 13. Katholisch-orthodoxe Dialogrunde, KPA, 16 septembrie 2014.

Legături externe[modificare | modificare sursă]