Taxidermie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la arta și meșteșugul împăierii. Pentru alte sensuri,, vedeți Taxidermie (dezambiguizare).
Atelierul de taxidermie al muzeului științe naturale din Wiesbaden, Germania, 1923.

Taxidermia (din greacă pentru "aranjament al pielii"), cunoscută în română sub termenul de împăiere, este meșteșugul și arta prelucrării, respectiv a re-producerii animalelor în scopul prezentării publice sau particulare, așa cum ar fi în muzeele de științe naturale sau sub forma de trofee de vânătoare. Taxidermia poate fi aplicată la toate speciile de animale, inclusiv la oameni.

Metodele aplicate de taxidermiști au fost considerabil îmbunătățite în secolul trecut amplificând calitatea produselor finale. După curățarea tuturor organelor interne și a fluidelor corpului, dintre care sângele este esențial, respectiv îndepărtarea ochilor, conservarea restului corpului animal se face cu substanțe și tehnici corespunzătoare.

Taxidermiștii pot practica profesional, pentru muzee sau scopuri științifice, sau pentru vânători și pescari, ori în calitate de amatori, ca hobby. Pentru practicarea taxidermiei o persoană trebuie să fie extrem de familiară cu anatomia, disecția, sculptura, pictura și prelucrarea pieilor.


Istoricul taxidermiei[modificare | modificare sursă]

Varietăți neștiințifice ale taxidermiei[modificare | modificare sursă]

Rogue taxidermy[modificare | modificare sursă]

Grifon "împăiat" aflat la Muzeul zoologic din Copenhaga, Danemarca.

Rogue taxidermy, într-o traducere aproximativă în spiritul limbii române, taxidermie poznașă, este o varietate neștiințifică a taxidermiei care se ocupă cu crearea unor animale împăiate care nu există în realitate, așa cum ar fi "realizarea" unor animale imaginare sau prezente în bestiare din diferite timpuri și epoci.

Taxidermie antropomorfică[modificare | modificare sursă]

Taxidermia antropomorfică este o varietate ne-științifică a taxidermiei în care animale împăiate sunt îmbrăcate în haine umane și / sau sunt prezentate ca și când ar fi angajate în activități specifice oamenilor. Acest "stil taxidermic" a fost foarte adesea folosit în Anglia și alte părții ale vestului european în perioadele victoriene și eduardiene, dar se pot întâlni până astăzi. Varietatea taxidermiei antropomorfice a fost popularizată de Herman Ploucquet, taxidermist din Stuttgart, Germania, când acesta a expus public la Marea Expoziţie din 1851, ținută la Londra, cunoscută și sub numele de Crystal Palace.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Taxidermie