Syrah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol se referă la Shiraz (soi de struguri). Pentru alte sensuri, vedeți Shiraz (dezambiguizare).
Ciorchini de strugure

Shiraz sau Syrah este un soi de strugure negru provenită din vitis vinifera (vița-de-vie) folosită în procesul de fabricație a vinului. Locul în care Syrah strălucește în toată măreția sa este Valea Rhône-ului din Franța. Din punct de vedere genetic nu sunt diferențe dintre Syrah și Shiraz. În Franța precum și o mare parte din Statele Unite ale Americii varietatea este numită Syrah,[1] iar in Australia, Africa de Sud și Canada este numită Shiraz. Până nu demult, în Australia purta denumirea de Hermitage.

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere al originii, există câteva variante universal acceptate de către societatea enologică. Anumite persoane susțin că numele Shiraz provine de la localitatea Shiraz din Iran, unde se crede că își are originea procesul de vinificare si vinul însuși. O altă părere este că a fost adus de către romani din Syracusa (Sicilia) in Valea Rhône-ului, cu 300 de ani î.e.n.. O ultimă ipoteză, susține că Syrah este un strugure nativ al Franței, fiind o încrucișare între varietățile (obscure de altfel) Dureza și Mondeuse Blanche, fapt confirmat din punct de vedere genetic de studiile ADN conduse în anul 1998 la Institutul de Cercetare a Vinului din Australia. Oricare i-ar fi originile, se știe cu certitudine că în secolul 13 e.n. era bine stabilit în comuna Tain-l'Hermitage din Valea Rhône-ului.

Red Wine Glas.jpg

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Syrah este un vin roșu de masă, sec, cu un minunat buchet floral, ce amintește de fructele negre de pădure, condimente, ciuperci, fum, tutun. Densitatea sa este peste medie, de obicei cu un înalt nivel de acid tanic, ceea ce îl face un perfect partener al mâncarurilor condimentate, și al cărnii de miel si vânat, de preferință marinat în vin roșu cu piper negru sau semințe de muștar picant.În procesul de vinificație, de obicei trece foarte bine ca un strugure de sine stătător, însă este foarte des combinat cu alte varietăți ale vitis vinifera, de obicei Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenache, Mourvedre, și Viognier, având ca rezultat un vin de o eleganța și o longevitate fenomenală.

Zone de productie[modificare | modificare sursă]

În general Syrah este asociat cu Nordul Văii Rhône-ului având apelațiunea localităților Hermitage și Côte-Rôtie. Fiind un vin foarte flexibil, buchetul său poate fi caracterizat oricum, de la un vin modest pâna la o explozie de fructe și flori în diferite locații pe glob, cum ar fi Africa de Sud, America sau Australia. Africa de Sud a fost de fapt prima țară din "Lumea Nouă" care să cultive Syrah începând cu anul 1650, însă din păcate această varietate nu a fost niciodată apreciată la adevarata sa valoare, rămânând în obscuritate. În Australia, însă când a ajuns, la sfârșitul secolului 18, a devenit rapid cea mai plantată varietate de vitis vinifera. Unul dintre cele mai notabile nume in Australia din punct de vedere al producției si promovării varietății Shiraz este Penfolds Shiraz, etichetă creată de un medic englez emigrant pe nume Christopher Rawson Penfolds în ultima jumătate a secolului 18. Primele mențiuni ale Syrah-ului pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, datează din 1878 fiind menționat în California. Existența sa rămâne însă în umbră până la începutul anilor 1990 când este remarcat de către tânăra si ambițioasa viticultură americană, reușind să iși mărească aria de plantație de aproximativ 100 de ori până în anul 2002 cu 101.500 tone culese. A nu fi confundat cu varietatea Petit Sirah care are o structură genetică total diferită, fiind un derivat al varietății Durif.

Acest soi se cultivă și pe teritoriul României în județul Constanța de către Domeniile Ostrov.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Shirazul, un vin cu multă personalitate, 15 ianuarie 2016, Capital, accesat la 15 ianuarie 2016