Străbuni (Stargate)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Strabunii au creat o civilizatie care este cunoscuta pentru dezvoltata sa tehnologie. Originari din Galaxia Ori, Strabunii au constituit rasa cea mai avansata vreodata cunoscuta, in afara de ar fi constructorii de "Astria Porta", cunoscute in prezent ca Porti Stelare. Numele lor original este necunoscut, iar numele cu care sunt cunoscuti sunt acelea pe care alte rase le au atribuit. Ori de exemplu, i-au numit Alterani (din latinescul Alter, Alterno), probabil pentru ca se refereau la ei ca la "Ceilalti". Pe de alta parte Străbun este numele dat de rasele care au folosit reteaua de Porti Stelare. Unicul nume cunoscut (cu ajutorul Holobibliotecii din Atlantis pe care l-au folosit Strabunii pentru a se referii la ei insisi este Lantiani sau Atlantiani, cu toate ca nu se stie sigur daca acesta este numele rasei lor sau numele gentilic la care raspund fiind locuitori ai orasului Atlantis (sau Atlantida).

Istoria

Alteranii si Ori

Acum milioane de ani, (probabil) prima evolutie de umani, a fost o rasa care a invatat lungul drum evolutiv catre ascensiune. Simultan cu apogeul rasei lor, civilizatia Strabunilor a suferit o schisma care a derivat intr-o sciziune. Pe de o parte, Ori care credeau fervent ca nivelul lor de dezvoltare se datora religiei, iar de cealalta parte Strabunii care atribuiau aceasta dezvoltare avanturilor in stiinta si erau aparatorii tehnologiei si investigatiei. Deasemenea acesta este timpul in care Ori ii numesc pe Strabuni "Alterani". Sciziunea acestei rase a insemnat deasemnea si o incercare de atac intre ambele factiuni, nefiind clar care grup a atacat primul. In loc sa lupte, Strabunii au hotarat sa paraseasca galaxia, cautand o noua casa. Dupa mult timp, probabil mii de ani, Strabunii au descoperit Calea Lactee unde au construit un Imperiu impresionant. Se pare ca s-au stabilit deasemenea si pe Pamant pe care l-au numit Terra. Strabunii au construit Astria Porta (Poarti Stelare) si le-au luat cu ei pe multe planete pe care probabil le-au colonizat. Rolul exact al planetei Pamant in imperiul lor ramane inca necunoscut, chiar daca, probabil era una din lumile lor cele mai importante, posibil capitala lor, sau deasemenea unul dintre teritoriile lor mai vechi. Alte planete importante colonizate au fost Proclarush Taonas, Dakara, Taoth Vaclarush si Valos Cor (ultimele doua cunoscute cu numele de Castianna si Sahal de catre oameni, posterior). Strabunii au fost atinsi de o teribila boala care a exterminat majoritatea civilizatiei lor. Mai tarziu s-a descoperit ca aceasta boala era similara celei folosita de catre Priorii Ori impotriva celor "necredinciosi" ceea ce a dus la a crede ca Ori inainte de a fi ajuns la ascensiune ar putea fi responsabil de aceasta boala. Se pare ca Strabunii au incercat sa trimita in trecut un grup de oameni de stiinta folosind un Stargate pentru a evita sau a ajuta la vindecare acestei boli, fara indoiala doar au reusit sa genereze o bucla temporala. Strabunii care au ramas in Calea Lactee ori au ajuns la ascensiune ori au murit. Fara indoiala, conform Anubis, Strabunii au incercat sa recreeze viata in Calea Lactee dupa aceasta boala folosind Superarma din Dakara. Actuala evolutie a umanitatii pe Pamant poate avea drept cauza acest lucru.

Galaxia Pegas

Acum mai multe milioane de ani, mai multi Strabuni au plecat de pe Pamant in al lor oras-nava spatiala, Atlantis, care in acel moment se afla pe Pamant, pe continentul Antarctic. Cauza exacta a plecarii este necunoscuta, chiar daca Doctor Daniel Jackson a speculat ca ar fi putut pleca pentru a scapa de boala care devasta civilizatia lor. O Alterana cunoscuta, numita dupa aceea Ayania de catre investigatorii care au descoperit-o foarte bine conservata in Antarctica, a fost lasata in urma. Faptul ca Ayiana a fost gasita infectata cu aceasta boala cand a fost decongelata pare sa confirme speculatiile Doctorului Daniel Jackson.

Dupa ce au ajuns in Galaxia Pegas, Strabunii s-au stabilit pe o planeta, pe care au denumito Lantia, numindu-se pe ei insisi Lantiani incepand de atunci (de multe ori Atlantiani dupa membri expeditiei Atlantis). Galaxia Pegas era fara viata sensibila si deaceea au populat-o cu oameni si Porti Stelare, protenjand-o si locuind-o. Acesti oameni care acum locuiesc in aceasta galaxie au fost cei care i-au numit pe Lantieni cu numele de "Ancestrali". In timpul sederii in Galaxia Pegas, Lantianii au intalnit un organism (aparent o insecta) similar cu sanguijuela pe care membrii expeditiei si in special, Dr. Carson Beckett au numit-o Insecta Iratus care avea capacitati curative si imunologice imense. Se crede ca acest organism a absorbit informatia genetica a Strabunilor in timp ce se alimenta cu ei si au evoluat intr-o noua specie, Wraith(Espectros).