Stelică Morcov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stelică Morcov
Date personale
Născut (72 de ani) Modificați la Wikidata
Mitoc, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieluptător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Înălțime1,86 m
Greutate93 kg
Sportlupte libere
Titluri și realizări
Jocuri olimpicewrestling at the 1976 Summer Olympics – men's freestyle 90 kg[*][[wrestling at the 1976 Summer Olympics – men's freestyle 90 kg (men's freestyle 90 kg events at the Olympics)|​]]  Modificați la Wikidata
Medalii
Jocurile Olimpice
Bronz Montreal 1976 90 kg

Stelică Morcov[1] (n. , Mitoc, Botoșani, România) este un luptător român, laureat cu bronz la lupte libere la Montreal 1976. S-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial din 1975 și a cucerit o medalie de bronz la Campionatul European din 1976.

Viața[modificare | modificare sursă]

Stelică Morcov s-a născut la 1 decembrie 1951, în comuna botoșăneană Mitoc, într-o familie cu 6 copii, 3 băieți și 3 fete, ca fiu al lui Petru și al Catincăi.

Cariera de luptător[modificare | modificare sursă]

Stelică Morcov și-a început cariera de luptător la Clubul Sportiv Nicolina din Iași în anul 1969 sub îndrumarea antrenorului Mircea Bîdiu. În 1972, a ajuns în armată la Dinamo București, unde pentru un an și două luni a lucrat cu antrenorul Radu Alexandru. După satisfacerea stagiului militar s-a întors la Nicolina pentru o perioadă scurtă. Din 1974 și-a început activitatea la Dinamo Brașov, „fratele” mai mic al clubului Ministerului de Interne, Dinamo București, sub îndrumarea maestrului Ioan Bătrân.

Pe plan intern a obținut titluri de campion și vicecampion național la categoria 90 de kilograme, la toate categoriile de vârstă:

  • 1970, campion juniori;
  • 1971, vicecampion tineret;
  • 1972, 1973 și 1974 campion tineret și vicecampion seniori;
  • 1975 și 1976, campion seniori.

Pe plan internațional, în 1972 a luat parte la Campionatul European de la Katowice (Polonia), în 1974 a devenit campion balcanic la Haskovo (Bulgaria), apoi în 1975 a ocupat locul al 5-lea la Campionatul Mondial de la Minsk (Belarus).

Anul de vârf al carierei sportive a fost 1976. Mai întâi în primăvară, în aprilie, la Saint Petersburg (denumit Leningrad, în perioada 1924–1991) a câștigat medalia de bronz la Campionatul European organizat în Rusia (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste/ URSS). Apoi, în vară (iulie), la Jocurile Olimpice găzduite de Montreal (Canada), celebra ediție cu nota 10 obținută de legendara Nadia la gimnastică, Stelică Morcov a cucerit bronzul la întrecerea supremă a lumii. La Jocurile Olimpice de la Montreal 1976, România a ocupat locul 5 în clasamentul general, cu 27 medalii câștigate, din care 6 cucerite de luptători (patru la greco-romane și două la libere).

Retragerea din activitate[modificare | modificare sursă]

Problemele medicale cauzate de un accident rutier i-au grăbit retragere din activitatea sportivă la 28 de ani.

După retragerea din sportul de performanță[modificare | modificare sursă]

Asemeni multor sportivi de performanță de la Dinamo Brașov, nu a mai rămas în lumea sportului, ci s-a înregimentat în Ministerul de Interne, ca polițist, de unde s-a pensionar în 1998, cu gradul de locotenent colonel. Stelică Morcov a fost distins cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a. Din 1974 s-a stabilit în Brașov, este căsătorit și are un băiat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Silviu Prescornițoiu (). „Stelică Morcov a fost de bronz, când Nadia a primit celebrul 10. Amintiri olimpice de la Montreal”. Arhivat din original la . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]