Stelică Morcov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stelian Morcov)
Stelică Morcov
Date personale
Născut (72 de ani) Modificați la Wikidata
Mitoc, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieluptător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Înălțime1,86 m
Greutate93 kg
Sportlupte libere
Titluri și realizări
Jocuri olimpicewrestling at the 1976 Summer Olympics – men's freestyle 90 kg[*][[wrestling at the 1976 Summer Olympics – men's freestyle 90 kg (men's freestyle 90 kg events at the Olympics)|​]]  Modificați la Wikidata
Medalii
Jocurile Olimpice
Bronz Montreal 1976 90 kg

Stelică Morcov[1] (n. , Mitoc, Botoșani, România) este un luptător român, laureat cu bronz la lupte libere la Montreal 1976. S-a clasat pe locul 5 la Campionatul Mondial din 1975 și a cucerit o medalie de bronz la Campionatul European din 1976.

Viața[modificare | modificare sursă]

Stelică Morcov s-a născut la 1 decembrie 1951, în comuna botoșăneană Mitoc, într-o familie cu 6 copii, 3 băieți și 3 fete, ca fiu al lui Petru și al Catincăi.

Cariera de luptător[modificare | modificare sursă]

Stelică Morcov și-a început cariera de luptător la Clubul Sportiv Nicolina din Iași în anul 1969 sub îndrumarea antrenorului Mircea Bîdiu. În 1972, a ajuns în armată la Dinamo București, unde pentru un an și două luni a lucrat cu antrenorul Radu Alexandru. După satisfacerea stagiului militar s-a întors la Nicolina pentru o perioadă scurtă. Din 1974 și-a început activitatea la Dinamo Brașov, „fratele” mai mic al clubului Ministerului de Interne, Dinamo București, sub îndrumarea maestrului Ioan Bătrân.

Pe plan intern a obținut titluri de campion și vicecampion național la categoria 90 de kilograme, la toate categoriile de vârstă:

  • 1970, campion juniori;
  • 1971, vicecampion tineret;
  • 1972, 1973 și 1974 campion tineret și vicecampion seniori;
  • 1975 și 1976, campion seniori.

Pe plan internațional, în 1972 a luat parte la Campionatul European de la Katowice (Polonia), în 1974 a devenit campion balcanic la Haskovo (Bulgaria), apoi în 1975 a ocupat locul al 5-lea la Campionatul Mondial de la Minsk (Belarus).

Anul de vârf al carierei sportive a fost 1976. Mai întâi în primăvară, în aprilie, la Saint Petersburg (denumit Leningrad, în perioada 1924–1991) a câștigat medalia de bronz la Campionatul European organizat în Rusia (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste/ URSS). Apoi, în vară (iulie), la Jocurile Olimpice găzduite de Montreal (Canada), celebra ediție cu nota 10 obținută de legendara Nadia la gimnastică, Stelică Morcov a cucerit bronzul la întrecerea supremă a lumii. La Jocurile Olimpice de la Montreal 1976, România a ocupat locul 5 în clasamentul general, cu 27 medalii câștigate, din care 6 cucerite de luptători (patru la greco-romane și două la libere).

Retragerea din activitate[modificare | modificare sursă]

Problemele medicale cauzate de un accident rutier i-au grăbit retragere din activitatea sportivă la 28 de ani.

După retragerea din sportul de performanță[modificare | modificare sursă]

Asemeni multor sportivi de performanță de la Dinamo Brașov, nu a mai rămas în lumea sportului, ci s-a înregimentat în Ministerul de Interne, ca polițist, de unde s-a pensionar în 1998, cu gradul de locotenent colonel. Stelică Morcov a fost distins cu Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a. Din 1974 s-a stabilit în Brașov, este căsătorit și are un băiat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Silviu Prescornițoiu (). „Stelică Morcov a fost de bronz, când Nadia a primit celebrul 10. Amintiri olimpice de la Montreal”. Arhivat din original la . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]