Sari la conținut

Biserica Stavropoleos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Stavropoleos)
Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos - vedere exterioară
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramSf. Arhangheli Mihail și Gavriil
Jurisdicție religioasăArhiepiscopia Bucureștilor  Modificați la Wikidata
ȚaraRomânia
LocalitateBucurești, Strada Stavropoleos
Nr. 4, Sectorul 3
Coordonate44°25′55″N 26°05′56″E / 44.431822°N 26.098795°E ({{PAGENAME}})
Date despre construcție
Stil arhitectonicbrâncovenesc
CtitorArhimandritul Ioanichie Stratonikeas
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințire1724[1]
Localizare
Monument istoric
AdresaStr. Poștei 6 sector 3, municipiul București[2]
Clasificare
Cod LMIB-II-a-A-19464
Prezență onlinesite web oficial

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului București. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”.

Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare B-II-a-A-19464.[3]

Biserica a fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Țării Românești, 1719-1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, originar din Epir. În curtea hanului său, construit în 1704, Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire, susținută economic din veniturile de la han (o situație frecvent întâlnită în epocă). În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun. La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.

Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea.

Biserica Stavropoleos în prezent

[modificare | modificare sursă]

În prezent din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi (începutul sec. al XVIII-lea) și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Clădirea cea nouă a fost construită după planurile arhitectului Ion Mincu.

Din anul 1991 biserica este păstorită de părintele Iustin Marchiș, primul ieromonah al bisericii în ultima sută de ani. Comunitatea trăitoare aici, alături de slujbele zilnice, se ocupă cu restaurarea de carte veche, icoane și haine sacerdotale. Corul bisericii cântă muzică neobizantină (o singură voce susținută de un sunet prelungit numit ison - acompaniament), acum rar întâlnită în bisericile din România.

Lucrările pentru construirea unui punct de transformare a energiei electrice, inițiate în octombrie 1998, au dus la descoperirea unor substrucții în mijlocul străzii Stavropoleos, în vecinătatea bisericii. Sondajele arheologice care au început la acea dată au condus la degajarea unor tronsoane fragmentare de ziduri aparținând probabil mai multor etape de edificare a hanului Stavropoleos.[4]

La 26 martie 2008 s-a reînființat Mănăstirea Stavropoleos ca mănăstire de maici cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Iustin Martirul și Filosoful.[5] Tunderea în monahism a primelor patru monahii a avut loc pe 28 mai 2008.[6] Pe 4 iunie 2012 a fost resfințită biserica Mănăstirii Stavropoleos de către patriarhul Daniel.[7]

Biserica Stavropoleos, vedere de ansamblu
Curtea bisericii cu lapidariul
Biserica Stavropoleos: pridvorul, vedere din exterior.
Biserica Stavropoleos: interior.
Biserica Stavropoleos: iconostasul.
  1. ^ Cazacu, Matei (). România Regelui Carol I. noi media print. p. 96. ISBN 978-973-1805-46-7. 
  2. ^ Monuments database,  
  3. ^ Cultura.ro - Lista monumentelor istorice din România, accesat 13 decembrie 2012
  4. ^ Cronica cercetărilor arheologice din România, cod NAR 179132.50, citată în banca de date CIMEC Arhivat în , la Wayback Machine..
  5. ^ www.stavropoleos.ro Noutăți -27/03/2008 Stavropoleos redevine mănăstire[nefuncțională].
  6. ^ www.stavropoleos.ro Noutăți -28/05/2008 Tundere în monahism la Stavropoleos [nefuncțională].
  7. ^ www.stavropoleos.ro Noutăți -05/06/2012 Resfințirea Mănăstirii Stavropoleos[nefuncțională].

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Stavropoleos