Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj este o unitate de cercetare fundamentală și aplicată în domeniul viticulturii și vinificației subordonată Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Valea Calugărească, singurul institut de cercetare-dezvoltare agricolă în domeniul viticulturii al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj este continuatoarea activităților desfășurate în numeroase structuri de cercetare-dezvoltare, începând cu anul 1946. În acest an a fost înființată Stațiunea experimentală viticolă Crăciunelul de Jos, în subordinea Institutului de Cercetări Agricole al României, cu o suprafață de 70 ha, suprafață ce s-a mărit la 196 ha în 1951. În 1959 stațiunea trece în subordinea Institutului de Cercetări Horti-Viticole, în plus de sectorul viticol activitatea lărgindu-se în sectoarele pomicol și legumicol. Această diversificare a fost marcată și prin schimbarea numelui stațiunii, acesta devenind Stațiune experimentală horti-viticolă.

În anul 1960, sediul stațiunii s-a mutat la Blaj, iar în anul următor activitatea acesteia s-a lărgit prin includerea Grupului Scolar Agricol Blaj și a Pepinierei viticole Agrosem, suprafața totală crescând la 791 ha.

În 1967, Stațiunea Blaj a fost trecută în coordonarea științifică a Institutului de Cercetări pentru Viticultură și Vinificație Valea Călugărească, activitatea restrângându-se numai la profilul viti-vinicol.

Direcții de cercetare[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]