Stația de emisie Galbeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stația de emisie Galbeni văzută din satelit

Stația de emisie Galbeni este a doua stație de transmisie de mare putere din România aflată în comuna Filipești, Bacău. A fost construită în deceniul șase de regimul comunist român cu inițiativa sovieticilor pentru a interfera cu postul Radio Europa Liberă și Vocea Americii.

În anul 1969 toate emițătoarele MA au trecut la programe Radio România Internațional și Radio România Actualități (Radiodifuziunea Română) pentru personalul care lucrează pe navele românești care călătoresc în Oceanul Atlantic, Indian, Pacific, Marea Mediterană și în alte regiuni și s-au montat pilonii de unde decametrice în lungime de 3 km. Antenele foarte directive fac ca semnalul să fie aproape imposibil de recepționat pe teritoriul românesc, dar este foarte bine primit în regiunile îndepărtate prin ionosferă, reflectate înapoi pe pământ.

Frecvențe[modificare | modificare sursă]

Frecvențele se modifică anual în funcție de programul de iarnă și de vară.

Radio România Actualități: 1179 kHz, putere 300 kW[1]

Radio România Internațional, putere 2×300 kW, Staționar

  • Emisiunile produse de Serviciul Român RRI, dar și Radiojurnalele și emisiunile de sinteză și dezbateri de la Radio România Actualități de la 07:20, 18:20 și 22:20, ora României, sunt difuzate și pe unde scurte, 10 ore pe zi, putând fi recepționate în vestul Europei (inclusiv pentru românii plecați la muncă), în centrul, sud-estul, sudul și estul Europei (inclusiv în țările vecine României), în Israel și pe Coasta de Est a Americii de Nord. Practic toate emisiunile în română realizate de jurnaliștii RRI pot fi recepționate și pe unde scurte de comunitățile de români plecați la muncă în Europa.

America de Nord: 7335 kHz

Europa: 5920 kHz

Europa Centrală și de Vest: 9500 kHz, 11950 kHz, 11975 kHz și 15130 kHz

  • Pentru marinarii români

Frecvențele de unde scurte pe care se poate recepționa doar duminica:

Egipt: 15400 kHz și 17750 kHz

Europa Occidentala: 11650 kHz[2]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Adótornyok Románia (ROU)- URH-FM rádió és televízió gerincadó állomások”. Fmdx.hu. Accesat în . 
  2. ^ „Radio Romania International - Recepția programelor RRI în limba română în perioada 30 octombrie 2016 - 25 martie 2017”. Rri.ro. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]