Sari la conținut

Stăpânul Inelelor (serie de filme)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stăpânul Inelelor
Rating
Titlu originalThe Lord of the Rings
Genfilm fantastic
film de aventuri
film de acțiune
ecranizare  Modificați la Wikidata
RegizorPeter Jackson
Scenarist
Bazat peStăpânul Inelelor de
J. R. R. Tolkien
Producător
Studio
DistribuitorNew Line Cinema
Director de imagineAndrew Lesnie
Montaj
  • John Gilbert[3]
  • Michael Horton[4]
  • Jamie Selkirk[5]
MuzicaHoward Shore
Distribuție
Premiera2001–2003
DurataTotal (3 filme):
  • 558 de minute (versiunea pentru cinematograf)
  • 683 de minute (versiunea extinsă)
Țara Noua Zeelandă
 Statele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Limba originalăEngleză
Disponibil în românăSubtitrat
BugetTotal (3 filme):
281 milioane $
ÎncasăriTotal (3 filme):
2,964 miliarde $
Urmat deHobbitul  Modificați la Wikidata
Website oficialhttp://www.lordoftherings.net/  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Cineplex

Stăpânul Inelelor este o trilogie cinematografică epică de fantezie și aventură regizată de Peter Jackson, bazată pe romanul omonim scris de autorul englez J. R. R. Tolkien. Filmele sunt intitulate după cele trei volume ale romanului: Frăția Inelului (2001), Cele Două Turnuri (2002) și Întoarcerea Regelui (2003). Realizate în coproducție de New Line Cinema și WingNut Films, acestea beneficiază de o distribuție remarcabilă, incluzând actori consacrați precum Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies, Christopher Lee, Billy Boyd, Dominic Monaghan, Orlando Bloom, Hugo Weaving, Andy Serkis și Sean Bean.

Plasată în universul fictiv al Pământului de Mijloc, trilogia urmărește epopeea hobbitului Frodo Baggins, care, împreună cu Frăția Inelului, pornește într-o călătorie periculoasă pentru a distruge Inelul Puterii și a-l înfrânge pe creatorul său, Lordul Întunecat Sauron. După destrămarea Frăției, Frodo continuă misiunea alături de loialul său prieten Sam și, ulterior, cu ajutorul ambiguu al lui Gollum. În paralel, Aragorn, moștenitorul exilat al tronului Gondorului, alături de elf-ul Legolas, gnomul Gimli, Merry, Pippin, Boromir și vrăjitorul Gandalf, conduc o alianță de forțe pentru a apăra Popoarele Libere ale Pământului de Mijloc. Ei organizează Războiul Inelului, un conflict epic menit să distragă atenția lui Sauron de la Frodo și misiunea sa crucială.

Trilogia explorează teme universale precum prietenia, sacrificiul, speranța și lupta dintre bine și rău, captivând audiențele prin complexitatea personajelor, intensitatea emoțională și peisajele spectaculoase. Locațiile de filmare din Noua Zeelandă au devenit sinonime cu Pământul de Mijloc, transformând țara într-o destinație turistică emblematică pentru fani.

Filmele au fost realizate simultan între 11 octombrie 1999 și 22 decembrie 2000, cu filmări suplimentare desfășurate între 2001 și 2003. Cu un buget total de 281 de milioane de dolari (echivalentul a 514 milioane de dolari în 2023), producția este considerată unul dintre cele mai ambițioase proiecte cinematografice din istorie.

Premierele au avut loc în locații prestigioase: primul film a fost lansat la Odeon Leicester Square din Londra, pe 10 decembrie 2001; al doilea, la Ziegfeld Theatre din New York, pe 5 decembrie 2002; iar al treilea, la Embassy Theatre din Wellington, pe 1 decembrie 2003. Versiunile extinse ale fiecărui film, oferind detalii suplimentare și scene inedite, au fost lansate ulterior pe media de acasă.

Pe lângă povestea captivantă, trilogia a impresionat prin realizările tehnice revoluționare, în special utilizarea tehnologiei de captare a mișcării pentru crearea personajului Gollum, dezvoltată de Weta Digital. Coloana sonoră, compusă de Howard Shore, a consolidat atmosfera grandioasă, devenind una dintre cele mai iconice partituri din istoria cinematografiei.

Stăpânul Inelelor este considerată una dintre cele mai mari și influente serii de filme realizate vreodată. Impactul cultural al trilogiei este imens, stabilind noi standarde pentru filmele de fantezie și influențând profund industria cinematografică. Trilogia a fost un succes financiar uriaș, generând încasări globale de peste 2,9 miliarde de dolari și clasându-se printre cele mai profitabile serii de filme din toate timpurile.

Seria a fost recompensată cu numeroase premii, câștigând 17 Premii Oscar dintr-un total de 30 de nominalizări, inclusiv Premiul pentru cel mai bun film, acordat pentru filmul Întoarcerea Regelui. În 2021, Biblioteca Congresului Statelor Unite a inclus filmul Frăția Inelului în Registrul Național de Film, apreciindu-l ca fiind „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.[1]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Frăția Inelului

[modificare | modificare sursă]

Aventura începe în 19 decembrie 2001 cu Frăția Inelului. În acestă parte este prezentată lumea Pământului de Mijloc și locuitorii acesteia: oameni, hobbiți, elfi, gnomi, vrăjitori, troli și orci.

Tânarul hobbit Frodo Baggins moștenește un inel, Inelul Unic, un instrument al puterii absolute care îi poate permite lui Sauron, Seniorul Tenebrelor din Mordor, să pună stăpânire pe Pământul de Mijloc.

Frodo împreună cu frăția formată din hobbiți, oameni, un vrăjitor, un gnom și un elf, trebuie să ducă inelul la Muntele de Foc, unde a fost creat și să îl distrugă pentru totdeauna.

Deoarece o asemenea călătorie presupune trecerea prin teritoriile lui Sauron, Frăția trebuie să lupte cu forțele exterioare ale răului dar și cu influențele Inelului.

Cele două turnuri

[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul primei părți, datorită morții lui Boromir și căderii lui Gandalf într-o grotă din Khazad, componenții frăției sunt forțați să se despartă.

Cele două turnuri începe pe piscurile muntilor Emyn Muil, unde rătăcitul hobbit Frodo și Sam descoperă că au fost urmăriți de misteriosul Gollum. O creatură vicleană, atrasă de Inel, Gollum promite să-i conducă la Porțile Negre din Mordor, dacă ei îl vor elibera. Sam nu are încredere în noul tovarăș, dar lui Frodo îi este milă de Gollum.

Traversând Pământul de Mijloc, Aragorn, arcașul elf Legolas și gnomul Gimli ajung la regatul asediat Rohan, al cărui rege Theoden căzuse sub influența vrajilor lui Saruman, prin intermediul spionului său, sinistrul Limba de Vierme.

Dupa lupta cu Balrog-ul, Gandalf moare si este trimis pentru a-si incheia misiunea. Este invesmantat in alb luandu-si numele Gandalf cel Alb. Se intalneste cu Aragorn, Legolas si Gimli in codrul Fangorn de unde pleaca sa-i ajute pe oamenii din Rohan in razboiul cu Isengard-ul.

Între timp, hobbiții capturați, Merry și Pippin au evadat, scăpând de Uruk-hai, si fug in codrul Fangorn, unde-i descoperă pe enti si pe cel mai batran dintre ei Arborebarbos. Cu acesta cei doi hobbiti vor pleca sa distruga Isengard-ul razbunandu-se astfel pentru taierea arborilor din Fangorn.

Batalia finala dintre fortele lui Saruman si cele din Rohan se vor da in fata Cetatii Cornului unde cu un ajutor nesperat din partea lui Gandalf cel Alb si ale lui Eomer, nepotul regelui, fortele lui Saruman sunt invinse si Isengard-ul cade sub puterea entilor condusi de Arborebarbos.

Întoarcerea regelui

[modificare | modificare sursă]

Partea finală a trilogiei lui Tolkien, Întoarcerea Regelui este cea mai glorioasă punere în imagine și efecte speciale care s-a văzut vreodată în film.

Pentru cei care nu știu primele părți, regizorul le aduce aminte ce s-a întâmplat cu Frăția Inelului.

Forțele lui Sauron au atacat capitala Gondor din Minas Tirith în asediul suprem asupra omenirii.

Păzit de un lord slăbit, regatul odinioară măreț nu a avut niciodată nevoie mai mare de un rege.

Dar Aragorn trebuie să găsească puterea de a înfrunta destinul de care a fugit toată viața. Membrii Frăției se strâng laolaltă pentru a da cea mai dură bătălie din viața lor, care are ca miză salvarea lumii de sub puterea distrugătoare a lui Sauron. Uniți în scopul unic de a-l distrage pe Sauron, ei îi dau lui Frodo șansa de a-și îndeplini misiunea.

Călătorind pe tărâmuri străine, înșelătoare, Frodo trebuie să se bazeze din ce în mai mult pe Sam și pe Gollum, în timp ce Inelul continuă să-i pună la încercare credința și, în final, umanitatea.

Mai jos sunt enumerați actorii care au jocat sau vociferat rolurile personajelor din seria de filme Stăpânul Inelelor.

Personaje Film
Frăția Inelului[2] Cele două turnuri[3] Întoarcerea Regelui[4]

Frăția Inelului

[modificare | modificare sursă]
Frodo Baggins Elijah Wood
Aragorn Viggo Mortensen
Boromir Sean Bean
Meriadoc "Merry" Brandybuck Dominic Monaghan
Samwise Gamgee Sean Astin
Gandalf Ian McKellen
Gimli John Rhys-Davies
Legolas Orlando Bloom
Peregrin "Pippin" Took Billy Boyd

Shire și Bree

[modificare | modificare sursă]
Bilbo Baggins Ian Holm   Ian Holm
Mrs. Bracegirdle Lori Dungey  
Barliman Butterbur David Weatherley  
Rosie Cotton Sarah McLeod   Sarah McLeod
Gaffer Gamgee Norman Forsey   Norman Forsey
Elanor Gamgee   Alexandra Astin
Bree Gate Keeper Martyn Sanderson  
Farmer Maggot Cameron Rhodes  
Old Noakes Bill Johnson  
Everard Proudfoot Noel Appleby   Noel Appleby
Mrs. Proudfoot Megan Edwards  
Otho Sackville Peter Corrigan  
Lobelia Sackville-Baggins Elizabeth Moody  
Ted Sandyman Brian Sergent  

Rivendell și Lothlórien

[modificare | modificare sursă]
Arwen Liv Tyler
Escorta eflilor (a.k.a. Figwit) Bret McKenzie   Bret McKenzie
Lord Celeborn Marton Csokas   Marton Csokas
Lord Elrond Hugo Weaving
Lady Galadriel Cate Blanchett
Haldir Craig Parker  
Rúmil Jørn Benzon  

Rohan și Gondor

[modificare | modificare sursă]
Damrod   Alistair Browning
Denethor   John Noble
Éomer   Karl Urban
Éothain   Sam Comery  
Éowyn   Miranda Otto
Faramir   David Wenham
Freda   Olivia Tennet  
Gamling   Bruce Hopkins
Grimbold   Bruce Phillips
Háma   John Leigh  
Haleth   Calum Gittins  
Irolas   Ian Hughes
Regele Morților   Paul Norell
Madril   John Bach
Morwen   Robyn Malcolm  
Regele Théoden   Bernard Hill
Théodred   Paris Howe Strewe  
Treebeard   John Rhys-Davies (voce)

Isengard și Mordor

[modificare | modificare sursă]
Sméagol/Gollum Andy Serkis
Gorbag   Stephen Ure
Gothmog   Lawrence Makoare
Craig Parker (voce)
Gríma Wormtongue   Brad Dourif
Grishnákh   Stephen Ure  
Lurtz Lawrence Makoare  
Mauhur   Robbie Magasiva  
Vocea lui Sauron   Bruce Spence
Inelul Alan Howard (voce)   Alan Howard (voce)
Saruman Christopher Lee
Sauron Sala Baker   Sala Baker
Shagrat   Peter Tait
Sharku   Jed Brophy  
Snaga   Jed Brophy  
Uglúk   Nathaniel Lees  
Regele-vrăjitor din Angmar Shane Rangi
Brent McIntyre
Andy Serkis (voce)
  Lawrence Makoare
Andy Serkis (voce)

Personaje istorice

[modificare | modificare sursă]
Déagol   Thomas Robins
Elendil Peter McKenzie  
Gil-galad Mark Ferguson  
Isildur Harry Sinclair   Harry Sinclair
  1. ^ Tartaglione, Nancy (). „National Film Registry Adds 'Return Of The Jedi', 'Fellowship Of The Ring', 'Strangers On A Train', 'Sounder', 'WALL-E' & More” (în engleză). Deadline. Accesat în . 
  2. ^ „Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring cast”. Yahoo! Movies. Accesat în . 
  3. ^ „The Lord of the Rings: The Two Towers cast”. Yahoo! Movies. Accesat în . 
  4. ^ „The Lord of the Rings: The Return of the King cast”. Yahoo! Movies. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Stăpânul Inelelor