Stéphane Hessel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stéphane Hessel
Europe Ecologie closing rally regional elections 2010-03-10 n04.jpg
Date personale
Născut 20 octombrie 1917(1917-10-20)
Berlin, Germania
Decedat (95 de ani)
Paris, Franța
Înmormântat Cimitirul Montparnasse Modificați la Wikidata
Părinți Franz Hessel[*]
Helen Hessel[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Francez
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație Diplomat, scriitor
Activitate
Alma mater École Normale Supérieure
École alsacienne[*]
The London School of Economics and Political Science
École Libre des Sciences Politiques[*]
Lycée Louis-le-Grand[*]  Modificați la Wikidata
Organizație Organizația Națiunilor Unite  Modificați la Wikidata
Premii Legiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*]
Ordinul Național de Merit în grad de Mare Cruce[*]
Médaille de la Résistance[*]
Burgerschapsprijs Stichting P&V[*] ()
Four Freedoms Award[*]
North–South Prize[*] ()
Prezență online

Stéphane Frédéric Hessel (n. 20 octombrie 1917, Berlin - d. 27 februarie 2013, Paris), a fost un diplomat, militant politic și scriitor francez, erou al Rezistenței franceze din Al Doilea Război Mondial, deportat apoi în Lagărul de concentrare Buchenwald.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Stéphane Hessel s-a născut la Berlin în timpul Primului Război Mondial, la 20 octombrie 1917. Părinții săi erau Helen Grund, o jurnalistă de modă, venind dintr-o familie prusiană, și Franz Hessel, eseist și traducător german, descinzând dintr-o familie de evrei polonezi. În 1944 este închis în lagărul de la Buchenwald. În 1948, ca diplomat la ONU. În 1977 este numit ambasador al Franței la ONU. În 2004 semnează apelul colectiv al celor mai vechi luptători din Rezistență cu prilejul celei de-a șaizecea aniversări a Programului Consiliului național al Rezistenței din 15 martie 1944. Pe 20 octombrie 2010 publică la Editura Indigène, în Franța, cartea Indignați-vă!.

Indignați-vă![modificare | modificare sursă]

Rugat de doi jurnaliști să scrie un text prin care să actualizeze principiile, valorile și idealurile Rezistenței, Stéphane Hessel a redactat un text de câteva zeci de pagini, în care arată cât de mult s-au îndepărtat oamenii de la idealurile Rezistenței, motiv pentru care îi cheamă la apel, îndemnându-i să aibă atitudine. Recunoscut ca un luptător împotriva abuzurilor, Stéphane Hessel condamnă și intervențiile Israelului în Gaza[1]. Publicată pe 20 octombrie 2010, la Editura Indigène, chiar în ziua în care a autorul a împlinit 93 de ani, cartea Indignez-vous! a devenit rapid best-seller, cunoscând un succes răsunător în Franța și peste hotare: în primele trei luni s-au vândut în Franța peste 300 000 de exemplare, apoi 950 000 de exemplare în 10 săptămâni, fiind tradusă în mai multe limbi străine.

Distincții și recompense[modificare | modificare sursă]

În 1999 primește Ordinul Național pentru Merit în rang de Mare Cruce. În 2004 primește Premiul Nord-Sud al Consiliului Europei. În 2006 este ridicat la gradul de mare ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare (Légion d’honneur). În 2008, cartea de discuții Citoyen sans frontières obține premiul Jean-Zay. În 10 decembrie 2008, la ce-a de a 60-a aniversare a Declarației Universale a Drepturilor Omului, Hessel primește Premiul UNESCO/Bilbao pentru promovarea unei culturi a drepturilor omului. La 31 ianuarie 2010, Stéphane Hessel este președintele de onoare al celui de-al 21-lea concurs de pedoarie la Memorialul de la Caen

Scrieri[modificare | modificare sursă]

  • Le Tourbillon de la vie, la véritable histoire de Jules et Jim în colaborare cu Manfred Flügge și Ulrich Hessel, Paris, Albin Michel, 1994.
  • Danse avec le siècle (autobiografie), Paris, Le Seuil, 1997.
  • Dix pas dans le nouveau siècle, Paris, Le Seuil, 2002.
  • Ô ma mémoire: la poésie, ma nécessité (88 de poeme comentate), Paris, Le Seuil, 2006 (reed. 2010).
  • Citoyen sans frontières, discuții cu Jean-Michel Helvig, Paris, Fayard, 2008.
  • Prefața semnată de Stéphane Hessel la cartea lui Robin Walter, KZ Dora, volumul I, Des ronds dans l'O71, 2010 ; evocă momentele de la Buchenwald și Dora.
  • Indignez-vous!, Montpellier, Indigène éditions, colecția «Ceux qui marchent contre le vent», 2010.
  • Engagez-vous!, discuții cu Gilles Vanderpooten, Éditions de l'Aube, colecția «Monde en cours», seria «Conversation pour l'avenir», 2011.
  • Le chemin de l'espérance, în colaborare cu Edgar Morin, Paris, Fayard, 2011.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]