Square Kilometre Array

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Square Kilometre Array
SKA overview.jpg
Nucleul central al telescopului SKA în viziunea autorului
Localizare: Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă
Lansat: Prima fază în 2020
A doua și a treia fază în 2025
Diametru: 1 km²
Tip: Antenă fazată
Adresă web: skatelescope.org

Square Kilometre Array (abreviat SKA) este un radiotelescop aflat în dezvoltare în Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă, acesta va avea o suprafață totală de aproximativ un km²[1]. SKA va funcționa ca o antenă de adaptare într-o gamă largă de frecvențe, iar dimensiunea acestuia va permite accesarea o sensibilitate de 50 de ori mai mare decât a atins orice alt radiotelescop existent la moment (2014).

Pentru efectuare cercetărilor SKA va necesita un server central foarte performant, precum și linii lungi de comunicații, cu o capacitate mult peste viteza actuală a traficului de internet global. SKA va putea supraveghea spațiul de zece mii de ori mai rapid decât a fost posibil până acum. Cu antenele sale de recepție distanțate la o distanță de peste 3000 km de la nucleul central, acesta va permite continuarea tradiției de a oferi imagini de radioastronomie la cea mai înaltă rezoluție, față toate celelalte metode de executare a acestora.

SKA va fi construit în emisfera sudică (Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă), aici oferindu-se cea mai bună vedere a galaxiei noastre, precum și un nivel de interferență mai mic. Cu un buget de 1,5 miliarde , construcția SKA ar trebui să înceapă în 2016. Începerea observărilor este planificată până în 2019 și atingerea capacității maxime până în 2024[2][3].

Proiectul SKA este rezultatul unei colaborări la nivel mondial a 20 de țări, cu scopul de a oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre originea și evoluția universului.

La 25 mai 2012 s-a decis plasarea antenelor SKA în Australia și în Africa de Sud, iar o mai mică parte din matricea SKA va fi amplasată în Noua Zeelandă[4].

Note[modificare | modificare sursă]