Skanderbeg (sport)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Skanderbeg (sport)
DevonLarratt-TarasIvakin.jpg
măsurarea forței brațelor
Caracteristici
Contactda
Membri ai echipeiindividual
Loc de întâlniremasă
Olimpicnu

Skanderbeg (cunoscut în limbaj popular drept „braț de fier” - cf. franceză bras de fer, engleză Arm wrestling, ori sub forma incorectă „skandenberg”, probabil din presupunerea greșită că termenul ar fi de origine germană sau scandinavă[necesită citare]) este o întrecere sportivă în care doi adversari își măsoară forța brațelor pe o suprafață plană.[1]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Denumirea acestui sport provine de la porecla în limba turcă İskender Bey (preluată în limba română drept Skanderbeg ori Scanderbeiu) pe care o avea conducătorul de oști albanez George Castriotul (Gjergj Kastrioti în limba albaneză) (1405-1468). Această poreclă combină numele İskender / Iskander (Alexandru) cu funcția de beg (bei) ce denotă un guvernator al unei provincii a imperiului otoman. În epocă, generalul albanez era cunoscut drept „Braț de fier”[2], de unde provine și cealaltă denumire a întrecerii sportive.

Natura sportului[modificare | modificare sursă]

Skanderbeg este un sport de forță între doi participanți, ce constă în prinderea palmelor, fixarea coatelor într-un plan orizontal și împingerea brațului adversarului până ce dosul palmei unuia dintre competitori ajunge în planul cotului. Învingătorul competiției este declarat cel care are brațul deasupra în timp ce adversarul său atinge cu dosul palmei suprafața pe care se desfășoară întrecerea.

Acest sport nu este unul olimpic, însă se organizează competiții naționale și internaționale. Cel mai bun practicant român al acestui sport este Ion Oncescu, cvintuplu campion mondial și dublu campion european,[3] care a reușit să bată și un record învingând 1000 de oameni la rând într-o singură zi.[4] Asociația de skanderbeg din România se numește Braț de Fier.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Skandenberg