Siniša Malešević

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Siniša Malešević
Date personale
Născut (55 de ani) Modificați la Wikidata
Banja Luka, Bosnia și Herțegovina Modificați la Wikidata
Cetățenie Irlanda Modificați la Wikidata
Ocupațieprofesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[1][2]
limba croată[2] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materNew Bern High School[*][[New Bern High School (high school in North Carolina, United States)|​]]  Modificați la Wikidata

Siniša Malešević, MRIA, MAE (n. , Banja Luka, Bosnia și Herțegovina) este un savant irlandez care este profesor titular / catedră de sociologie la University College, Dublin, Irlanda. Este, de asemenea, Senior Fellow și cercetător asociat la Conservatoire national des arts et métiers (CNAM), Paris, Franța[3].

Biografie[modificare | modificare sursă]

Interesele cercetării lui Malesevic includ studiul comparativ-istoric și teoretic al etniei, statelor naționale, naționalismului, imperiilor, ideologiei, războiului, violenței și teoriei sociologice.

Este autor a nouă și editor de opt cărți și volume, inclusiv monografii influente Ideology, Legitimacy and the New State (2002), The Sociology of Ethnicity (2004), Identity as Ideology (2006) The Sociology of War and Violence (2010), State-națiuni și naționalisme (2013), Rise of Brutality Organized (2017) și Grounded Nationalisms (2019). The Rise of Organized Brutality este beneficiarul premiului pentru cărți remarcabile din 2018 de la Secțiunea Peace, War and Social Conflict [4] a Asociației Sociologice Americane și „Grounded Nationalisms” a fost finalist (mențiune de onoare) în 2020 Premiul Stein Rokkan pentru Social Comparative Cercetare științifică[5]. De asemenea, Malesevic a scris peste 100 de articole de reviste și capitole de cărți revizuite de colegi și a susținut peste 120 de discuții invitate în întreaga lume[6].

Opera sa a fost tradusă în numeroase limbi, inclusiv albaneză, arabă, chineză, croată, franceză, indoneziană, japoneză, persană, portugheză, sârbă, spaniolă, turcă și rusă. Anterior, a ocupat funcții de cercetare și predare la Institutul pentru Relații Internaționale (Zagreb), Centrul pentru Studiul Naționalismului, CEU (Praga) - unde a lucrat cu regretatul Ernest Gellner - și la Universitatea Națională din Irlanda, Galway . De asemenea, a deținut profesorii și bursele la Universitatea Libre de Bruxelles (catedra Eric Remacle în studii de conflict și pace), Institutul pentru Științe Umane, Viena, London School of Economics, Universitatea Uppsala și Institutul Olandez pentru Studii Avansate în Științe Umaniste. și Științe sociale, Amsterdam. În martie 2010 a fost ales membru al Royal Irish Academy[7], în decembrie 2012 a fost ales membru asociat al Academiei de Științe și Arte din Bosnia și Herțegovina [5] și în august 2014 a fost ales membru al Academia Europaea[8].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ http://www.ucd.ie/research/people/sociology/professorsinisamalesevic
  4. ^ http://www.ucd.ie/research/people/sociology/professorsinisamalesevic/
  5. ^ „UCD School of Sociology - Prof Siniša Malešević - Grounded Nationalisms - Runner-up (honourable mention) in the 2020 Stein Rokkan Award”. www.ucd.ie. 
  6. ^ „Peace, War and Social Conflict Award Recipient History”. American Sociological Association. . 
  7. ^ „Sinisa Malesevic”. Royal Irish Academy. . 
  8. ^ „Academy of Europe: Malesevic Sinisa”. www.ae-info.org.