Singularitate esențială

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Graficul funcției exp(1/z), centrat pe singularitatea esențială din z = 0. Culorile reprezintă argumentul complex⁠(d) iar luminozitatea reprezintă valoarea absolută. Acest grafic arată cum abordarea singularității esențiale din diferite direcții produce comportamente diferite (spre deosebire de un pol, care ar fi alb abordat din orice direcție).
Model care ilustrează singularitatea esențială a funcției complexe 6w = exp(1/(6z))

În analiza complexă o singularitate esențială a unei funcții este o singularitate „severă” lângă care funcția se comportă ciudat.

Categoria singularitate esențială este un „rest” sau un grup implicit de singularități izolate care sunt expres de negestionat: prin definiție, nu se încadrează în niciuna dintre celelalte două categorii de singularitate care pot fi tratate în vreun fel — singularități eliminabile și poli. În practică, unii includ între acestea și anumite singularități neizolate: acelea nu au un reziduu⁠(d).

Descriere formală[modificare | modificare sursă]

Fie o mulțime deschisă din planul complex . Fie un element al și o funcție olomorfă. Punctul se numește singularitate esențială a funcției dacă singularitatea nu este nici un pol, nici o singularitate eliminabilă.

De exemplu, funcția are o singularitate esențială în .

Descriere alternativă[modificare | modificare sursă]

Fie un număr complex și se presupune că nu este definită în , dar este analitică într-o regiune a planului complex și că fiecare vecinătate deschisă a lui are intersecția cu nevidă.

Dacă atât cât și există, atunci este o singularitate eliminabilă atât a , cât și a .
Dacă există dar nu există (în realitate ), atunci este un zero al și un pol al .
Similar, dacă nu există (în realitate ) dar există, atunci este un pol al și un zero al .
Dacă nici , nici nu există, atunci este o singularitate esențială a ambelor și .

O altă modalitate de a caracteriza o singularitate esențială este aceea că seria Laurent⁠(d) a lui la punctul are o infinitate de termeni de grad negativ (adică, partea principală din seria Laurent este o sumă infinită). O definiție înrudită este aceea că, dacă există un punct pentru care nicio derivată a lui nu converge către o limită când tinde spre , atunci este o singularitate esențială a lui .[1]

Pe sfera Riemann (care are un punct de la infinit), , funcția are o singularitate esențială în acel punct dacă și numai dacă are o singularitate esențială în 0: adică nu există nici , nici .[2] Funcția zeta Riemann pe sfera Riemann are o singură singularitate esențială, la .[3]

Comportarea funcțiilor olomorfe în apropierea singularităților lor esențiale este descrisă de teorema Casorati–Weierstrass și de marea teoremă a lui Picard⁠(d), considerabil mai puternică. Acesta din urmă spune că în orice vecinătate a unei singularități esențiale, , funcția ia orice valoare complexă, cu excepția posibilei uneia, de un număr infinit de ori. (Excepția este necesară; de exemplu, funcția nu are niciodată valoarea 0.)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Weisstein, Eric W. „Essential Singularity”. MathWorld. Wolfram. Accesat în . 
  2. ^ en „Infinity as an Isolated Singularity” (PDF). Accesat în . 
  3. ^ en Steuding, Jörn; Suriajaya, Ade Irma (). „Value-Distribution of the Riemann Zeta-Function Along Its Julia Lines”. Computational Methods and Function Theory (în engleză). 20 (3): 389–401. doi:10.1007/s40315-020-00316-xAccesibil gratuit. ISSN 2195-3724. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • en Lars V. Ahlfors; Complex Analysis, McGraw-Hill, 1979
  • en Rajendra Kumar Jain, S. R. K. Iyengar; Advanced Engineering Mathematics. Page 920. Alpha Science International, Limited, 2004. ISBN: 1-84265-185-4

Legături externe[modificare | modificare sursă]