Sinagoga Rabbi Țirilson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Clădirea fostei sinagogi cu azil din Chișinău
Poziționare
Coordonate47°01′31″N 28°50′43″E ({{PAGENAME}}) / 47.02527138°N 28.84520756°E
LocalitateChișinău
Municipiumunicipiul Chișinău
Țara Republica Moldova
AdresaRabbi Țirilson, 8
Edificare
Stileclectic
Data începerii construcțieianii 1910
Data finalizăriianii 1910
Stare de conservareavansată de deteriorare

Sinagoga Rabbi Țirilson este un monument de arhitectură de însemnătate locală, inclus în Registrul de monumente de istorie și cultură a municipiului Chișinău.[1] Lăcașul poartă numele lui Yehuda Leib Tsirelson, teolog iudaic, care a îndeplinit funcția de Șef-rabin al Comunității evreilor din Basarabia între anii 1908–1941. Edificiul a fost grav deteriorat în urma unui cutremur.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Clădirea a fost construită la sfârșitul sec. al XIX-lea[2] sau în anii 1910.[3] Complexul religios era format din două clădiri: o sinagogă cu o ieșiva, numită „Magen David[3] și un azil pentru bătrâni, unite între ele. Sala de rugăciune era iluminată de ferestre dispuse pe două niveluri, la fel ca camerele rituale. În perioada sovietică clădirea a fost naționalizată.[4]

În anul 2010, comunitatea evreiască a răscumpărat lăcașul din posesia statului,[5] planificând către 2013 începerea lucrărilor de reconstrucție, în acest sens fiind eliberată autorizația pentru demararea lucrărilor,[6] cu toate acestea lucrările nu au mai fost executate. În decembrie 2020, rabinul comunității evreiești din Moldova, Shimshon D. Izakson, a inițiat din nou eforturile pentru restaurarea edificiului, adunându-se prin donații suma necesară pentru curățarea teritoriului și dezmembrarea secțiunilor care nu pot fi reconstruite.[7]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Rabbi Țirilson, 8–10: Clădirea fostei sinagogi cu azil”. monument.sit.md. Accesat în . 
  2. ^ „HOTĂRÂRE Nr. 129 din 19-05-2022 privind modificarea Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, aprobat prin Hotărârea Parlamentului nr. 1531/1993”. Parlamentul Republicii Moldova. . Accesat în . 
  3. ^ a b ru „Историческая справка: Синагоги Кишинёва („Context istoric: sinagogile din Chișinău")”. locals.md. Accesat în . 
  4. ^ „Sinagoga de pe strada Rabbi Țirilson, rămâne în proprietatea Comunității Evreiești”. unimedia.md. Accesat în . 
  5. ^ „Cea mai mare sinagogă din Chișinău va fi reconstruită”. point.md. Accesat în . 
  6. ^ „Evreii vor avea o casă nouă. Clădirea sinagogii din centrul Chișinău va fi reconstruită”. adevarul.md. Accesat în . 
  7. ^ „Rabbi of Jewish Community of Moldova - Shimshon Daniel Izakson”. facebook.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]