Sigurd

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sigurd
Estàtua de Sigfrid a Bremen
Civilizațiamitologia nordică  Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Brynhild[*][[Brynhild (Valkyrie in Norse mythology)|​]]
Crimhilda  Modificați la Wikidata
Urmași Aslaug[*][[Aslaug (figure in Norse mythology, the third wife of Ragnar Lodbrok)|​]]
Svanhildr[*][[Svanhildr (daughter of Sigurd and Gudrun in Norse-Germanic mythology)|​]]  Modificați la Wikidata
Sigfried sunând din corn, în "Cântecul Nibelungilor"

Sigurd (cunoscut și ca Siegfried sau Sigfrid, în limba nordică veche: Sigurðr) este un erou legendar din mitologia nordică precum și personajul central din saga Völsunga. Sigurd este un vânător de dragoni.

Personaj în legendele vechi[modificare | modificare sursă]

Cea mai veche menționare a acestuia a fost descoperită în niște inscripții runice datate în jurul anului 1000. Ca Siegfried, el este unul dintre eroii poemului epic german "Cântecul Nibelungilor" (Nibelungenlied). Apare și în operele lui Richard Wagner: Siegfried și Götterdämmerung. Ca Sivard Snarensven este eroul mai multor balade medievale scandinave.

În saga Völsunga, Sigurd este presupusul fiu al lui Sigmund cu a doua sa soție, Hiordis. Sigmund moare în luptă atunci când îl atacă pe Odin (care este deghizat), iar Odin distruge sabia lui Sigmund. Murind, Sigmund îi spune lui Hiordis de sarcina ei (Sigurd) și îi lasă moștenire fiului său nenăscut fragmentele sabiei.

Cântecul Nibelungilor[modificare | modificare sursă]

În "Cântecul Nibelungilor", apare sub numele de Siegfried, prinț de Xanten, care este îndrăgostit de Crimhilda, fiica regelui Burgundiei. În drumul către Worms, îl capturează pe elful Alberich, care, pentru a fi eliberat, îi dezvăluie locul unde se află comoara Nibelungilor. Siegfried îl eliberează pe elf luându-i mantia care avea însușirea de a face invizibil pe purtătorul ei. Conform indicațiilor elfului, Siegfried ucide balaurul are păzea comoara, se îmbăiază în sângele acestuia și devine invulnerabil, cu excepția unui omoplat pe care se lipise o frunză.[1]

În lupta împotriva saxonilor și danezilor, Siegfried se aliază cu burgunzii și reușește să fie învingător și astfel primește mâna prințesei burgunde Crimhildei. Regele burgund Gunther, fratele cel mare al Crimhildei era îndrăgostit de Brunhilda, regina Islandei și, cu sprijinul lui Siegfrid, reușește să o cucerească.

În urma conflictului izbucnit între Crimhilda și Brunhilda, Gunther urzește un complot în urma căruia Siegfried este ucis. Crimhilda răzbună moartea soțului urmărindu-i pe ucigași.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Episodul seamănă cu acea parte din legenda lui Ahile, în care mama sa îl scăldase în Styx pentru a deveni invulnerabil, dar, deoarece îl ținuse de călcâi, acesta devine singurul punct vulnerabil al eroului.