Aegir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Aegir
Daughters of Ægir and Rán.jpg
Căsătorit cuRan  Modificați la Wikidata
UrmașiNine Mothers of Heimdallr[*]  Modificați la Wikidata
Ægir, ruler of the ocean.jpg

În mitologia nordică Aegir este zeul mării, adorat și temut, în același timp, de marinari. Personifica furia acvatică dezlănțuită pe care o stăpânește alături de soția sa Ran. Se credea că periodic, el se ridică la suprafață pentru a lua nave maritime oameni și încărcătură și pentru a le duce pe tărâmul său de pe fundul oceanului. Pentru a-l îmbuna, călătorii pe mare făceau sacrificii înaintea plecării.

Soția lui Aegir este zeița mării Ran, cu care are nouă fiice (zeități ale valurilor) îmbrăcate cu voaluri și mantii albe: Ranarsdaetr - talazurile; Bylgja - hula marină/freamătul subacvatic; Blodughadda - vălul roșu al asfințitului vestitor de furtună; Duna - cufundătoarea; Heffring - valul impetuos; Himingloefa - oglinda cerului/marea calmă; Kolga - valul întărâtat.

Aegir are și doi slujitori loiali: Eldir și Fimafeng, cel de-al doilea fiind ucis de Loki la un banchet al zeilor din tărâmul de sub ocean. Mai era numit rar cei drept și Gymir, era zeul mărilor și oceanelor în mitologia scandinavă fiind asemănător zeului Okeanos de la greci sau Aki la germani.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Oden av Otto-Henrik Wallgren.jpg

Acest articol referitor la mitologia nordică este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin completarea lui!