Shinigami

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Din seria
Mitologia japoneză

Divinități
Kami și Megami, Cei șapte zei ai norocului
Listă de divinități în mitologia japoneză

Ființe fabuloase și spirite
Dragoni, Obake, Yōkai, Yūrei, Oni , Shinigami Shikigami
Listă de ființe legendare în mitologia japoneză

Personaje legendare
Abe no Seimei, Hidari Jingoro, Kintaro, Momotaro, Nezumi Kozo, Tamamo no Mae, Tomoe Gozen, Urashima Tarō

Locuri mitice și sacre
Horai, Muntele Hiei, Muntele Fuji, Rashōmon, Ryugu-jo, Suzakumon, Takamagahara, Yomi

Obiecte sacre
Amenonuhoko, Kusanagi, Tonbogiri
Cele trei comori sacre

Scrieri
Konjaju Monogatari, Kwaidan, Otogizoshi, Yotsuya Kaidan

Shinto și Budism
Festivalul Bon, Tanabata

Folcloriști
Glen Grant, Lafcadio Hearn, Shigeru Mizuki


Shinigami (死神 Shinigami?, în traducere "zeu al morții" sau "înger al morții") este numele japonez pentru personificarea morții, mai exact a morții cu coasa, importată în Japonia din Europa în perioada Meiji. Această imagine a morții a fost adoptată rapid de japonezi, iar la început a apărut în opere de artă denumite "Shinigami" și Ehon Hyaku Monogatari (cartea cu poze de 100 de cuvinte) a lui Shunsen Takehara.[1]

Termenul de shinigami se mai folosește la figurat pentru a se referi la o zeitate a morții. Pare a fi un termen recent însă, deoarece aparține religiei Șinto și apare rar în folclor.

În prezent shinigami apar frecvent în ficțiune și operă originală.

Alte zeități japoneze a morții[modificare | modificare sursă]

Următoarele sînt zeități japoneze a morții, dar nu sînt de regulă categorisiți ca shinigami:

  • Enma ( , -daiō)
Enma, cunoscut și ca Yama, este o zeitate budistă care judecă morții și îi recompensează sau îi pedepsește în viața de apoi Jigoku.
O zeiță din șintoism, nevastă a lui Izanagi. Izanami este o zeiță a creației care mai tîrziu devine a morții.

Shinigami în Japonia contemporană[modificare | modificare sursă]

O legendă urbană populară din Japonia este că tunelul Shirogane din Meguro, Tokyo ar trebui evitat, fiindcă ar fi poarta folosită de shinigami între tărîmul viilor și a morților. Au existat relatări despre fețe care țipau apărînd în siluetele stîlpilor tunelului.

Personaje în media[modificare | modificare sursă]

Probabil prima apariție a termenului în cultura japoneză a fost într-o piesă rakugo intitulată Shinigami. Se crede că această piesă este bazată pe opera italiană Crispino e la Comare, care la rândul ei are fundamente pe o poveste germană Der Gevatter Tod culeasă de frații Grimm.

Personajele shinigami apar des în cultura modernă japoneză. Aceste personaje sunt de regulă prezentate a avea puteri supranaturale, fiind uneori capabili să aducă sufletele decedaților în lumea morților. Shinigami apar în următoarele opere ficționale:

  • În Bleach, shinigami (traduși ca ,,hoți de suflete" în adaptări engleze și românești) guvernează cursul spiritelor dintre lumea celor vii și lumea spiritelor. Printre datoriile lor se numără trimiterea spiritelor normale în Soul Society și purificarea hollow-urilor , spirite umane care își pierd sufletele și devin monștri care devorează alte suflete. Aparența fizică a unor shinigami din Bleach este sub formă de oameni născuți în Soul Society sau oameni care au murit în lumea umană și au ajuns acolo, după care au urmat cursul academiei pentru shinigami.
  • În Death Note, shinigami trăiesc în propria lor dimensiune, dar, în loc să protejeze oamenii, aceștia îi omoară pentru a-și prelungi viața. Pentru a omorî pe cineva, ei (shinigami) trebuie să scrie numele unui om într-un carnet, cunoscut ca Death Note. Acest carnet supranatural le permite să pună capăt vieții unui om înainte de vreme, adăugând durata de viață rămasă a omului la propriile lor vieți (de exemplu, un om care ar fi trăit până la șaizeci de ani, dar este ucis la patruzeci, ar adăuga douăzeci de ani la durata de viată a shinigami). În acest mod, un Shinigami poate prelungi viața lor pe termen nelimitat, și poate supraviețui fiind împușcat în cap sau înjunghiat fără nici un disconfort. Pentru a ajuta la acest lucru, ochii lor le permit a vedea numele și durata de viată rămasă a oamenilor dacă aceștia văd fața victimelor. Singurul mod în care un Shinigami poate muri în această operă este ca acesta să mărească intenționat durata vieții unui om, ca rezultat a afecțiunii pentru acesta.
  • În Soul Eater, Shinigami este directorul școlii tehnice Shibusen pentru maeștri de arme. Deoarece are un fiu, shinigami-ul nu mai vânează suflete, stabilindu-se în Death City. El este directorul Shibusen, adăugând numele sufletelor care trebuiesc recoltate pe lista sa. Acest shinigami se aseamănă mai mult cu moartea cu coasă decât cu o zeitate normală, deoarece obișnuia să devoreze sufletele oamenilor răi.
  • În Naruto, Shinigami este o zeitate-monstru, îmbrăcată într-o robă albă, ce poate fi invocat folosind o tehnică cunoscută drept Dead Demon Consuming Seal..
  • In Teenage Mutant Ninja Turtles [testoasele ninja 2012 sezonul 4 episodul„city at War”] este existent un nou personaj,acesta fiind de sex feminin, purtand numele de "Shinigami" ea fiind o buna luptatoare in arta ninjutsu antrenata de la o varsta foarte cruda si priceputa in manuirea unei kusarigama

.

  • În Full Moon Wo Sagashite, Shinigami sunt duhuri de oameni care s-au sinucis și sunt pedepsite cu sarcina de a colecta suflete. Dacă un shinigami își amintește pe deplin viața sa din trecut înainte de a deveni un shinigami pe deplin(dobândirea aripilor), el sau ea dispare și devine o fantomă.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Din Japonia: "Grim Reaper" Boom in Novels & Manga”. Arhivat din original la . Accesat în .  ja

Legături externe[modificare | modificare sursă]