Sari la conținut

Legendă urbană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Crocodil ieşind din canal, temă de legendă urbană în unele regiuni

Legendele urbane sunt povestiri ale folclorului contemporan, un tip de legendă sau tradiție populară, uneori asociată unei superstiții care, în ciuda faptului că conține elemente supranaturale și neverosimile, se prezintă ca o cronică a unor fapte și întâmplări reale care se petrec în actualitate. La baza legendelor urbane pot exista întâmplări luate din realitate și exagerate, distorsionate și îmbogățite cu evenimente fictive și fabuloase. Sunt transmise în general prin viu grai, internet, unele posturi de radio și televiziune și au o mare acceptabilitate în rândul tinerilor.

Transmițându-se prin grai o legendă urbană poate avea o multitudine de variante, depinzând de narator și de ascultător. Termenul se urban se folosește pentru a le deosebi de legendele din folclor aparținând credințelor străvechi, care nu mai sunt de actualitate.

Termenul urban legend (legendă urbană) a fost folosit prima dată în anul 1968, de către folcloristul american Richard Dorson, care definea legenda urbană ca o povestire modernă care nu s-a petrecut niciodată și este povestită ca și cum ar fi fost adevărată. Un rol mare în popularizarea denumirii l-a avut Jan Harold Brunvand, care a folosit termenul adesea în cărțile sale, începând cu ”Autostopistul care a dispărut: legende urbane americane & înțelesurile lor”, publicată în 1989.

Caracteristici

[modificare | modificare sursă]

Teme populare ale legendelor urbane

[modificare | modificare sursă]

Multe legende urbane au ca puncte de plecare următoarele subiecte în jurul cărora se țese povestirea:

Exemple de legende urbane populare

[modificare | modificare sursă]

Boogeyman (în limba engleză), Omul negru, Babau sau Bau-Bau[5] (în limba română sau italiană) este un monstru folcloric sau legendar. Omul negru nu are o înfățișare specifică, întrucât concepțiile privind chipul unui monstru variază de la o gospodărie la alta, chiar în cadrul aceleiași comunități. Omul negru poate fi folosit metaforic pentru a exprima o persoană sau un lucru, pentru care cineva are o frică irațională. Părinții le spun adesea copiilor lor obraznici că omul negru va veni și îi va lua, cu scopul de a-i face să se cumințească.[6][7]

În cultura populară

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ Andrei Simion - România fără carte a dat peste „ambulanța neagră” și s-a lăsat cu violență, Playtech. Adus la 5 iulie 2018. Accesat la 28 martie 2019
  2. ^ Bennett, G. (). Bodies: Sex, Violence, Disease, and Death in Contemporary Legend. University Press of Mississippi. ISBN 9781604732450. 
  3. ^ Brunvand, J.H. (). Encyclopedia of Urban Legends. ABC-CLIO. ISBN 9781576070765. 
  4. ^ George Stanciu - Ambulanța neagră: de unde a început mitul care (încă) prostește oamenii, Playtech. Adus la 5 iulie 2018. Accesat la 28 martie 2019
  5. ^ „bogey - Origin and meaning of bogey by Online Etymology Dictionary”. www.etymonline.com. 
  6. ^ „Columns Posted 2 martie 2001”. www.word-detective.com. 
  7. ^ Adams, Scott. „Dilbert Comic Strip on 2011-11-18 - Dilbert by Scott Adams”. Dilbert. 

Lectură suplimentară

[modificare | modificare sursă]
  • en Jan Harold Brunvand (). Encyclopedia of Urban Legends. New York City: W. W. Norton & Company. ISBN 0-393-32358-7. 
  • en Pamela Donovan (). No Way of Knowing: Crime, Urban Legends, and the Internet. New York City: Routledge. ISBN 0-203-50779-7. 
  • en Enders, Jody (). Death by Drama and Other Medieval Urban Legends. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-20788-9. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]