Ioan de Kronstadt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sfântul Ioan de Kronstadt)
Ioan de Kronstadt
Date personale
Nume la naștereJean Ilitch Sergieff Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Sura⁠(d), RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Decedat (79 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Kronstadt, Gubernia Sankt Petersburg⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSankt Petersburg Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
preot ortodox[*]
teolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă[2][3] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materArhanghelskaia duhovnaia seminaria[*][[Arhanghelskaia duhovnaia seminaria (seminary in Arkhangelsk, Russia)|​]]  Modificați la Wikidata
Partid politicUniunea Poporului Rus  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul „Sfânta Ana”, clasa I[*]
Ordinul Sf. Vladimir, clasa a II-a[*]  Modificați la Wikidata
Ioan de Kronstadt.

Ioan de Kronstadt (în rusă Иоанн Кронштадтский), pe numele real Ivan Ilici Serghiev, (în rusă Иванъ Ильичъ Сергіевъ, n. , Sura⁠(d), RSFS Rusă, URSS – d. , Kronstadt, Gubernia Sankt Petersburg⁠(d), Imperiul Rus) a fost un protoiereu mitrofor ortodox rus și membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse (din 1906). Era cunoscut pentru spovedirea în masă a credincioșilor, pentru numeroasele minuni și acțiuni caritabile, precum și pentru vederile sale monarhiste, șovine, antisemite și anticomuniste.[4][5][6][7]

Ioan este un sfânt al Bisericii Ortodoxe Răsăritene și, ca atare, este cunoscut sub epitetul „cel Drept”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Studiile teologice[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul nordic Sura, de lângă Marea Albă, din regiunea Arhanghelsk a Rusiei. Provenea dintr-o familie săracă, dar cucernică, tatăl său fiind paracliser (diaciok) al bisericii locale. La naștere, copilul părea atât de slab și fragil încât părinții lui s-au grăbit să-l boteze, dându-i numele Ivan în cinstea Sfântului Ioan de Rila, care era sărbătorit în acea zi.

Se cunosc puține lucruri despre primii săi ani de viață, mai ales din amintirile târzii ale persoanelor care l-au cunoscut. În autobiografia sa, el afirmă că părinții lui l-au dat la școala parohială din Arhanghelsk, dar a fost la început un elev mediocru deoarece studiul i se părea prea dificil. Cu toate acestea, s-a rugat cu ardoare și a primit inspirație, așa că a devenit un elev bun la învățătură și, după ce a absolvit Seminarul Teologic de la Arhanghelsk (1851), a fost admis ca student bursier la Academia Teologică de la Sankt Petersburg, capitala Imperiului Rus. Colegii lui de la Academie își aminteau că el vorbea permanent despre smerenie. În 1855 a absolvit Academia Teologică ca al 35-lea din cei 39 de studenți.[8]

Preot la Kronstadt[modificare | modificare sursă]

În timpul studiilor își dorea să devină misionar, dar după absolvire a întâlnit-o pe Elizaveta (1829-1909), fiica protoiereului Konstantin Nesvițki de la Catedrala „Sf. Andrei” din Kronstadt, și s-a căsătorit cu ea. A fost hirotonit diacon la 10 decembrie 1855 de către episcopul Hristofor Emmausski, vicar al mitropolitului de Sankt-Petersburg, în Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Sankt Petersburg și apoi preot, la 12 decembrie 1855, în Catedrala „Sf. Andrei” din Kronstadt. A slujit timp de 53 de ani la această biserică, până la moartea sa. În 1875 a fost avansat protoiereu, în 1894 a fost numit rector al Catedralei „Sf. Andrei” și în 1899 a primit rangul de protoiereu mitrofor.

Ivan Serghiev a devenit un preot foarte pios, petrecându-și viața în rugăciune și penitență și vizitându-i pe săraci, pe care-i ajuta adesea cu haine și cu bani. După căsătorie, a refuzat în mod surprinzător să aibă relații sexuale cu soția sa, în ciuda plângerilor ei adresate autorităților bisericești.

Tânărul preot avea un comportament neobișnuit și a introdus unele practici inovatoare:

  • Mergea pe stradă rugându-se permanent și ținându-și brațele încrucișate pe piept;
  • A început să slujească liturghia în fiecare zi;
  • În timpul slujbelor religioase se comporta foarte expresiv, abătându-se de la textul obișnuit și întorcând spatele la altar;
  • A introdus practica spovedirii și împărtășirii frecvente (în loc de 1-2 ori pe an așa cum era obiceiul până atunci);
  • A relaxat unele cerințe pentru împărtășirea credincioșilor (în special, a permis împărtășirea femeilor aflate în timpul menstruației, ceea ce era de obicei interzis).

Autoritățile bisericești nu au perceput pozitiv aceste inovații. Biograful Kizenko notează că, în unele aspecte, comportamentul lui Ioan era o reminiscență a practicii protestanților, iar în aspecte era copia practică a membrilor sectei Hlîsti. Cu toate acestea, această practică a atras atenția asupra tânărului preot și i-a permis să-și arate carisma. Treptat, preotul Ioan a adunat un cerc de admiratori persistenți, care doreau să i se spovedească și să fie împărtășiți doar de el. Majoritatea covârșitoare a acestora erau femei. O parte dintre admiratorii lui Ioan au format o sectă a „ioaniților”, care era condusă de fiica spirituală a lui Ioan: Matriona Ivanovna Kiseleva. Kiseleva a primit în sectă numele Porfiriia sau „Theotokos”. Ioaniții credeau că lumea, așa cum o cunoșteau, urma să se sfârșească - probabil după revoluție - și că oamenii puteau să se mântuiască doar prin căutarea lui Dumnezeu, urmându-l pe preotul Ioan. Unii credeau că părintele Ioan era profetul Ilie, alții că era Isus Hristos, iar încă alții că era Domnul Savaot. Ioaniții răspândeau povești despre „minunile” lui Ioan și vindeau obiecte care îi aparțineau și agheasma, care fusese sfințită de el.

Preotul Ioan de Kronstadt a devenit cunoscut în întreaga Rusie după publicarea unui articol dedicat lui în ziarul Novoe Vremia (în traducere Vremea nouă) în 1883. Novoe Vremia era un ziar proguvernamental conservator, cu puternice idei antisemite (de exemplu, în afacerea Dreyfus de mai târziu a susținut poziția procurorului și l-a atacat pe Émile Zola). Într-un număr al ziarului a apărut un articol în care 16 persoane au spus că au fost vindecate prin rugăciunile preotului Ioan care le-a recomandat să trăiască după voia lui Dumnezeu și să se împărtășească cât mai des posibil. Acest articol a fost discutat în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, cel mai înalt for bisericesc, deoarece publicarea sa, fără cenzură religioasă, era o intervenție în treburile Bisericii. Ierarhii Sinodului erau dezorientați, iar mitropolitul Isidor Nikolski (superiorul ierarhic al preotului Ioan) era nemulțumit, dar nu au putut să ia nicio măsură.

Ioan a înființat o organizație specială de ajutorare denumită „Casa Industriei”, care a fost deschisă la Kronstadt în 1882. Această organizație avea o biserică proprie, o școală elementară pentru băieți și fete, un orfelinat, un spital pentru toți bolnavii care veneau acolo, o pensiune, o librărie publică cu acces gratuit, un adăpost pentru cei săraci care găzduia 40.000 de oameni în fiecare an, mai multe ateliere unde cei săraci munceau pentru a câștiga bani, o cantină publică ieftină care oferea aproximativ 800 de mese gratuite în timpul sărbătorilor și un motel pentru călători.

La începutul anilor 1890 preotul Ioan devenise atât de cunoscut că zilnic veneau la el mii de oameni din toată Rusia. El practica spovedanii în masă, în cursul cărora mii de oameni își mărturiseau păcatele și intrau într-o stare de frenezie, adesea însoțită de isterie și lacrimi.[9] Chiar și țarul Alexandru al III-lea al Rusiei l-a chemat în 1894 pe preotul Ioan la Palatul Livadia din Crimeea, încercând să se vindece de o boală incurabilă.[10] Ioan a pretins mai târziu că a înviat morții, dar că nu a reușit să-l vindece pe țar prin rugăciunile sale.[9] Preotul a fost venerat încă din timpul vieții ca sfânt, datorită faimei sale de rugător, vindecător și vizionar. Membrii sectei „Ioanniții” au ajuns să afirme că părintele Ioan era chiar Dumnezeu.[11]

Fuga lui Ioan de Kronstadt și întâmpinarea sa la Sankt Petersburg de către consilierul de stat Mihail Krivoșlîk. Caricatură din revista « Pulemet » nr. 1. (1905). Biblioteca Publică din New York. Caricatura este însoțită de texte batjocoritoare: unul deasupra[12] și altul dedesubt.[13]

Ioan i-a condamnat pe participanții la Pogromul de la Chișinău din 1903, dar apoi s-a răzgândit, și-a cerut scuze celor pe care i-a ponegrit și i-a acuzat pe evrei pentru producerea pogromului. În timpul Revoluției ruse din 1905, el a contribuit la organizarea membrilor mișcării Sutele Negre ca miliție pentru a ajuta poliția în lupta împotriva extremiștilor de stânga și pentru a restabili ordinea. După Proclamația din octombrie, a fost unul dintre fondatorii Uniunii Poporului Rus.

Ioan a fost singurul dintre preoții Catedralei Sf. Andrei care a fugit din Kronstadt în timpul Revoltei din 1905; restul preoților de la Catedrala „Sf. Andrei” au rămas pe loc și i-au îndemnat pe rebeli să oprească revolta. Presa l-a acuzat de lașitate pe Ioan după acest gest, iar revistele au publicat caricaturi ale fugii preotului.

Lev Tolstoi, Nikolai Leskov și Maxim Gorki au avut păreri negative cu privire la Ioan de Kronstadt. Gorki l-a numit pe Ioan de Kronstadt «artistul bisericilor imperiale».

În 1909 țarul Nicolae al II-lea a emis un decret[14] prin care instituia comemorarea Sfântului Ioan în Biserica Ortodoxă Rusă. Ulterior, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a emis un edict pentru prăznuirea Sfântului Părinte Ioan în fiecare an, în ziua morții sale.

În 1964 Ioan de Kronstadt a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei în prima canonizare independentă de Patriarhia Moscovei. Sfântul Ioan Maximovici de San Francisco a jucat un rol activ în pregătirea canonizării Sf. Ioan.[15] Arhimandritul Constantin Zaițev, un binecunoscut ideolog conservator al ROCOR, credea că cei mai puternici patroni cerești ai Rusiei erau preotul Ioan de Kronstadt și țarul Nicolae al II-lea, împreună cu familia sa.[16]

În 1990, după punerea în aplicare a reformelor din cadrul programului Perestroika și liberalizarea vieții bisericești în URSS, Ioan a fost canonizat de Patriarhia Moscovei.

Icoanele Sfântului Ioan de Kronstadt îl portretizează adesea ținând în mână un potir de împărtășanie, pentru că el a reînviat în Biserica Ortodoxă Rusă tradiția apostolică a împărtășirii credincioșilor la fiecare sfântă liturghie.

Viața și opera sa sunt comemorate în zilele de 20 decembrie/2 ianuarie[17][18] și 19 octombrie/1 noiembrie.[19]

Mănăstirea Ioannovski (a doua cea mai mare comunitate monahală din Sankt Petersburg) este strâns legată de numele lui Ioan de Kronstadt: a fost întemeiată de protoiereul Ioan, care a îngrijit-o din punct de vedere spiritual în timpul vieții sale. Moaștele Sfântului Ioan se află în această mănăstire.

Monumentele ale Sfântului Ioan de Kronstadt au fost amplasate la Kronstadt, Irkutsk și Moscova. Casa din Kronstadt în care a locuit preotul Ioan, aflată pe strada Posadskaia nr. 21, este acum muzeu.

Traduceri ale operelor sale[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b John Of Kronshtadt, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ Иоанн Кронштадтский // БСЭ. — 1-е изд. — Т. 29. — 1935. — Стлб. 74.: «известный черносотенный русский церковный деятель… Проповеди Иоанна Кронштадтского носили явно черносотенный и антисемитский характер, особенно характерны его выступления против социализма»
  5. ^ «<…> автор погромных проповедей и статей, активный поборник контрреволюции, участник церковной травли Л. Н. Толстого. Культ Иоанна Кронштадтского используется реакционными кругами рус. церк. эмиграции в антикоммунистической пропаганде.» — Иоанн Кронштадтский. // Атеистический словарь. / под ред. М. П. Новикова. — М.: Политиздат, 1985. — С. 177.
  6. ^ «Именно контрреволюционностью, приверженностью монархизму, шовинизму и антисемитизму объясняется благословение Иоанном Кронштадтским "Союза русского народа" и других погромных, черносотенных промонархистских организаций. Вот что сказал на панихиде по И. Сергиеву известный московский черносотенец протоиерей И. Восторгов: "Он призывал Божие благословение на патриотические союзы и содружества и сам состоял даже их членом". Поэтому и нет ничего неожиданного в том. что в связи со смертью кронштадтского протоиерея Святейший Синод получил телеграмму соболезнования от председателя "Союза русского народа" Дубровина. А и некрологе сообщалось, что при продвижении погребальной процессии от Балтийского вокзала до Иоанновского монастыря "впереди его гроба несли освященное им знамя Союза русского народа"» (Гордиенко Н. С. Кто такой Иоанн Кронштадтский. СПб.: Ленингр. орг. о-ва «Знание» РСФСР, 1991/ С. 9; цитата по книге История государства Российского : Жизнеописания. XX век / Рос. нац. б-ка; Авт.-сост. С. Н. Синегубов и др. - М. : Кн. палата, Том 5. XIX век. М., 1998. /С. 170)
  7. ^ Walter Laqueur, Black Hundreds: The Rise of the Extreme Right in Russia, New York : HarperCollins, 1993
  8. ^ Герой веры или "артист императорских церквей"
  9. ^ a b I. K. Surskiy. St. Father John of Kronstandt (in Russian)
  10. ^ John Perry & Constantine Pleshakov The Flight of the Romanovs: a Family Saga (Basic Books, 1999) pg. 62
  11. ^ https://books.google.ru/books?hl=ru&id=UflnCwAAQBAJ&q=Родиной Булгаков С. В.: Хлысты-киселевцы // Расколы. Ереси. Секты. Противные христианству и православию учения. Западные христианские вероисповедания. Соборы Западной Церкви. — М., 1913
  12. ^ Исход из Кронштадта - Exodul din Kronstadt
  13. ^ "Во время оно случися смутъ велiй во граде некоемъ Кронштадтомъ именуемомъ. Матроси и иніи мужи мнози скокаху по стогнамъ градскимъ и убиваху другъ друга и резаху женъ со чады и домочадцы, тщася власти придержащiи испразднити. Оныя же власти предрожащiи Остелецкiй и Беляевъ во мундирiе облачении подъ кроватями нетленни, Господа Бога славословя, обретошася. Друзiи же власти офицерстiи во ризы и исподники женстiи и хулиганстiи облекошася, и сице животъ свой соблюдоша. Всечестнейшему же отцу Iоанну во Кронштедте сущу, се поликіи многочитіи чины притекоша: Отче всеблагіи, всетерпеливый, многомилостивый, чесо ради медлиши? Ты еси блудницу Порфирію во Богородицу хейротанисавый, ты еси піяницу горчайшего во Архангела Михаила претворивый, сътвори чудо: утиши брань и смутъ велій и скрежетъ зубовный, да бы и мы многогрешніи от него не пострадавша. Отвещав честный старецъ рече: Вас ли стонящихъ и мятущихся зрю? Не вкупе ли с вами азъ многогрешніи неисчестно с высоты амвонной ко сотне черной вопихъ, взывахъ и глаголахъ! Не матроси се, а любезные чада наша хулиганстіи мятутся! Духъ мой зело взыграяся ибо чуетъ избиеніе богомерзской интелдигенціи. Потеку на осляти ко чаду моему любезному во Питеръ градъ; „Кривошлыче, сладчайшій, возликуй со мной въ твоихъ Ведомостяхъ Градоначальства церкви и отечеству на пользу. Аминь” - Once in Kronstadt there was a mutiny. Sailors and other people ran around city streets and killed each other, and cut women with children and households, trying to overthrow the government. Representatives of the authorities: Osteletsky and Belyaev remained unscathed, as they lay under the beds in their uniforms and prayed to God. Other government officers dressed in women's clothes, or dressed like hooligans and thus saved their lives. Numerous people came to John, who was in Kronstadt, and addressed him with the words: „You are a father full of goodness, full of patience and always ready to promote the well-being of others. Why do you hesitate? You ordained harlot-Porfiria in Mother of God. You ordained bitter drunkard in Michael the Archangel. Make a miracle, calm down the war and a big rebellion, and a dental screech, so that we will not suffer”. Honest elder answered: „Do not I see you groaning and restless? I am a sinner. I called out, yelled and addressed uncountable to the Black Hundred from the pulpit with you, is not it? These are not sailors, and our beloved children bully commit mutiny! My soul is indignant and feels that there will be a beating of the wicked intellectuals! I will run on donkey to my beloved son in St. Petersburg, where I'll tell him: Krivoshlyk, sweetest, rejoice with me in your newspaper «Vedomosti of the St. Petersburg City Government and the Metropolitan Police» of the church and the fatherland for good. Amen.”
  14. ^ «Церковный вестник», 1909, № 4 (22 января), стб. 97.
  15. ^ Blessed John the Wonderworker: A Preliminary Account of the Life and Miracles of Archbishop John Maximovitch. Platina: St. Herman of Alaska Brotherhood, 1987.(ISBN: 0938635018)
  16. ^ Культ императора Николая II в традициях российского православия XX – начала XXI вв.
  17. ^ Great Synaxaristes: el Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης τῆς Κρονστάνδης (Ρῶσος). 20 Δεκεμβρίου. ΜΕΓΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ.
  18. ^ December 20/January 2 Arhivat în , la Wayback Machine.. Orthodox Calendar (PRAVOSLAVIE.RU).
  19. ^ October 19/November 1 Arhivat în , la Wayback Machine.. Orthodox Calendar (PRAVOSLAVIE.RU).

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Алабовский М., священник. Великий пастырь русского народа. (Блаженной памяти о. Иоанна Кронштадтского). Kiev, 1909;
  • Свящ. А. Семенов-Тян-Шанский. Отец Иоанн Кронштадтский. — Изд-во им. Чехова, New-York, 1955.
  • Игумения Таисия. Записки. Беседы с отцом Иоанном Кронштадтским. Sankt Petersburg, 2002.
  • Mitropolitul Вениамин (Федченков). Святой праведный Иоанн Кронштадтский. Sankt Petersburg, 2005.
  • Санакина Т. А., сост. (ГААО), «Из родословной семьи Сергиевых: Иоанн Ильич Сергиев (Кронштадтский) и его семья», Наш храм, 2002, № 2, pp. 2-3.
  • В.В. Антонов, А.В. Кобак. Святыни Санкт-Петербурга. Историко-церковная энциклопедия в трех томах. Sankt Petersburg: Издательство Чернышева, vol. 1, 1994. - 288 p., vol. 2, 1996. - 328 p., vol. 3, 1996. - 392 p., il.
  • Walter Laqueur: Der Schoß ist fruchtbar noch. Der militante Nationalismus der russischen Rechten; München 1995; S. 76–83.
  • Alla Selawry: Johannes von Kronstadt: Starez Rußlands; Dornach: Pforte, 1989; ISBN: 978-3-85636-064-1
  • Karl Christian Felmy: Predigt im orthodoxen Russland. Untersuchungen zu Inhalt und Eigenart der russischen Predigt in der 2. Hälfte des 19. Jahrhunderts, Göttingen, 1972, Vandenhoeck und Ruprecht, ISBN: 3-525-56428-7
  • Aksenov, R., „Pasi ovzy Moja“. Utschenie o pastyrstwe swjatogo Ioanna Kronschtadtskogo, W pomoschtsch pastyrju, Klin, 2002.
  • Akwilonow, E. P., Mysli o. Ioanna Kronschtadtskago o wospitatelnom snatschenii slowa Boschija, St. Petersburg, 1909.
  • Bishop Alexander (Mileant). Saint John of Kronstadt
  • Большаков Н. И. Источник живой воды. — Sankt Petersburg, 1910.
  • Duchonina, E. W., Is moich wospominanij ob o. Ioanne Kronschtadtskom, St. Petersburg, 1907.
  • Felmy, K. C., La teologia eucaristica di Ioann di Kronstadt, trans. by E. Cosentino, in: La Grande Vigilia, ed. A. Mainardi, Spiritualità orientale, Bose, 1998, pp. 225-242.
  • Ioann (Samojlow), Pastyr – sowerschitel Bogosluschenija. Po sotschinenijam swjatogo prawednogo Ioanna Kronschtadtskogo, Serghiev Posad, 2007, ISBN: 978-5-9900983-1-2.
  • Kizenko, N., A Prodigal Saint. A Prodigal Saint: Father John of Kronstadt and the Russian People, Studies of the Harriman Institute, The Penn State Series in Lived Religious Experience, University Park, 2003, ISBN: 0-271-01976-X.
  • Knechten, H. M., Licht in der Finsternis – Johannes von Kronstadt, Studien zur russischen Spiritualität VII, Kamen, 2010, ISBN: 978-3-89991-109-1.
  • Konstantin (Sajzew), Duchownyj oblik protoiereja o. Ioanna Kronschtadtskago, Jordanville, 1952.
  • Michail (Semenow), Otez Ioann Kronschtadtski. (Polnaja biografija s illjustrazijami), St. Petersburg, 1903.
  • Ornatski, I. N., Schitie i trudy prisnopamjatnogo protoiereja prawednika o. Ioanna Kronschtadtskogo, Moscova, 1916.
  • Parfeni (Kotow), Spasenie w Zerkwi. Po tworenijam swjatogo prawednogo Ioanna Kronschtadtskogo, Moscova, 2004, ISBN: 5-85134-063-0.
  • Romuschin, W., Swjatoj Ioann Kronschtadtski w Krymu, Simferopol, 2005, ISBN: 966-8111-61-3.
  • Schenskaja Surskaja obitel, O. Ioann Kronschtadtski. (Polnaja biografija s illjustrazijami), Arhanghelsk, 2004, ISBN: 5-85879-165-4.
  • Smirnowa, E. S. (ed.), Kronschtadtski pastyr, Zerkowno-istoritscheski almanach, vol. 1, Moscova, 2002, ISBN: 5-86809-016-0.
  • Sokolowa, T. A. (ed.),Swjatoj prawednyj Ioann Kronschtadtski. 1829-1908. Sbornik, Rossijskie sudby 11, Moscova, 1998.
  • К характеристике о. Иоанна Сергиева (Кронштадского). // Старообрядец : журнал. — 1906. — № 2. — pp. 217—221.
  • Strischew, A. N. (ed.),Swjatoj prawednyj Ioann Kronschtadtski w wospominanijach samowidzew, Moscova, 1997.
  • Surski, I. K., Otez Ioann Kronschtadtski, Moscova, 2008, ISBN: 5-85280-135-6.
  • Tereschtschenko, T. N., Simfonija po tworenijam swjatogo prawednogo Ioanna Kronschtadtskogo, Moscova, 2007, ISBN: 978-5-485-00141-4.
  • Weniamin (Fedtschenkow), Otez Ioann Kronschtadtski, St. Petersburg, 2005, ISBN: 5-88335-053-4.
  • Werchowzewa, W. T., Wospominanija ob otze Ioanne Kronschtadtskom jego duchownoj dotscheri, Serghiev Posad, 1916.
  • Whyte, A. D., Father John of the Greek Church. An Appreciation, with some characteristic passages of his mystical and spiritual autobiography ("My Life in Christ"), Edinburgh, Londra și New York, 1898.
  • Зимина Н. П. Православная Энциклопедия/ vol. 25, pp. 127-139/ Иоанниты

Legături externe[modificare | modificare sursă]