Sfânta Kinga

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kinga a Poloniei
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Esztergom, Regatul Ungariei, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedată (68 de ani)[3][1] Modificați la Wikidata
Stary Sącz, voievodatul Polonia Mică, Polonia Modificați la Wikidata
PărințiBéla al IV-lea[4]
Maria Lascaris[4] Modificați la Wikidata
Frați și suroriȘtefan al V-lea al Ungariei
Béla, duce al Slavoniei[*]
Margareta a Ungariei
Anna de Ungaria[*]
Elisabeta a Ungariei
Iolanda a Poloniei[*]
Constanța de Ungaria[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuBoleslav al V-lea cel Sfios (din ) Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat
religious sister[*][[religious sister (Roman Catholic nun who develops her apostolate among the people)|​]] Modificați la Wikidata
Venerație
Canonizată
Sărbătoare24 iulie  Modificați la Wikidata
ApartenențaSisters Clarists of the Rule of Urban IV[*][[Sisters Clarists of the Rule of Urban IV (Roman Catholic religious order for women)|​]]  Modificați la Wikidata
PatronajePolonia
Lituania  Modificați la Wikidata
Sfinți

Sfânta Kinga (n. 5 martie 1234, Esztergom - d. 24 iulie 1292, Stary Sącz; sfânta patroană a Poloniei și a Lituaniei, canonizată în 1999 de către Papa Ioan Paul al II-lea) a fost fiica regelui Ungariei Béla al IV-lea și a prințesei Maria Laskarina (fiica împăratului grec Teodor Lascăr). Kinga a fost căsătorită cu Boleslav al V-lea cel Sfios, fiul lui Leszek I al Poloniei, prinț de Sandomierz, și al prințesei ruse Grzymisława. Este canonizată în Biserica Catolică.

A fost logodită de timpuriu cu prințul polonez Boleslaw al V-lea. Căsătoria celor doi, benefică pentru relațiile polono-maghiare, a avut loc în 1239. Regele Bela al IV-lea a dăruit fiicei sale cele mai bogate zăcăminte de sare din Ungaria, minele de sare din Maramureș.

Zestrea completă a Kingăi a contribuit la apărarea împotriva tătarilor. Cu toate acestea, în 1241 Polonia a cotropită de marea invazie mongolă. Cuplul regal a fugit înainte de Podolini, apoi pe malul stâng al Dunajec la castelul Czorsztyn.

După invazia mongolă, în 1249 a vizitat Ungaria și cu mineri primiți de la tatăl ei în 1251 a deschis la minele de sare Wieliczka, oferind astfel importante resurse de sare Poloniei. Soțul ei a donat acesteia terenul Szandec in 1257. Pe acest teren ,Kinga in 1280 [7] (potrivit altor surse, în 1273, a fondat mănăstirea (franciscană) de maici clarissa - Stary Sącz, (Clarisele - al doilea Ordin Franciscan - grup feminin franciscan înființat de sfânta Clara de Assisi și sfântul Francisc de Assisi - ramura feminină a Ordinului Franciscan, care având același fondator are și aceeași spiritualitate cu Primul Ordin, dar alături și în complementaritate cu el, are o caracteristică proprie: dimensiunea contemplativă în clauzură. Și astăzi caracteristicile fundamentale sunt contemplarea, penitența, iubirea silențioasă, smerita dăruire fraternă de slujire în comunitatea marii familii umane) pe fondul crizei instituite între 1230-1260, după moartea fondatorului Ordinului Franciscan, Sfântul Francisc de Assisi. De asemenea, în altă parte, s-au construit spitale, biserici și mănăstiri sub tutela cuplului regal. Kinga și Boleslaw au ajutat beatificarea lui Sf. Stanislaus, care a avut loc în 1253.

Soțul ei a murit în 1279. Kinga, a fondat o mănăstire clarissă în Stary Sącz, împreună cu sora ei Jolanda , văduva cu șase luni mai devreme,la care se retrăsese. În 1284 a fost aleasă stareța mănăstirii. Prima biserică a fost construită în 1285. În 1287 în timpul unei invazii a tătarilor la Czorsztyn maicile au trebuit să fugă la castel. Mănăstirea a fost devastată de mongoli, dar reconstruită sub supravegherea lui Kinga. Aici, a murit în 1292, după 10 luni de boală.

Pentru comemorarea prințesei , s-a săpat cea mai mare capelă subterană din lume, dedicată sfintei Kinga, la o adâncime de 101 m în salina de la Wieliczka, una din cele mai renumite saline din lume.

Stema orașului Stary Sącz o reprezintă pe sfânta Kinga.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Kinga of Poland, Find a Grave, accesat în  
  2. ^ Diós István[*][[Diós István (Roman Catholic priest)|​]], Árpád-házi Boldog Kinga (în maghiară), Szent István Társulat[*][[Szent István Társulat |​]] 
  3. ^ „Kinga a Poloniei”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b The Peerage 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Kinga a Poloniei la Wikimedia Commons