Sectorul 5

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sectorul 5
—  sector al Bucureștiului  —
Sectorul 5
Sectorul 5
Sectorul 5 (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°26′07″N 26°06′10″E / 44.43527778°N 26.10277778°E

cartiere13 Septembrie, Panduri, Cotroceni, Dealul Spirii, Sebastian, Giurgiului, Ferentari, Rahova, Ghencea, Pieptanari, Autobuzul
MunicipiuROU Bucharest Flag.svg București

SIRUTA179187

Guvernare
 - PrimarDaniel Florea[1] (PSD, )

Suprafață
 - Total30 km²

Populație (2011)
 - Total241.585 locuitori
 - Densitate8.330,5 loc./km²

Fus orarUTC+2

Prezență online
http://www.bucuresti5.ro
GeoNames Modificați la Wikidata
OpenStreetMap Modificați la Wikidata

Poziția localității Sectorul 5
Poziția localității Sectorul 5

Sectorul 5 este un sector în București, situat în partea de sud-vest a municipiului, cuprins între sectoarele 4 (la est) și 6 (la vest). În centrul orașului, sectorul 5 are granițe comune și cu sectoarele 1 și 3.

Delimitare[2][modificare | modificare sursă]

Începând de la intersecția B-dul. Regina Elisabeta cu Calea Victoriei

  • Limita de est a sectorului urmează traseul: Calea Victoriei până la P-ța Națiunile Unite (ambele exclusiv), Str. Apolodor până la Str. Sfinții Apostoli, pe Str. Sfinții Apostoli până la Str. Antim, Str. Antim (toate inclusiv) până la Str. George Georgescu (fostă Calea Rahovei), Str. George Georgescu (fostă Calea Rahovei), traversează Bulevardul Libertății, Calea Rahovei până la intersecția cu Str. Gazelei, pe Str. Gazelei, pe Str. Mitropolitul Filaret (toate exclusiv) până la Str. Fabrica de Chibrituri, pe Str. Fabrica de Chibrituri (inclusiv), pe limita dintre fostele incinte ale I.T.A. București și I.T.A. Ilfov (lângă Autogara Filaret), Str. Serg. major Ancuța Ilie, pe Str. Cuțitul de Argint până la strada Mitropolitul Veniamin Costache, pe Str. Mitropolitul Veniamin Costache până la Str. Mitropolitul Iosif, pe Str. Mitropolitul Iosif, Calea Șerban Voda, Șos. Giurgiului (toate exclusiv), până la linia de cale ferată București-Giurgiu.
  • Limita sud-estică este formată de o linie convențională spre vest de la intersecția căii ferate București-Giurgiu cu Șos. Giurgiului până la Str. Orșova, pe Str. Orșova (inclusiv) până la Șos. București-Măgurele. Limita continuă cu o linie convențională de la intersecția șoselei București-Măgurele cu Str. Orșova, spre nord-vest până la drumul ce face legătura cu Gara Vîrteju; se continuă pe acest drum cu direcția nord-est până la Str. Botorca, pe Str. Botorca (inclusiv) până la Str. Simfoniei; de la Str. Simfoniei spre sud-vest pe drumul ce face legătura cu Str. Piatra Șoimului, pe Str. Drăganul (exclusiv) intersectând Șos. Alexandriei în dreptul km. 8, apoi stația de pompare a Întreprinderii canal-apă București, urmează Str. Ghidiceni spre sud-vest, circa 800 m, de unde continuă cu o linie convențională până la Prel. Ghencea la intersecția cu intrarea Floarea Galbenă, cuprinzând și Stațiunea experimentală de plante medicinale București.
  • Spre nord limita sectorului urmează traseul: Prel. Ghencea de la intrarea Floarea Galbenă până la Str. Brașov, pe Bd-ul. Ghencea până la intersecția cu Calea 13 Septembrie, de unde se înscrie pe Drumul Sării, B-dul. Geniului, Șos. Cotroceni până la râul Dâmbovița (toate exclusiv), de unde urmează firul râului Dâmbovița până la podul Elefterie, în continuare pe B-dul. Regina Elisabeta (inclusiv) până la intersecția cu Calea Victoriei.

Localizare geografică[modificare | modificare sursă]

Situat în partea de sud-vest a Bucureștiului, cu prelungiri în zona județului Ilfov, care conduc spre orașele Giurgiu și Alexandria, sectorul 5 se învecinează la est cu sectorul IV, la nord cu sectoarele I și III și la vest cu sectorul VI, desfășurându-se pe o suprafață de 29 km², cu o populație de cca 270.000 de locuitori.

Pornind ca și celelalte sectoare din centrul capitalei, sectorul V conturează și el o parte din desenul unei flori cu șase petale, care se deschid spre toate punctele cardinale ale orașului. Suprafața acestui sector, în care predomină relieful plat de câmpie este străbătut în zona sa nordică de o porțiune a râului Dâmbovița, care avea pe malul ei drept Dealul Mihai Vodă (cunoscut și sub numele de Dealul Spirei sau Dealul Arsenalului) unde își avea sălașul zona istorică a capitalei dominat de străvechea mănăstire Mihai Vodă, monument emblematic al Bucureștiului. Alt relief pronunțat ce domină partea nordică a sectorului 5 este Dealul Cotrocenilor, odinioară acoperit de întinsele păduri ale Vlăsiei, de livezi și de culturi bogate de viță de vie, ce se prelungeau până spre Dealul Patriarhiei, Radu Vodă, Dealul Văcăreștilor și actuala Șosea a Viilor, alcătuind așa numita Podgorie a Bucureștiului.

Localizare istorică[modificare | modificare sursă]

Istoria sectorului V este legată de vatra străveche a Bucureștiului, ale cărei vestigii arheologice atestă așezări omenești încă din perioada paleoliticului. Mărturii ale unei civilizații preistorice descoperite în Dealul Mihai Vodă sau urmele culturii geto-dacilor de pe malurile Dâmboviței, bisericile și așezămintele domnești renăscute de atâtea ori din ruine, drumurile comerciale și evoluția târgului medieval până la crearea urbei moderne, toate acestea vorbesc de identitatea sectorului V, care, alături de perimetrul sectoarelor III și IV, formează zona cea mai veche a Bucureștiului. Această zonă încărcată de istorie, supusă multor încercări și urgii a fost marcată de pierderea sau dislocarea unor monumente de referință pentru memoria orașului, ce ar trebui refăcute cu apă vie și repuse pe piedestalul lăsat de străvechii lor ctitori.

Instituții importante[modificare | modificare sursă]

Muzee/monumente[modificare | modificare sursă]

Parcuri[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Primarul sectorului 5 este începând din anul 2000 Daniel Marian Vanghelie, membru al Partidului Social Democrat, fiind la al IV-lea mandat de Primar. Daniel Marian Vanghelie a candidat independent la alegerile locale din anul 2004, iar din partea PSD a candidat Stochiță Aurel Cătălin, supranumit "finul lui Vanghelie", liderul Consilierilor Locali PSD. În anul 2012 competiția dintre Nașu' Vanghelie și Finu' Stoichiță s-a reluat dar lupta politică a căpătat accente dramatice de guerillă urbană. În timp ce Daniel Marian Vanghelie a candidat din partea PSD pentru funcția de Primar al Sectorului 5, nefiind agreat de Președintele PSD Victor Ponta, Cătălin Stoichiță a candidat în calitate de Independent fiind sprijinit de liderii TSD din București. Această situație politică inedită a fost generată de faptul că în anul 2008 s-a produs o scindare în cadrul Organizației PSD Sector 5, Cătălin Stoichiță a demisionat din PSD și l-a susținut în campania electorală pe dr. Sorin Mircea Oprescu pentru funcția de Primar General al Bucureștiului. Scandalul a făcut deliciul presei românești și opiniei publice, Stoichita manifestându-și sprijinul pentru Sorin Oprescu printr-o declarație politică celebră:" decât cu un intelectual ca Vanghelie, mai bine cu un vagabond ca Oprescu !". In data de 14 martie 2015, instanța supremă a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5. La putere sunt familiile de etnie roma, mai ales in cartierele Rahova si Ferentari. Acestia sunt impartiti in satre, avand fiecare o/un bulibas/a(sef). Acesta conduce atacuri cu scopuri mercantile, ei atacand in haita. Acestia sunt recunoscuti drept tigani.

După alegerile locale din anul 2016, primarul Sectorului 5 este Daniel Florea, insa sectorul este in continuare guvernat pe ascuns de romi. Consiliul Local al Sectorului 5 este format din 27 de consilieri, cu următoarea compoziție bazată pe partide politice:

% Partid Consilieri Componența Consiliului
42,7% Partidul Social Democrat 12                        
21,5% Partidul Național Liberal 6                        
16,3% Uniunea Salvați România 5                        
11,2% Partidului Dreptatii Sociale 3                        
5,0% Gheorghe Ștefan 1                        

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
  2. ^ conform Decretului nr. 284 din 31 iulie 1979 privind stabilirea sectoarelor Municipiului București

Legături externe[modificare | modificare sursă]