Sectorul 5

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sectorul 5
—  sector al Bucureștiului  —

Map
Sectorul 5 (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 44°26′07″N 26°06′10″E ({{PAGENAME}}) / 44.43527778°N 26.10277778°E

cartiere13 Septembrie, Cotroceni, Dealul Spirii, Giurgiului, Ferentari, Rahova, Sălaj, Ghencea, Pieptănari
Localitate componentă[*]București
Municipiu București

SIRUTA179187

Guvernare
 - primar al Sectorului 5 din București[*]Marian Vanghelie (PSD, )

Suprafață
 - Total30 km²
Altitudine295 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total241,585 locuitori
 - Densitate8.330,5 loc./km²

Fus orarUTC+2
Cod poștal050000–059999

Localități înfrățite
 - UngheniRepublica Moldova

Prezență online
http://www.bucuresti5.ro
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Sectorul 5
Poziția localității Sectorul 5
Poziția localității Sectorul 5

Sectorul 5 este un sector în București, situat în partea de sud-vest a municipiului, cuprins între sectoarele 4 (la est) și 6 (la vest). În centrul orașului, sectorul 5 are granițe comune și cu sectoarele 1 și 3.

Delimitare[1][modificare | modificare sursă]

Începând de la intersecția B-dul. Regina Elisabeta cu Calea Victoriei

  • Limita de est a sectorului urmează traseul: Calea Victoriei până la P-ța Națiunile Unite (ambele exclusiv), Str. Apolodor până la Str. Sfinții Apostoli, pe Str. Sfinții Apostoli până la Str. Antim, Str. Antim (toate inclusiv) până la Str. George Georgescu (fostă Calea Rahovei), Str. George Georgescu (fostă Calea Rahovei), traversează Bulevardul Libertății, Calea Rahovei până la intersecția cu Str. Gazelei, pe Str. Gazelei, pe Str. Mitropolitul Filaret (toate exclusiv) până la Str. Fabrica de Chibrituri, pe Str. Fabrica de Chibrituri (inclusiv), pe limita dintre fostele incinte ale I.T.A. București și I.T.A. Ilfov (lângă Autogara Filaret), Str. Serg. major Ancuța Ilie, pe Str. Cuțitul de Argint până la strada Mitropolitul Veniamin Costache, pe Str. Mitropolitul Veniamin Costache până la Str. Mitropolitul Iosif, pe Str. Mitropolitul Iosif, Calea Șerban Voda, Șos. Giurgiului (toate exclusiv), până la linia de cale ferată București-Giurgiu.
  • Limita sud-estică este formată de o linie convențională spre vest de la intersecția căii ferate București-Giurgiu cu Șos. Giurgiului până la Str. Orșova, pe Str. Orșova (inclusiv) până la Șos. București-Măgurele. Limita continuă cu o linie convențională de la intersecția șoselei București-Măgurele cu Str. Orșova, spre nord-vest până la drumul ce face legătura cu Gara Vîrteju; se continuă pe acest drum cu direcția nord-est până la Str. Botorca, pe Str. Botorca (inclusiv) până la Str. Simfoniei; de la Str. Simfoniei spre sud-vest pe drumul ce face legătura cu Str. Piatra Șoimului, pe Str. Drăganul (exclusiv) intersectând Șos. Alexandriei în dreptul km. 8, apoi stația de pompare a Întreprinderii canal-apă București, urmează Str. Ghidiceni spre sud-vest, circa 800 m, de unde continuă cu o linie convențională până la Prel. Ghencea la intersecția cu intrarea Floarea Galbenă, cuprinzând și Stațiunea experimentală de plante medicinale București.
  • Spre nord limita sectorului urmează traseul: Prel. Ghencea de la intrarea Floarea Galbenă până la Str. Brașov, pe Bd-ul. Ghencea până la intersecția cu Calea 13 Septembrie, de unde se înscrie pe Drumul Sării, B-dul. Geniului, Șos. Cotroceni până la râul Dâmbovița (toate exclusiv), de unde urmează firul râului Dâmbovița până la podul Elefterie, în continuare pe B-dul. Regina Elisabeta (inclusiv) până la intersecția cu Calea Victoriei.

Localizare geografică[modificare | modificare sursă]

Situat în partea de sud-vest a Bucureștiului, cu prelungiri în zona județului Ilfov, care conduc spre orașele Giurgiu și Alexandria, sectorul 5 se învecinează la est cu sectorul IV, la nord cu sectoarele I și III și la vest cu sectorul VI, desfășurându-se pe o suprafață de 29 km², cu o populație de cca 270.000 de locuitori.

Pornind ca și celelalte sectoare din centrul capitalei, sectorul V conturează și el o parte din desenul unei flori cu șase petale, care se deschid spre toate punctele cardinale ale orașului. Suprafața acestui sector, în care predomină relieful plat de câmpie este străbătut în zona sa nordică de o porțiune a râului Dâmbovița, care avea pe malul ei drept Dealul Mihai Vodă (cunoscut și sub numele de Dealul Spirei sau Dealul Arsenalului) unde își avea sălașul zona istorică a capitalei dominat de străvechea mănăstire Mihai Vodă, monument emblematic al Bucureștiului. Alt relief pronunțat ce domină partea nordică a sectorului 5 este Dealul Cotrocenilor, odinioară acoperit de întinsele păduri ale Vlăsiei, de livezi și de culturi bogate de viță de vie, ce se prelungeau până spre Dealul Patriarhiei, Radu Vodă, Dealul Văcăreștilor și actuala Șosea a Viilor, alcătuind așa numita Podgorie a Bucureștiului.

Localizare istorică[modificare | modificare sursă]

Istoria sectorului V este legată de vatra străveche a Bucureștiului, ale cărei vestigii arheologice atestă așezări omenești încă din perioada paleoliticului. Mărturii ale unei civilizații preistorice descoperite în Dealul Mihai Vodă sau urmele culturii geto-dacilor de pe malurile Dâmboviței, bisericile și așezămintele domnești renăscute de atâtea ori din ruine, drumurile comerciale și evoluția târgului medieval până la crearea urbei moderne, toate acestea vorbesc de identitatea sectorului V, care, alături de perimetrul sectoarelor III și IV, formează zona cea mai veche a Bucureștiului. Această zonă încărcată de istorie, supusă multor încercări și urgii a fost marcată de pierderea sau dislocarea unor monumente de referință pentru memoria orașului, ce ar trebui refăcute cu apă vie și repuse pe piedestalul lăsat de străvechii lor ctitori.

Instituții importante[modificare | modificare sursă]

Muzee/monumente[modificare | modificare sursă]

Parcuri[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Începând din 2020, primarul sectorului 5 a fost Cristian Popescu Piedone de la Partidul Puterii Umaniste. În 12 mai 2022 el a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în Dosarul „Colectiv”, Pe data de 21 iunie 2023 a fost eliberat din închisoare, iar pe 27 iunie 2023 a fost repus în funcția de primar al Sectorului 5, din 14 iunie 2022 pâna pe 27 iunie 2023 atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul Mircea Nicolaidis .[2]

Consiliul Local al Sectorului 5 este format din 27 de consilieri, cu următoarea compoziție bazată pe partide politice, după alegerile locale din 2020:

% Partid Consilieri Componența Consiliului
31,3% PSD 10                    
20,5% PNL 6                    
16,5% USR-PLUS 5                    
12,0% PPU 4                    
6,8% PMP 2                    

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ conform Decretului nr. 284 din 31 iulie 1979 privind stabilirea sectoarelor Municipiului București
  2. ^ „Cine a preluat atribuțiile primarului sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, după condamnarea acestuia la 4 ani de închisoare”. Hotnews. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]