Sari la conținut

Samariteni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Samarinean)
Acest articol se referă la grupul etnic-religios. Pentru religia lor, vedeți Samaritanism.
Pentru pilda sau parabola, vedeți Pilda samariteanului milostiv. Pentru alții folosesc, vedeți Samaritean (dezambiguizare).
Samariteni
ࠔࠌࠓࠉࠌ
שומרונים
السامريون

Samariteni sărbătorind Pesah (Paștile samaritane) pe Muntele Gherizim lângă Nablus
Populație totală
~840 (2021)
Regiuni cu populație semnificativă
 Israel (Holon)460 (2021)[1]
en:West Bank (Kiryat Luza)380 (2021)[1]
Limbi vorbite
Limbi vorbite moderne:
Ebraica israeliană, Araba levantină
Limbi liturgice:
Ebraica samariteană, Arameica samariteană
Religii
Samaritanism

Samaritenii sunt descendenți ai unui popor rezultat din amestecul unor evrei rămași în țară, după prăbușirea regatului din nord (722 î.Hr.) cu membrii unor popoare aduse de cuceritori asirieni: „[...] Și regele Asiriei a adunat oameni din Babilon, din Cuta, din Ava, din Hamat și din Sefarvaim și i-a așezat prin cetățile Samariei în locul fiilor lui Israel.” (Regii II 17:23-4)

Diferențe dogmatice

[modificare | modificare sursă]

Samaritenii respectă Pentateuhul, dar resping celelalte cărți ale Bibliei și Talmudul. Ei înșiși își spun Bnei Israel („fiii lui Israel”) sau Șomerim („cei ce respectă legea”).

Pentateuhul samaritean este scris în alfabetul paleo-ebraic din secolul al II-lea î.Hr. și se deosebește în mai multe rânduri de textul Torei. Spre deosebire de Decalogul iudaic care începe cu versetul „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău” (Ex.20.1), decalogul samaritean începe cu „Să nu ai alți Dumnezei, în afară de Mine”. A zecea poruncă în decalogul samaritean, denumită porunca Muntelui Garizim, afirmă că acest munte este locul unde va fi ridicat un altar lui Dumnezeu.

Structură demografică

[modificare | modificare sursă]

În timpul ocupației romane și bizantine, samaritenii s-au bucurat de autonomie. Însă, după cucerirea musulmană nu au fost recunoscuți ca făcând parte din Poporul Cărții. Comunitatea mamă se află azi la Sihem și în împrejurimi, cu o ramură la Holon aproape de Tel-Aviv. Ei formează un grup de aproape 500–600 de oameni.[2]

  1. ^ a b c The Samaritan Update Accesat în 9 noiembrie 2021
    "Total [sic] in 2021 - 840 souls
    Total in 2018 – 810 souls
    Total number on 1.1.2017 - 796 persons, 381 souls on Mount Gerizim and 415 in the State of Israel, of the 414 males and 382 females."
  2. ^ Dicționar Enciclopedic de Iudaism, trad. Viviane Prager, C. Litman, Țicu Goldstein, Editura Hașefer, București, 2001 pag 691–692.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]