Salus populi Romani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salus populi Romani
Descriere generală
ArtistLuca Evanghelistul  Modificați la Wikidata
Genpictură religioasă[*]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni117 cm×79 cm
AmplasareBazilica Santa Maria Maggiore  Modificați la Wikidata

Salus populi Romani (în traducere „Salvarea poporului roman“) este icoana Maicii Domnului aflată în Cappella Paolina din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. Icoana Salus populi este cea mai semnificativă reprezentare a Maicii Domnului din Roma. Denumirea ei provine din antichitatea târzie. După recunoașterea creștinismului prin Edictul de la Milano în anul 313, aclamația Salus populi („Salvarea poporului“) a fost adresată Maicii Domnului.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Icoana a ajuns la Roma în anul 590, la scurt timp după venirea papei Grigore cel Mare de la Constantinopol, unde fusese trimis ca reprezentant de predecesorul său. Conform tradiției, papa Grigore cel Mare a întâmpinat cu mare bucurie sosirea icoanei, venită din Cipru.

În România[modificare | modificare sursă]

O copie a acestei icoane, care s-a aflat la Mănăstirea Bixad, a fost salvată în anul 1948 de un sătean din Moișeni, a ajuns apoi la episcopul Teofil Herineanu de la Cluj, iar în prezent se află la mănăstirea greco-catolică din Prilog.[1]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Istoria cutremurătoare a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Bixad, Gazeta de Nord Vest, 14 mai 2017. Accesat la 23 martie 2023.