Sari la conținut

Sakura

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Sakura (dezambiguizare).
Sakura (Prunus serrulata)
Sakura
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Rosales
Familie: Rosaceae
Subfamilie: Prunoideae
Gen: Prunus
Subgen: Cerasus
Specie: Prunus serrulata (Prunus jamasakura)
Nume binomial
Prunus serrulata
Lindl.

Sakura (桜 sau 櫻 sau さくら sau サクラ?) este numele florii cireșului japonez (Prunus serrulata, Prunus x yedoensis, Prunus sargentii, Prunus speciosa). Florile sunt admirate pentru frumusețea lor, iar lemnul este întrebuințat pentru mobilă de înaltă calitate, sculptură sau pentru imprimatul stampelor.

Sakura este indigenă în Japonia, China, Coreea și India, dar poate fi găsită și în Filipine, Canada, SUA, Germania, Marea Britanie etc.

Pe când floarea de cireș simbolizează în China frumusețea feminină, în Japonia ea simbolizează mai degrabă natura efemeră a vieții.[1] În timpul celui de al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosită de autoritățile japoneze pentru întreținerea sentimentelor naționaliste și militariste în rândul populației.[2][3] Piloții sinucigași kamikaze își pictau câteodată flori de sakura pe avioane sau luau cu ei crengi de sakura.[2] Simbolismul legat de Japonia este într-atât de puternic încât, de exemplu, în Coreea cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea de sub ocupația japoneză, autoritățile coreene au tăiat toți pomii sakura din grădina Palatului Gyeongbok din Seul care fuseseră plantați de autoritățile coloniale japoneze.[4]

  1. ^ Japan, An Illustrated Encyclopedia, Kodansha Ltd., Tokyo, 1993, p. 180
  2. ^ a b Ohnuki-Tierney, Emiko. Kamikaze, Cherry Blossoms, and Nationalisms. 2002, p. 9-10.
  3. ^ Ohnuki-Tierney, Emiko. Kamikaze, Cherry Blossoms, and Nationalisms. 2002, p. 122-3.
  4. ^ Ohnuki-Tierney, Emiko. Kamikaze, Cherry Blossoms, and Nationalisms. 2002, p. 122-3