Magnoliopsida

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Magnoliopsida este o clasă biologică de plante floriscente. Prin definiție clasa include familia Magnoliaceae, dar circumscripția sa variază, incluzând mai multe sau mai puține specii în dependență de sistemul de clasificare utilizat.

Magnolia
subclasa Cornidae

Magnoliopsida în sistemul Cronquist[modificare | modificare sursă]

Sistemul Cronquist utiliza această taxonomie internă (îm versiunea din 1981):

Sistemele Dahlgren și Thorne[modificare | modificare sursă]

Sistemul Dahlgren și sistemul Thorne (1992) utilizau numele Magnoliopsida pentru plante floriscente (angiosperme). Totuși, sistemul Cronquist a fost foarte popular și au existat mai multe versiuni ale sistemului publicate, iar în unele din ele Cronquist numele Magnoliopsida (la nivel de clasă) se referea la plante floriscente (angiosperme).

  • clasa Magnoliopsida [= angiosperme]
    subclasa Magnoliidae [= dicotiledonate]
    subclasa Liliidae [= monocotiledonate]

Sistemul Reveal[modificare | modificare sursă]

Sistemul Reveal utiliza numele Magnoliopsida pentru un grup de dicotiledonate primitive, corespunzătoare apximativ unei jumătăți din plantele din magnoliidae:

Sistemele APG[modificare | modificare sursă]

În Sistemul APG și APG II numele botanice sunt utilizate doar pentru nivelul de ordin, sau mai inferioare. Nivelele superioare ordinelor, aveau propriile nume în acest sitem, cum ar fi angiosperme, eudicote, monocotiledonate, rosidae, etc. Aceste nume se referau la încrengături (neclasificate). Clasa Magnoliopsida nu este definită. De menționat că idea ca dicotiledonatele trebuie să fie o unitate taxonomică și să aibă un nume formal este respinsă de sitemele APG: dicotiledonatele sunt considerate a fi parafiletice.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Magnoliopsida
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Magnoliopsida