Sari la conținut

Magnoliopsida

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Magnoliopsida
Magnolia
Clasificare științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Tracheophyta
Clasă: Magnoliopsida
Brongn., 1843
Nume binomial
Magnoliopsida
Sinonime

Magnoliopsida este o clasă biologică de plante cu flori. Prin definiție clasa include familia Magnoliaceae, dar circumscripția sa variază, incluzând mai multe sau mai puține specii în dependență de sistemul de clasificare utilizat. Conform Catalogue of Life Magnoliopsida are în jur de 130.160 de specii.[2]

Magnoliopsida în sistemul Cronquist

[modificare | modificare sursă]

Sistemul Cronquist utiliza această taxonomie internă (în versiunea din 1981):

Sistemele Dahlgren și Thorne

[modificare | modificare sursă]

Sistemul Dahlgren și sistemul Thorne (1992) utilizau numele Magnoliopsida pentru plante cu flori (angiosperme). Totuși, sistemul Cronquist a fost foarte popular și au existat mai multe versiuni ale sistemului publicate, iar în unele din ele Cronquist numele Magnoliopsida (la nivel de clasă) se referea la plante cu flori (angiosperme).

  • clasa Magnoliopsida [= angiosperme]
    subclasa Magnoliidae [= dicotiledonate]
    subclasa Liliidae [= monocotiledonate]

Sistemul Reveal

[modificare | modificare sursă]

Sistemul Reveal utiliza numele Magnoliopsida pentru un grup de dicotiledonate primitive, corespunzătoare aproximativ unei jumătăți din plantele din magnoliidae:

Sistemele APG

[modificare | modificare sursă]

În Sistemul APG, APG II și APG III numele botanice sunt utilizate doar pentru nivelul de ordin, sau mai inferioare. Nivelele superioare ordinelor, aveau propriile nume în acest sistem, cum ar fi angiosperme, eudicote, monocotiledonate, rosidae, etc. Aceste nume se refereau la încrengături (neclasificate). Clasa Magnoliopsida nu este definită. De menționat că ideea ca dicotiledonatele trebuie să fie o unitate taxonomică și să aibă un nume formal este respinsă de sistemele APG: dicotiledonatele sunt considerate a fi parafiletice.

  1. ^ Magnoliopsida (TSN 18063). Integrated Taxonomic Information System.
  2. ^ Roskov Y., Kunze T., Orrell T., Abucay L., Paglinawan L., Culham A., Bailly N., Kirk P., Bourgoin T., Baillargeon G., Decock W., De Wever A., Didžiulis V. (ed) (). „Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2014 Annual Checklist”. Species 2000: Reading, UK. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Magnoliopsida la Wikimedia Commons