Sabin Gherman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele de familie respectiv, vedeți Gherman (nume).

Sabin Gherman, (n. 22 noiembrie 1968, Zau de Câmpie, județul Mureș) un jurnalist și publicist din România. Este autorul cunoscutului și controversatului manifest "M-am săturat de România". Manifestul este controversat din cauza caracterului său rasist. În manifestul său Gherman insinuează, că locuitorii Transilvaniei ar fi superiori românilor din Vechiul Regat, și că această superioritate se datorează factorului pe care îl constituie locuitorii de origine germană și locuitorii maghiari.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sabin Gherman s-a născut la data de 22 noiembrie 1968, în satul Zau de Câmpie, județul Mureș. A absolvit cursurile Facultății de Litere, secția română-franceză a Universității din Craiova. În perioada 1992-1999 a lucrat ca redactor, apoi realizator la TVR Cluj.

A publicat două volume de versuri, Phaluscriptum (1991) și Bă Ghermane (1993). În anul 1998 a publicat articolul M-am săturat de România în cotidianul "Monitorul de Cluj", eseu asimilat mai apoi ca manifest al Fundației ProTransilvania. Între anii 1999-2000 conferențiază la diferite universități din Viena și Budapesta.

În mai 2000, devine fondator și președinte al Ligii Transilvania-Banat. În prezent, este jurnalist liber profesionist și este mandatat din partea Alianței Libere Europene ca raportor pentru România.

A candidat la alegerile din 6 iunie 2004 pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, ca reprezentant al Partidului Creștin Democrat, obținând un număr de 652 voturi, adică 0,43% din voturile exprimate.

Manifestul "M-am săturat de România"[modificare | modificare sursă]

La data de 16 septembrie 1998, Sabin Gherman a publicat controversatul articol "M-am săturat de România" în cotidianul "Monitorul de Cluj". Publicarea articolului a atras la vremea respectivă un val de proteste din partea majorității gazetarilor și a lumii politice românești pentru faptul că promova ideea autonomiei administrative a Transilvaniei față de România.

„"M-am saturat de Mitica, de smechereala si tigania pe care le lasa in urma acest nume de tara, Romania."

"Eu nu vreau să emigrez numai pentru că de 10 ani nu se face nimic. Doar că m-am săturat de România. De sinonimele ei. De eroismele ei, scoase din orice context istoric. [...]"

Dacă regret ceva, acum la treizeci de ani, e că m-am născut aici, că fac parte din cei ce au învățat pe la școli că poporul ăsta, boborul, domnilor, a fost într-o erecție continuă în fața istoriei. Care popor? Noi, cei care n-am făcut nici măcar o dată dovada virilității, noi, care în timpul invaziilor ne ridicam poalele în cap și fugeam în păduri, noi, care leșinam prin sălile unde se hotăra istoria, noi, care astăzi ne scremem pentru o bucată de pâine și nu mai știm ce șmechereli să mai inventăm. [...]

"Care popor? Noi, cei care n-am facut nici macar o data dovada virilitatii, noi, care in timpul invaziilor ne ridicam poalele in cap si fugeam in paduri, noi, care lesinam prin salile unde se hotara istoria, noi, care astazi ne scremem pentru o bucata de piine si nu mai stim ce smechereli sa mai inventam."

Seriozitatea, eleganța, disciplina - atribute ale Ardealului - au fost invadate de miticisme, de balcanisme ordinare, de civilizația semințelor de bostan. Era o șansă pentru România să se unească cu Transilvania, să învețe cîte ceva din organizarea ei, din sistemele ei de valori. N-a fost așa; România a înghițit Transilvania - de aceea din trei în trei metri aluneci astăzi pe flegmele de pe marile bulevarde. N-o spun eu, ci un egal al lui Dumnezeu, Cioran.

"Aici se maninca seminte de bostan, se vorbeste cu “este multi” si lumea in general se naste, se inmulteste si moare. N-au invatat nimic de la unguri, n-au invatat nimic de la austrieci, n-au invatat nimic de la nemti. Au trecut prea repede de la furculision la “Treceti batalioane romane Carpatii”. Poate de aceea cei mai vajnici “aparaaori” ai Transilvaniei s-au nascut dincolo de Carpati. Poate de aceea Europa se termina pe undeva pe linga Brasov. Acolo se termina si Transilvania. Pentru ca in afara de limba si sosele proaste nu avem nimic in comun."”
—Sabin Gherman - M-am săturat de România''

În decembrie 1999, la Editura "Erdélyi Híradó" din Cluj, a fost lansată cartea "M-am săturat de România. Fenomenul Sabin Gherman în viziunea presei", având 422 pagini în care este analizată percepția manifestului lui Sabin Gherman în presa română.

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

  • Phalus scriptum (București, 1991);
  • Bă Ghermane (Cluj, 1993);
  • M-am săturat de România (Monitorul de Cluj, 1998).

Editor[modificare | modificare sursă]

  • Iuliu Maniu, Patria de lux. Memorandul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu-Mare, Maramureș) prezentat M.S. Regelui Carol II în 15 decembrie 1938, ediție îngrijită și prefațată de Sabin Gherman, 84 de pagini, 2001.

Aprecieri critice[modificare | modificare sursă]

„Nu știm cine este și ce va face de acum încolo dl. Sabin Gherman. Însă ne permitem de a așeza textul d-sale pe dâra incandescentă a scriitorilor, gânditorilor, gazetarilor căutători de autenticitate și puritate, a înnoitorilor răstimpului amintit. E cazul să ne reobișnuim cu adevărurile analizei, eventual mânioase, precum cu o expresie a sănătății istorice a acestui pământ.”

Legături externe[modificare | modificare sursă]