Sabiha Kasimati

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sabiha Kasimati

Sabiha Kasimati
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Edirne, Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Decedată (38 de ani) Modificați la Wikidata
Tirana, Albania Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipedeapsa cu moartea (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
Cetățenie Albania Modificați la Wikidata
Ocupațieihtiolog[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba albaneză
limba italiană
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Torino
Liceu Kombëtar i Korçës[*][[Liceu Kombëtar i Korçës (high school in the city of Korçë, Albania)|​]]  Modificați la Wikidata

Sabiha Kasimati (n. , Edirne, Imperiul Otoman – d. , Tirana, Albania) a fost un ihtiolog albanez și disident al regimului comunist din Albania. A fost împușcată, fiind una dintre victimele regimului dictatorului Enver Hodja – cu care a fost colegă la școală.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Kasimati s-a născut în Edirne, unde tatăl ei a practicat meseria de medic.[1] Familia sa s-a întors la Korca în Albania, iar Kasimati a fost prima fată care a absolvit la Corcea liceul național albanez (albaneză: Liceu Kombëtar i Korçës or Liceu Francez) inspirat de cultura franceză. Acest lucru i-a adus o oarecare faimă. Unul dintre colegii ei de clasă a fost viitorul dictator Enver Hodja.

După ce a învățat perfect limba franceză a predat-o la Institutul de femei din Corcea. După aceea a studiat biologia la Universitatea Americano-Albaneză din Koraja. Rezultatele obținute i-au permit să obțină o bursă rară pentru a studia în străinătate.[1] A studiat la universitatea din Torino în Italia[2] unde a obținut note perfecte. S-a întors să lucreze la Institutul de Știință din Albania din Tirana, după ce a refuzat o ofertă de muncă la Universitatea din Torino. Ea a devenit primul ihtiolog al Albaniei care a lucreat sub conducerea lui Selahudin Toto. Ea a petrecut un deceniu studiind peștii din Albania din punct de vedere științific și economic, deoarece a crezut că peștele este o resursă nefolosită. Ea a ignorat normele sociale și a locuit singură într-un apartament din Tirana, dar a luat parte la viața intelectuală a orașului.

Fostul ei coleg de școală a ajuns la putere și Kasimati a fost îngrijorată atunci când prima femeie scriitoare din Albania a fost internată și fostul ei profesor Selahudin Toto a fost executat.

Ea a fost acuzată că a plantat o bombă în ambasada sovietică, dar cazul a fost fabricat.[2]

Kasimati a fost acuzată în conformitate cu noua lege a Agitației și a Propagandei împotriva statului și a murit lângă Tirana. Ea a fost împușcată fără proces, de niciun fel, în noaptea de 26 februarie 1951.[2] Kasimati și ceilalți executați fără proces au fost înmormântați pe un câmp nu departe de Tirana.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Enorma sa lucrare a fost publicată, dar nu sub numele ei. „Peștele Albaniei” a documentat peștele lacurilor, râurilor și mărilor albaneze și lucrarea a fost mediatizată sub numele savantului rus Anatolie Poliakov și a doi cercetători albanezi în 1955.

S-a considerat că Sabiha Kasimati este cea care a avut ideea creării Muzeului Național al Științei din Albania. În octombrie 2018, s-a anunțat că Muzeul Național al Științei din Albania va fi redenumit și că o zonă a muzeului va fi prezenta viața și sacrificiul ei.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b GazetaExpress (). „Sabiha Kasimati: Shkencëtarja e parë shqiptare”. Arhivat din original la . 
  2. ^ a b c „Platform calls for a minute of silence for the women executed, killed, imprisoned, tortured and persecuted during Communism | Platform of European Memory and Conscience”. www.memoryandconscience.eu (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ „Sabiha Kasimati, founder of Albania's National Museum of Science, executed by Communist regime”. top-channel.tv (în albaneză). Accesat în .