OMV Petrom

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la SNP Petrom)
Sari la navigare Sari la căutare
Grupul OMV Petrom
TipSocietate pe acțiuni
Publică
Filială a OMV
Simbol bursierBVB: SNP
Fondată1997
ȚaraRomânia
SediuBucurești, 013329, România
Zona deservităRomânia
Oameni cheieChristina Verchere (CEO)
IndustriePetrol, gaze, electricitate
ProdusePetroliere, energie electrică
Profit net 3,63 miliarde RON (2019)[1]
Angajați12.347 (2019)
Companie părinteOMV
SloganEnergia pentru o viață mai bună
Prezență online
petrom.com

OMV Petrom (BVB: SNP) este cea mai mare companie românească de petrol și gaze, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Energie.

Grupul OMV Petrom este cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa de Sud-Est, cu activități în sectoarele Explorare și Producție, Rafinare și Marketing, Gaze Naturale și Energie. Grupul exploatează în România și Kazahstan rezerve dovedite de petrol și gaze. Grupul OMV Petrom este prezent prin intermediul unei rețele de circa 800 de stații, operată sub două branduri, Petrom și OMV în Republica Moldova, Bulgaria și Serbia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

După 1989, odată cu tranziția la o economie de piață, a fost creata Regia Autonomă a Petrolului, Petrom R.A., care a preluat toate activitățile de exploatare a resurselor de țiței. Aceasta a devenit succesorul celor 160 de ani de istorie a petrolului în România. În 1997, Petrom R.A. a fost transformată în Societatea Națională Petrom S.A., care includea mai multe zone de producție, două rafinării, activitate de produse chimice, rețele de transport și entități locale de distribuție (PECO). În 2001, Societatea Națională a Petrolului este listată la Bursa de Valori din București, iar în 2002 se demarează procesul de privatizare, finalizat în 2004 prin achiziția de către OMV, companie austriacă, a 51,01% din acțiunile SNP. Compania este reorganizată din toate punctele de vedere: operațional, financiar, siguranță, mediu, oameni. În perioada 2005 – 2019, OMV Petrom a investit 15,3 mld euro.

Perioada 2005-2014[modificare | modificare sursă]

In 2005 este anunțată strategia de business după preluarea controlului de către OMV. Se decide schimbarea modelului de business aplicat rețelei de benzinării. Stațiile de distribuție vor fi administrate extern, de către dealeri, pe bază de comision. Transferul administrării stațiilor către dealeri a fost finalizat în 2007.

Din 2006, Petrom a implementat sistemul informatic SAP pentru automatizarea proceselor de bază din domeniile financiar, control, managementul materialelor, vânzări și distribuție ca și resurse umane. Unul din cele mai importante rezultate a fost automatizarea a peste 4000 de sonde.

In 2007, Petrom anunta prima descoperire de țiței offshore de după 1989, Delta 4, în apele de mică adâncime din Marea Neagră.

In octombrie 2009 este inaugurată fabrica de gaze de la Midia, o investiție de 90 de milioane de euro.

2010: este pus în funcțiune sistemul de livrare a gazelor de la Hurezani. Proiectul cuprinde o stație de compresoare, o stație de măsurare a gazelor și 11,5 km de conductă. Este inaugurat noul sediu central, Petrom City.

2011: Petrom închide rafinăria Arpechim. Descoperire semnificativa de gaze in Oltenia. La momentul punerii în producție, sonda Totea 4539 era cea mai mare din România. Petrom contracteaza un împrumut privat in valoare de 930 milioane de euro.

2012: OMV Petrom si ExxonMobil anunță descoperirea hidrocarburilor în blocul Neptun. Este inaugurata centrala electrică de la Brazi, care a costat 530 de milioane euro.

2014: sonda de explorare Marina 1 identifică un nou zăcământ offshore de țiței în perimetrul de mica adancime Istria. Este finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, pentru care s-au investit 600 de milioane de euro.

2015 - prezent[modificare | modificare sursă]

OMV Petrom si-a consolidat pozitia pe piata de titei si gaze naturale.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuții de 30,4 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2019.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007-2019, compania a alocat aproximativ 66 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Sustenabilitate[modificare | modificare sursă]

Din 2012, OMV Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness.

OMV Petrom este semnatar al UN Global Compact.

„Țara lui Andrei" este principala platformă de implicare în comunitate.

Cifre cheie 2019[modificare | modificare sursă]

 • Cifra de afaceri: 25,485 miliarde lei
 • Investitii: 4.225 milioane lei
 • Contributii la bugetul de stat: 11,9 miliarde lei
 • Numar angajati: ~12.000
 • Productie petrol si gaze in Romania: 55 milioane bep
 • Capacitate de rafinare: 4,5 mil tone/an la Petrobrazi
 • Numar statii de distributie: aproximativ 800 de benzinarii in România, Moldova, Bulgaria și Serbia, operate sub doua branduri: Petrom si OMV
 • Electricitate: centrala electrica Brazi, cu o capacitate de 860 MW
 • OMV Petrom furnizeaza 40% din necesarul de petrol, gaze si carburanti al Romaniei
 • Actionariat: OMV – 51,01%, Statul Român - 20,64%, Fondul Proprietatea - 9,9985%, iar 18,35% se tranzacționează liber pe piață la Bursa de Valori din București și la Bursa de Valori din Londra

Premii[modificare | modificare sursă]

 • Cea mai de încredere rețea de benzinării, conform studiului Trusted Brands, realizat de Readers Digest în 2014[2].
 • Țara lui Andrei, cea mai bună comunitate online din Europa la festivalul Digital Communication Awards.[3]
 • Locul 18 în Top 500 companii din Europa realizat de Deloitte[4]
 • Locul I în Top 100 companii românești[5]

Controverse[modificare | modificare sursă]

În 2017, OMV Petrom, condus de Mariana Gheorghe, a fost implicată într-un scandal de evaziune fiscală.[6] Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au pregătit un dosar referitor la eventuale fapte de evaziune fiscală și probleme legate de contractul de privatizare în urma căruia OMV a cumpărat Petrom.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite kmarket
 2. ^ Trusted Brands 2014, accesat 26 mai 2014
 3. ^ Țara lui Andrei, desemnată cea mai bună comunitate online din Europa la festivalul Digital Communication Awards, accesat 27 mai
 4. ^ OMV Petrom, Rompetrol Rafinarie și Automobile Dacia, în topul companiilor din Europa – Clasament Deloitte, septembrie 12, accesat 26 mai 2014
 5. ^ OMV Petrom, Rompetrol Rafinarie și Automobile Dacia, în topul companiilor din Europa – Clasament Deloitte, 4 septambrie 2013, accesat pe 28 mai 2014
 6. ^ Cristi Ciuperca. „Anchetă cu ramificații ample la OMV Petrom. Compania petrolieră, în mijlocul unui dosar penal”. România Liberă. Accesat în 07 decembrie 2017.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)