S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Coperta Stalker.jpg
Coperta jocului
Dezvoltator(i) GSC Game World[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i) THQ[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i) THQ
1C (Russia)
Valve Corporation
Serie S.T.A.L.K.E.R.[*]  Modificați la Wikidata
Motor grafic X-Ray Engine[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune 1.0006  Modificați la Wikidata
Platformă Microsoft Windows  Modificați la Wikidata
Dată lansare
  • AN 20 martie 2007
  • EUR 23 martie 2007
  • AUS 22 martie 2007
Genuri Shooter first-person
Open-world  Modificați la Wikidata
Moduri Multiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
Media disc optic[*]  Modificați la Wikidata
Control Tastatură
Maus  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGI PEGI 16[*]  Modificați la Wikidata
USK USK 18[*]  Modificați la Wikidata
ESRB Mature 17+[*]  Modificați la Wikidata
Imagine din joc

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl este un joc video shooter first-person realizat de către producătorul ucrainean GSC Game World în anul 2007.

Pentru cei care nu au jucat Half-Life 2 aceasta este o alternativă perfectă, cu o poveste bine structurată, personaje conturate aproape perfect și un sistem de gameplay foarte interesant. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Cernobyl este primul joc din seria S.T.A.L.K.E.R, al doilea fiind Clear Sky și ultimul fiind Call of Prypat elementele de story desfășurându-se pe parcurs și captivând jucătorul, de asemenea și prin modul multiplayer.

Scenariu[modificare | modificare sursă]

În Shadow of Cernobyl, jucătorul ia identitatea unui fost sergent amnezic, căutator de artefacte în „Zonă”, regiunea interzisă din jurul centralei nucleare din Cernobîl, Ucraina, centrală la care s-a produs devastatorul accident nuclear în 1986. Ulterior primului accident, noi explozii s-au produs crescând contaminarea radioactivă și determinând atât apariția de mutanți în flora și fauna regiunii cât și perturbarea unor fenomene fizice în „Zonă”.

Personajul principal, „Tatuatul”, este trimis să investigheze anomalii petrecute în „Zonă”. Ca în majoritatea FPS-urilor, jucătorul controlează o „mână” care ține arma, îndeplinind misiuni, ucigând inamici și colaborând cu personajele nejucabile (NPCs). Jucătorul are în inventarul său, pe lângă arme, și un detector de fenomene paranormale pe care îl poate folosi în zonele afectate și care îl vor ajuta în îndeplinirea de misiuni. După ce îndeplinim o misiune sau două, AL-ul permite ca, folosind experiența și banii câștigați, să upgradam armura sau să creștem raza de acțiune a armelor.

Tipuri de mutanți[modificare | modificare sursă]

Producătorii jocului au structurat foarte detaliat mutanții rezultați ca urmare a contaminării radioactive datorate exploziei reactorului. Există mai multe categorii de mutanți odioși și inamici în S.T.A.L.K.E.R:

  • Burrer este ca un pitic îmbrăcat ca un călugăr, dar cu o putere devastatoare care îți va îngreuna viața: el are puteri telekinetice cu ajutorul cărora poate arunca cu diverse obiecte, el preferând spațiile închise. Este recomandabil să știm unde să ne adăpostim. Începând cu Clear Sky, Burret-ul capătă noi puteri.
  • Bloodsucker este un monstru greu de ucis, care are un stealth mode foarte precis, el apropiindu-se de noi și sugându-ne sângele. Poate fi depistat, de exemplu, într-o mlaștină după urmele pe care le lasă în noroi. Este bine să îi dam un Master Kill din bătaia puștii cu lunetă.
  • Chimera este un nou mutant care apare începând cu Clear Sky; este un vârcolac care se poate camufla excelent în întuneric.

Surse de inspirație[modificare | modificare sursă]

Titlul acestui joc video face referință la filmul Călăuza (1979) (rusă: Сталкер Stalker) regizat de Andrei Tarkovski, film bazat pe interpretarea liberă a romanului științifico-fantastic Picnic la marginea drumului (rusă Пикник на обочине) scris în 1971 de Arkadi și Boris Strugațki și publicat în 1972.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl Patch. http://www.gamespot.com/pc/action/stalker/download_6187678.html. Accesat la 21 ianuarie 2011. 
  2. ^ Engine - STALKER”. S.t.a.l.k.e.r. game website. GSC Game World. http://www.stalker-game.com/en/?page=engine. Accesat la 31 martie 2007. 
  3. ^ S.t.a.l.k.e.r.”. Office of Film and Literature Classification. Commonwealth of Australia. Există o versiune arhivată la 30 septembrie 2007. http://www.oflc.gov.au/special.html?n=46&p=156&sMediaGames=1&sDateFromM=1&sDateFromY=1970&sDateToM=1&sDateToY=2007&record=218325. Accesat la 31 martie 2007. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]