Rub al-Chali

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Rub-al-Ĥalo.png
Harta cu amplasarea deșertului
Rub al Khali 002.JPG
Dune de nisip
Rub al Khali 001.JPG
Zone de trecere de la nisip la pietriș

Rub al-Chali (arabă الربع الخالي‎ ar-Rubʿ al-Chali - „Pătrimea goală”) este unul dintre cele mai mari dintre deșerturile nisipoase din lume urmat de deșertul Taklamakan. Deșertul se întinde pe o suprafață de 780.000 km2 ocupând o treime din partea sudică a peninsulei Arabia. Este la fel ca Sahara traversat de tropicul racului timpul fiind influențat de vântul Pasat. Primele expediții care au traversat deșertul au fost cele conduse de englezii Bertram Thomas (1931) și John Philby (1932).

Date geografice[modificare | modificare sursă]

Deșertul ocupă osuprafață de 780.000 km2, întinzându-se din nord de la provincia Nejd unde se continuă cu deșertul Nefud, până în sud la regiunea Hadramaut din Yemen, regiunea Dhofar din Oman unde extinderea deșertului este oprită de zona aflată sub influența musonului. Deșertul se prezintă sub formă de dune de nisip care pot atinge 300 de m înălțime, regiunea dunelor se întind pe o suprafață de peste 500.000 km². Multe râuri (Wadi) din Arabia Saudită seacă în nisipul deșertului Rub al-Chali. In nordul deșertului se află cea mai mare oază, Oaza Liwa (50.000 -150.000 locuitori).

Clima, flora și fauna[modificare | modificare sursă]

Cantitatea anuală medie de precipitații nu depășește 50 mm, deșertul fiind considerat hiperacid (foarte acid). Temperaturile pe paralela racului ating 60 °C în timpul zilei, iar noaptea coboară până la punctul de îngheț. Cu toate condițiile vitrege de viață se pot întâlni în deșert câteva specii de plante ca și unele specii păianjeni și rozătoare adaptate la clima uscată.

Imagini[modificare | modificare sursă]