Robert Montgomery (actor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Robert Montgomery
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Beacon⁠(d), New York, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA[5] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
PărințiHenry Montgomery[*][[Henry Montgomery (May 1868 New York - 1922 New York)|​]][6]
Mary Weed Barney[*][[Mary Weed Barney (Mar 1876 New Jersey -)|​]][6] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuElizabeth Bryan Allen[*][[Elizabeth Bryan Allen (actriță americană)|​]] Modificați la Wikidata
CopiiElizabeth Montgomery Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de televiziune[*]
actor de film
regizor de film
actor de teatru[*]
sindicalist[*]
regizor de teatru
actor
producător[*]
producător de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Alma materTrinity-Pawling School[*][[Trinity-Pawling School (all-boys, boarding, secondary school in Pawling, New York, United States)|​]]
Alte premii
Tony Award for Best Director[*][[Tony Award for Best Director |​]] (1955)
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] Modificați la Wikidata
Robert Montgomery în timpul filmărilor thrillerului Night Must Fall (1937)

Robert Montgomery (n. Henry Montgomery Jr., n. , Beacon⁠(d), New York, SUA – d. , New York City, New York, SUA) a fost un actor american și regizor de film.

Viața[modificare | modificare sursă]

Henry Montgomery Jr. s-a născut la data de 21 mai 1904 în Beacon, statul New York, și este cunoscut drept „Fishkill Landing”, fiul lui Mary Weed (născută Barney) și Henry Montgomery, Sr. Copilăria a fost una privilegiată, având în vedere că tatăl său era președintele Companiei New York Rubber. Când acesta s-a sinucis în anul 1922, sărind în gol de pe podul Brooklyn, averea familiei a fost pierdută de asemenea.

Cariera (1929–1960)[modificare | modificare sursă]

Montgomery a plecat la New York cu gândul de a-și încerca norocul în a scrie scenarii și în meseria de actor. Intrarea la Hollywood și-o face împărțind scena cu George Cukor. În 1929, își face debutul în filmul So This is College. În 1931, Norma Shearer îl alege să joace alături de ea în filmul Private Lives, film în urma căruia Montgomery devine un star. În acest timp, Montgomery apare în prima versiunea filmată a piesei When Ladies Meet (1933).

În 1935, Montgomery devine președintele Screen Actors Guild, urmând să fie reales și în anul 1946. În 1937 este nominalizat pentru Premiile Oscar, categoria cel mai bun actor, pentru rolul de psihopat în thrillerul Night Must Fall, urmând ca în 1942 să fie nominalizat din nou pentru rolul din filmul Here Comes Mr. Jordan. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial se înrolează în forțele navale obținând gradul de locotenent.

În 1945, Montgomery se întoarce la Hollywood, făcându-și debutul ca regizor cu filmul They Were Expendable, când, în timpul filmărilor, a regizat câteva scene, ca urmare a problemelor de sănătate ale regizorului John Ford. Primul film în care a fost creditat ca regizor a fost Lady in the Lake (1947), în care a și jucat. Părerile referitoare la acestă producție cinematografică au fost împărțite.

Activ și în politică, unde era de partea republicanilor, și îngrijorat fiind de influența comunistă și de pătrunderea acestuia în industria divertismentului, Montgomery a jucat rolul martorului influențabil în filmul House Un-American Activities Committee din 1947.

Anul următor, în 1948, Montgomery a fost gazda Premiilor Oscar. În anii ‘50 el a fost gazda unei emisiuni televizate, Robert Montgomery Presents, căreia i s-a înmânat Premiul Emmy. În 1960, Montgomery este regizorul producției cinematografice The Gallant Hours, film pentru care este și coproducător alături de prietenul său, James Cagney, care a și avut un rol în cadrul producției. Acesta a fost ultimul film sau emisiune cu care i se poate asocia numele ca actor, regizor sau producător.

În cinstea carierei lui, Montgomery a primit două stele pe Hollywood Walk of Fame, una pentru filmele realizate și a doua pentru munca sa în televiziune.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Montgomery a murit la vârsta de 77 de ani, la data de 27 septembrie 1981, în orașul New York, fiind bolnav de cancer. Atât fiica sa, actrița Elizabeth Montgomery (1933–1995), cât și fiul său, Robert Montgomery, Jr. (1936–2000) vor împărtăși aceeași soartă cu tatăl lor, ambii murind răpuși de aceeași boală.

Filmografie parțială[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Robert Montgomery”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Robert Montgomery, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ a b c d Robert Montgomery (actor), SNAC, accesat în  
  5. ^ „Robert Montgomery”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b Genealogics 

Legături externe[modificare | modificare sursă]