Rinocerul aurit din Mapungubwe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Rinocerul aurit din Mapungubwe
UP rhino.JPG
UP rhino.JPG
Model 3D
Descriere generală
Descoperire
Data descoperirii  Modificați la Wikidata
Aspect
Amplasare
Muzeu Mapungubwe Museum[*][[Mapungubwe Museum (archaeology museum in Pretoria, South Africa)|​]]  Modificați la Wikidata, Pretoria

Rinocerul aurit din Mapungubwe (în engleză: Golden Rhinoceros of Mapungubwe) este un artefact medieval din Regatul mapungubwe, care se afla în actuala Africă de Sud. El a fost găsit într-un mormânt regal de pe dealul Mapungubwe în 1932[1][2][3], de arheologi de la Universitatea din Pretoria. Artefactul este descris ca fiind „suficient de mic pentru a sta în palma ta”. [4][5] Situl în care a fost descoperit atestă existența unei elite conducătoare ce trăia izolată într-o așezare situată pe o înălțime. Este primul exemplu cunoscut de societate sud-africană stratificată. În mormintele din Mapengubwe s-au mai găsit obiecte de fier, aur, cupru, ceramică și mărgele de sticlă folosite pentru negoț, provenind din India, Egipt și Peninsula Arabă. Toate demonstrează că Mapungubwe era un centru comercial prosper ce avea legături cu alte culturi de pe coastele Oceanului Indian. La sfârșitul secolului al XIII-lea, schimbarea climei a provocat seceta și distrugerea recoltelor, iar comunitatea specifică Epocii Fierului din Mapungubwe s-a risipit.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Steyn, Maryna (). „The Mapungubwe Gold Graves Revisited”. The South African Archaeological Bulletin. 62 (186): 140–146. JSTOR 20474969. 
  2. ^ Gardner, Guy A. (). Mapungubwe, Ancient Bantu Civilization on the Limpopo: Reports on excavations at Mapungubwe (Northern Transvaal) from February 1933 to June 1935, edited by Leo Fouché. Cambridge: Cambridge University Press. 
  3. ^ Duffey, Alex (). „Mapungubwe: Interpretation of the Gold Content of the Original Gold Burial M1, A620”. 
  4. ^ Smith, David. „British Museum may seek loan of the golden rhinoceros of Mapungubwe”. The Guardian. Guardian News and Media Limited. Accesat în . 
  5. ^ York, Geoffrey. „The return of the Golden Rhino”. The Globe and Mail. The Globe and Mail Inc. Accesat în .