Rigoberto Soler

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rigoberto Soler
Date personale
Născut1896[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Alcoi⁠(d), Comunitatea Valenciană, Spania Modificați la Wikidata
Decedat1968 (72 de ani)[1][2][5][3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Spania Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăpostimpresionism  Modificați la Wikidata
Influențat deJoaquín Sorolla  Modificați la Wikidata

Rigoberto Soler Pérez (n. 1896, Alcoi⁠(d), Comunitatea Valenciană, Spania – d. 1968[1][2][5][3]) a fost un pictor spaniol postimpresionist.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Rigoberto Soler s-a născut în orașul Alcoy din provincia Alicante, Spania, în 1896. Tatăl său era administrator în biroul de înregistrare al orașului. Tatăl său dorea ca fiul său să urmeze o carieră în domeniul bancar[6], dar Soler avea idei diferite. S-a pregătit la Școala de Arte și Meserii din Valencia, iar mai târziu la Școala de Arte Frumoase din San Carlos din Valencia. După finalizarea pregătirii, a câștigat un premiu la Expoziția Națională de Arte Plastice din Madrid cu un tablou intitulat „Entre Naranjos”. În urma succesului său, Soler a devenit un participant regulat la numeroase expoziții naționale. În 1926, i s-a acordat o medalie de argint pentru un tablou numit „Idyll Ibiza”, care este acum expus la Muzeul de Arte Frumoase din Bordeaux.

Ibiza[modificare | modificare sursă]

În 1925, Soler a părăsit continentul și s-a mutat pe insula Ibiza. A locuit în satul de atunci Santa Eulària des Riu⁠(d). La început a locuit într-un mic golfuleț aproape de sat unde și-a construit singur o locuință pe care a numit-o Niu Blau sau Cuibul Albastru. Mica plajă poartă acum numele Platja des Niu Blau⁠(d)[7] ca omagiu adus casei pictorului. Locuia în Niu Blau cu Pilar, care era iubita și modelul lui. Soler a pictat multe lucrări care prezintă peisajul[8] din jurul Santa Eulària des Riu, precum și vecinii și prietenii din Santa Eulària. De asemenea, a pictat-o pe Pilar în diverse ipostaze și înfățișări. El a fost un personaj popular foarte iubit în sat și a fost menționat de multe ori de către autorul Elliot Paul⁠(d) în cel mai bine vândut roman, Viața și moartea unui oraș spaniol, care era despre experiențele din sat în timpul războiului civil spaniol. După câștigarea medaliei de argint la Madrid, a folosit banii pentru a-și construi o casă și o garsonieră pe dealul de deasupra satului.[6] La acel moment, Pilar îl părăsise și se mutase înapoi în Spania continentală. Soler s-a căsătorit apoi cu o germancă[6] pe nume Clare Sinderman.

Viața de mai târziu[modificare | modificare sursă]

În 1943 i s-a acordat un post de profesor la Școala de Arte și Meserii⁠(d) din Santa Jordi, Barcelona. El și soția sa s-au mutat în oraș, devenind profesor la școală. În 1956, cu mult regret, și-a vândut casa din Santa Eulària. A rămas la școală până când s-a pensionat în 1964. A murit în 1968.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d RKDartists, accesat în  
  2. ^ a b c d Soler Pérez, Rigoberto, Union List of Artist Names, accesat în  
  3. ^ a b c d Rigoberto Soler [Perez], Artnet, accesat în  
  4. ^ a b Rigoberto Soler Pérez, Frick Art Reference Library Photoarchive 
  5. ^ a b Rigoberto Soler Pérez, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  6. ^ a b c The Life and Death of a Spanish Town: Author: Elliot Paul. Publisher: London : Peter Davis; Publisher USA; Random House, New York; 1st Edition (1937) ASIN B002DQL7GK
  7. ^ The Rough Guide to Ibiza & Formentera. Pub:Rough Guides, Penguin Group, 2003, ISBN: 1-84353-063-5
  8. ^ The White Island, The Colourful History of the Original Fantasy Island, Ibiza. Author: Stephen Armstrong. Published: Corgi. ISBN: 0-552-77189-9