Rigas Velestinlis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rigas Velestinlis

Rigas Velestinlis (în greaca modernă Ρήγας Βελεστινλής) sau Rigas Feraios (Ρήγας Φεραίος) mai rar, Rigas Constantinos, s-a născut în 1757 în satul Velestino, prefectura Magnesia, regiunea Tesalia în apropierea anticului Pherae (din care derivă Feraios) și a decedat la Belgrad, în 13 iunie 1798; a fost un scriitor, cărturar și revoluționar grec, o figură eminentă a iluminismului grec și precursor al războiului grec de independență.

Fiu al unui mic negustor, el a studiat în Zagora, apoi, din motive necunoscute, a plecat din Tesalia la Constantinopol. Acolo și-a continuat studiile și a intrat în slujba fanarioților. El l-a însoțit ca secretar pe Alexandru Ipsilanti când acesta a devenit domnitor în Țara Românească. După plecarea lui Ipsilanti, el și-a continuat pregătirea învățând mai multe limbi și, într-un final devenind slujitorul noului domnitor, Nicolae Mavrogheni. Când a izbucnit războiul între otomani și Rusia Imperial în 1787, el a fost însărcinat cu inspecția trupelor din Craiova. Aici, el a intrat în relații strânse de prietenie cu un ofițer turc, Osman Pazvantoğlu, apoi celebru pașă rebel de Vidin, a cărui viață a salvat-o de la răzbunarea domnitorului Mavrogheni.

În 1796 Rigas Velestinlis a plecat la Viena.

Influențat de ideile Revoluției Franceze a ajuns să creadă că ceva similar ar putea avea loc și în Balcani, având ca rezultat autodeterminare populațiilor din Balcani asuprite de Imperiul Otoman. Feraios a dezvoltat eforturile pentru o întâlnire între episcopii greci și lideri de gherilă.

Operele politice în serviciul democrației, libertății și independenței popoarelor balcanice asuprite de otomani, cum sunt Thourios sau Noua constituție politică au făcut să fie considerat un adevărat pionier în lupta pentru independența Greciei. Din cauza activităților sale politice, el a fost arestat în decembrie 1797 la Trieste de către autoritățile austriece și predat turcilor. A fost spânzurat la Belgrad în noaptea de 24-25 iunie 1798.

Legături externe[modificare | modificare sursă]