Rezervația naturală Zberoaia–Lunca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Zberoaia (dezambiguizare).
Rezervația naturală Zberoaia–Lunca
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Harta locului unde se află
Poziția Republica Moldova, raionul Nisporeni
Cel mai apropiat orașNisporeni
Coordonate46°57′55″N 28°05′24″E ({{PAGENAME}}) / 46.965278°N 28.09°E
Suprafață147,9 ha  Modificați la Wikidata

Zberoaia–Lunca este o rezervație naturală silvică în raionul Nisporeni, Republica Moldova. Este amplasată în ocolul silvic Grozești, Zberoaia-Lunca parcela 8, subparcelele 1-41. Are o suprafață de 147,9 ha. Obiectul este administrat de Gospodăria Silvică de Stat Nisporeni.[1]

Este o arie protejată de pădure din lunca râului Prut, cu arborete de plop (Populus alba, Populus nigra) și salcie (Salix alba, Salix fragilis).

Localizare[modificare | modificare sursă]

Rezervația este amplasată între comunele Grozești (la nord), Zberoaia (la est) și Bălăurești (la sud), în raionul Nisporeni.

Componența floristică[modificare | modificare sursă]

În cadrul rezervației au fost determinate 222 de specii de plante vasculare: 23 specii de arbori, 8 specii de arbuști, 5 specii de liane și 186 specii de plante ierboase.

Arboretul este alcătuit din 23 specii de arbori, cei mai răspândiți fiind: plop (Populus alba, Populus nigra), salcie (Salix alba, Salix fragilis), jugastru (Acer campestre), ulm (Ulmus carpinifolia), salcâm (Robinia pseudoacacia), glădiță (Gleditsia triacanthos), carpen (Carpinus betulus) etc. În arboret au fost evidențiate 5 specii de liane: Clematis recta, Hedera helix, Humulus lupulus etc.

În aria protejată au fost identificate 10 specii de plante rare, inclusiv:

Faună[modificare | modificare sursă]

În 2008 a fost semnalată o colonie de bâtlani (Ardea cinerea, Nycticorax nycticorax, Egretta garzetta), cu un efectiv de 300 de indivizi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Legea nr. 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat”. Parlamentul Republicii Moldova. Monitorul Oficial. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]