Rezervația de soluri sărăturate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rezervația de soluri sărăturate
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Rezervația de soluri sărăturate
Harta locului unde se află Rezervația de soluri sărăturate
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Arad
 România
Cel mai apropiat orașChișineu Criș
Coordonate46°30′06″N 21°28′10″E () / 46.50167°N 21.46944°E[1]
Suprafață95 ha
Înființare1995, declarat în 2000

Rezervația de soluri sărăturate este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în Crișana, pe teritoriul județului Arad[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea nord-vestică a județului Arad (în Câmpia Crișurilor), pe teritoriul administrativ al comunei Socodor, în partea sud-estică a satului omonim, în imediata apropiere de drumul național DN79A, care leagă orașul Chișineu Criș de localitatea Pilu.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și se întinde pe o suprafață de 95 de hectare[4].

Troscot (Polygonum aviculare)

Arealul încadrat în bioregiunea panonică a Câmpiei Crișurilor este inclus în situl de importanță comunitară Câmpia Crișului Alb și Crișului Negru[5] și adăpostește un habitat natural de tip Pajiști și mlaștini sărăturate panonice și ponto-sarmatice.

Aria protejată reprezintă o zonă de pășuni (cu soluri alcaline și saline) în al căror perimetru vegetează specii de plante de sărătură; printre care: troscot (Polygonum aviculare), ghizdei de sărătură (Lotus tenuis), pelin (Artemisia maritima), coada-vulpii (Alopecurus pratensis), păiuș Festuca pseodovina, firuța (Poa bulbosa), pătlagina îngustă (Plantalago lanceolata), iarba-câmpului (Agrostis stolinifera) sau un rogoz din specia Juncus sphacelatus.

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

  • Biserica "Buna Vestire" din Socodor, construcție 1768, monument istoric (cod LMI AR-II-m-B-20178).
  • Situl arheologic de la Socodor (așezare din Epoca bronzului, Cultura Otomani și necropolă atribuită perioadei - sec. V - VI, Epoca migrațiilor).
  • Aria protejată Pădurea Socodor - colonie de stârci.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaj

Note[modificare | modificare sursă]