Republica Sovietică Socialistă Tadjikă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Republica Sovietică Socialistă Tadjikă
Республикаи Советии
Социалистии Тоҷикистон

Flag of Tajik SSR.svg | Coat of arms of Tajik SSR.png
(În detaliu) (În detaliu)
Deviza de stat:
în limba tadjikă: Пролетарҳои ҳамаи
мамлакатҳо, як шавед!
Proletari din toate țările, uniți-vă!
SovietUnionTajikistan.png
Capitala Dușanbe
Limbile oficiale Limba tadjikă și limba rusă.
Președintele Sovietului Suprem Rahmon Nabiev (în momentul proclamării independenței)
Constituită
În cadrul URSS:
 - din
 - până
14 octombrie 1924

14 octombrie 1924
9 septembrie 1991
Suprafața
 - Totală
 - Apă (%)
Pe locul al 8-lea în cadrul URSS
143.100 km²
0,3%
Populația
 - Totală (1989)
 - Densitatea
Pe locul al 8-lea în cadrul URSS
5.112.000
35,7/km²
Moneda Rubla (сўм )
Ora locală UTC + 5
Imnul național Imnul RSS Tadjice
Notă: Conform constituției, toate limbile erau egale. Totuși, limba rusă era considerată limba de comunicare interetnică, astfel limba tadjikă era pusă intr-o situație dezavantajoasă..

Republica Sovietică Socialistă Tadjikă a fost numele Tadjikistanului în perioada cât a făcut parte din Uniunea Sovietică, din 1929 până în 1991.

Republica a fost constituită pe 14 octombrie 1924, mai întâi ca o republică autonomă RSSA Tadjikă, fiind parte a RSS Uzbekă. Pe 5 decembrie 1929 a fost transformată în republică sovietică unională - RSS Tadjikă. Pe 9 septembrie 1991, țara și-a proclamat independența față de URSS și a fost redenumită Republica Tadjikistan.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Unul dintre statele nou create în Asia Centrală în 1924 a fost Uzbekistanul, care a avut de la început statutul de republică sovietică unională. Tadjikistanul a fost creat ca o republică sovietică autonomă în cadrul Uzbekistanului. Noua republică autonomă includea și ceea ce fusese regiunea răsăriteană Buhara, având o populație de 740.000, dintr-o populație totală de aproximativ 5 milioane de cetățeni uzbeci. Capitala Tadjikistanului a fost stabilită la Dușanbe, care în 1920 era un sat de 3.000 de locuitori. În 1929, Tadjikistanul s-a desprins de Uzbekistan și a primit statutul de republică sovietică unională. În acel an, partea care formează astăzi nordul republicii a fost adăugat la teritoriul național. Chiar și cu această nouă regiune care completa teritoriul țării, Tadjikistanul a rămas cea mai puțin întinsă republică central asiatică.

Odată cu crearea republicii naționale, au fost create și instituțiile care, cel puțin în mod formal, aveau caracter național. În 1926 a fost publicat primul ziar în limba tadjikă în Tadjikistanul Sovietic. În același an au început să funcționeze și primele instituții de educație publică în limba tadjikă. Primele școli de stat deschise în 1926 au fost destinate școlarizării atât a copiilor cât și a adulților. Guvernul central a pregătit și un număr de funcționari publici din rândul tadjicilor, prin școlarizare în țară sau în Uzbekistan.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  1. Acest articol incorporează texte aflate în domeniul public din Biblioteca Congresului SUA.