Juan de Nova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Harta insulelor
• 1 : Bassas da India
• 2 : Europa
• 3 : Insulele Glorioase
• 4 : Juan de Nova
• 5 : Tromelin

Steagul Franţei

(KM : Comore, MG : Madagascar, MU : Maurițius, MZ : Mozambic, RE : Réunion, YT : Mayotte)

Insula Juan de Nova (franceză Île Juan de Nova, oficial Juan da Nova) este o insulă ce face parte din Insulele împrăștiate în Oceanul Indian, un teritoriu francez. Este situată la coordonatele 17°03′S 42°45′E ({{PAGENAME}}) / 17.050°S 42.750°E în centrul Canalului Mozambic între Madagascar și coasta africană.

Insula are o suprafață de 4,4 km², o fomă alungită cu o lungime de 6 km și o lărgime maximă de 1,6 km. Insura este înconjurată de un recif de corali care formează un recif de aproximativ 40 km². Nu există porturi, vapoarele trebuind să acosteze în larg dar insula este dotată de o pistă de aterizare de 1300m. Insula este acoperită aproape în întregime de o pădure, restul teritoriului fiind acoperit de ferigi.

Harta insulei

Insula poartă numele lui João da Nova, un amiral portughez originat din Galicia, care a vizitat insula în 1501. Este o posesiune franceză din 1897. În timpul celui de al doilea război mondial insula a fost vizitată de către submarinele germane. Actualmente insula este revendicată de către Madagascar, în perioada colonială franceză, până în 1960, acestea depinzând de colonia Madagascar.

Insula are staționată o garnizoană militară franceză, o stație meteorologică permanentă funcționează pe insulă din anul 1949 și este complet automatizată din anii 1980. La începuturl secolului XX pe insulă s-au exploatat fosfații, folosiți ca îngrășământ în agricultură. Actualmente, zona economică exclusivă din jurul insulei, cu o suprafață de peste 61.050 km² este unul dintre principalele avantaje ale acesteia.

Legături externe[modificare | modificare sursă]