Rechinul alb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rechinul alb
Fosilă: 16–0 mln. ani în urmă[1]
Miocene to Recent
White shark.jpg
Great white shark size comparison.svg
Stare de conservare
Status iucn3.1 VU ro.svg
Vulnerabil (IUCN 3.1)[2]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Chondrichthyes
Subclasă: Elasmobranchii
Ordin: Lamniformes
Familie: Lamnidae
Gen: Carcharodon
A. Smith, 1838
Specie: C. carcharias
Nume binomial
Carcharodon carcharias
(Linnaeus, 1758)
Cypron-Range Carcharodon carcharias.svg

Rechinul alb (Carcharodon carcharias), cunoscut și drept marele alb, marele rechin alb sau moartea albă, este probabil cea mai faimoasă specie de rechini. Aparține unei familii de rechini cunoscuți drept înotători rapizi numiți rechini mackerel și este cel mai mare carnivor de pe pământ , din zilele noastre , în afară de cei care se hrănesc cu plancton , cum ar fi balena. Rechinul alb este în principal cunoscut datorită dimensiunilor sale, indivizii maturi ajungând până la 6,4 metri în lungime (deși au fost publicate rapoarte despre rechini albi cu o lungime de 8 m,[3] și o greutate de 3324 kg).[4][5][6][7] Strămoșii lui erau de trei ori mai mari și aveau dinți de 16 cm. În afară de petele albe și de mărime, rechinii albi pot fi identificați după forma dinților lor , asta dacă cineva are curajul de a se apropia atât de mult. Dinții de pe falca inferioară sunt folosiți pentru a apuca și ține prada . Dinții în formă triunghiulară de pe falca superioară sunt folosiți pentru a sfâșia . În spatele acestui șir de dinți se află multe alte șiruri . Atunci când un dinte din față este pierdut el este imediat înlocuit de un dinte din șirurile celelalte.

Se cunoaște foarte puțin despre modul de reproducere al rechinului alb . Recent a fost examinată o femelă însărcinată . Sezonul reproducerii este necunoscut ; se pare a fi perioada primăvară-vară . Se credea că o femelă face cam doi pui dar s-a descoperit că numărul acestora este cuprins între 9 și 11 . Nașterea nu a fost niciodată văzută sau studiată . Rechinii albi sunt ovovipari , ceea ce înseamnă că ei poartă ouă în interiorul corpului lor până când puii sunt născuți . Aceștia sunt născuți vii , perfect formați și pregătiți de a vâna . Puii rechinului alb pot avea 1.4 metri și sunt dotați cu o dantură completă.

Fiind un peste cu o rază de acțiune mare,rechinul alb, trăiește atât în Oceanul Pacific , cât și în oceanele Atlantic și Indian , de la tropice până la cercurile polare. Acest rechin este găsit de obicei în apele adânci ale platformei continentale.

Ochii rechinului sunt formați pentru vederea diurnă și majoritatea atacurilor le dă în timpul zilei . Oamenii îl consideră unul din cei mai peiculoși rechini datorită mărimii sale , comportamentului agresiv și obiceiului de a înota și în apele mai puțin adânci în căutare de hrană. Scufundători și înotători au fost atacați de acest rechin. Unii scufundatori au afirmat ca este o creatură timidă care fuge la apropierea omului.

Este un prădător lacom și de temut . Prada sa constă într-o largă varietate de pești osoși , alți rechini , păsări de mare broaște țestoase de mare , mamifere marine cum ar fi focile , leii de mare , vidrele și altele . Strategia sa constă într-un atac surprinzător și rapid din spate , provocând o rană mare . Cel atacat de cele mai mule ori moare datorită traumei sau a pierderii de sânge , însă mușcăturile pot fi și superficiale sau plasate greșit pe corpul prăzii , îngăduindu-i să supraviețuiască atacului și să scape doar cu câteva cicatrici.

Numărul de rechini albi a scăzut în ultimul timp astfel încât ocrotirea acestui animal a devenit o nouă preocupare . Până acum California , Africa de Sud și Australia au dat legi care ocrotesc aceste fascinante animale de a fi vânate irațional . Să sperăm că mai multe națiuni își vor uni forțele pentru a proteja marele rechin alb astfel încât oamenii de știință să-i poată studia comportamentul unic și fascinant.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite CA
  2. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite iucn
  3. ^ Taylor, Leighton R. (1 ianuarie 1993). Sharks of Hawaii: Their Biology and Cultural Significance. University of Hawaii Press. p. 65. ISBN 978-0-8248-1562-2. http://books.google.com/books?id=aKwBKmwy7EEC 
  4. ^ Tricas, T. C. (12 iulie 1984). „Predatory behaviour of the white shark (Carcharodon carcharias), with notes on its biology”. Proceedings of the California Academy of Sciences (California Academy of Sciences) 43 (14): 221–238. http://ia700704.us.archive.org/21/items/cbarchive_109514_predatorybehaviourofthewhitesh1982/predatorybehaviourofthewhitesh1982.pdf. Accesat la 22 ianuarie 2013. 
  5. ^ Wroe, S. (2008). „Three-dimensional computer analysis of white shark jaw mechanics: how hard can a great white bite?”. Journal of Zoology 276 (4): 336–342. doi:10.1111/j.1469-7998.2008.00494.x. 
  6. ^ Great White Shark”. National Geographic. http://animals.nationalgeographic.com/animals/fish/great-white-shark.html. Accesat la 24 iulie 2010. 
  7. ^ Viegas, Jennifer. „Largest Great White Shark Don't Outweigh Whales, but They Hold Their Own”. Discovery Channel. http://dsc.discovery.com/sharks/largest-great-white-shark.html. Accesat la 19 ianuarie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rechinul alb
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Rechinul alb

Articole și știri[modificare | modificare sursă]

Fotografii[modificare | modificare sursă]

Video-uri[modificare | modificare sursă]