Reacție Baeyer-Villiger

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Reacția Baeyer-Villiger (sau oxidarea Baeyer-Villiger) este o reacție organică de oxidare care ajută la obținerea esterilor din cetone sau lactonelor din cetone ciclice, și se realizează cu peroxiacizi sau peroxizi pe post de agent oxidant.[1] Reacția a fost denumită după Adolf von Baeyer și Victor Villiger care au raportat-o pentru prima dată în anul 1899.[1]

oxidarea Baeyer-Villiger
oxidarea Baeyer-Villiger

Dacă în locul unei cetone reacționează o cetonă ciclică, produsul de reacție va fi o lactonă, iar dacă se pornește de la o aldehidă se va obține un acid carboxilic.

Baeyer-Villiger oxidation
Baeyer-Villiger oxidation

Mecanism de reacție[modificare | modificare sursă]

Animație a mecanismului de reacție

Într-o primă etapă a mecanismul de reacție, peroxiacidul protonează atomul de oxigen din grupa funcțională carbonil.[1] În urma protonării, grupa devine mai susceptibilă la atacul peroxiacidului. În continuare, peroxiacidul atacă carbonul grupei carbonilice, formând un intermediar de tip Criegee. Etapa prezintă un mecanism concertat, iar unul dintre substituenții cetonei migrează la atomul de oxigen al grupei peroxid, în timp de se elimină un acid carboxilic (aceasta este probabil etapa determinantă de viteză).[1][2] În etapa finală, deprotonarea ionului oxo-carbeniu duce la obținere esterului corespunzător.[1]

Mecanismul oxidării Baeyer-Villiger

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e Kürti, László; Czakó, Barbara (). Strategic Applications of Named Reactions in Organic Synthesis. Burlington; San Diego; London: Elsevier Academic Press. p. 28. ISBN 978-0-12-369483-6. 
  2. ^ Krow, Grant R. (). „The Baeyer-Villiger Oxidation of Ketones and Aldehydes”. Organic Reactions. 43 (3): 251–798. doi:10.1002/0471264180.or043.03. ISBN 0471264180.