Ramzan Ahmatovici Kadîrov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ramzan Kadîrov
Ramzan Kadyrov (2018-06-15) 02.jpg
Date personale
Născut (44 de ani)
Țentoroi-Iurt, RASS Ceceno-Ingușă, RSFS Rusă
PărințiAhmat Kadîrov
Aimani Nesievna Kadîrova[*][[Aimani Nesievna Kadîrova |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMedni Kadîrova
Număr de copii10 Modificați la Wikidata
Copii8
Naționalitatececen
CetățenieFlag of the Soviet Union.svg URSS
Flag of Chechen Republic of Ichkeria.svg Republica Cecenă Icikeria
Flag of Russia.svg Rusia Modificați la Wikidata
ReligieMusulman sufit[1]
Ocupațiepolitician
personal militar[*] Modificați la Wikidata
Președinte al Republicii Cecenia
Deținător actual
Funcție asumată
15 februarie 2007
Precedat deAlu Dadașevici Alhanov

PremiiHero of the Russian Federation medal.png Kadirov orden.jpg Russia-Medal for Distinguished Service in Defense of Public Order.png Medal For the contribution to agriculture development (gold).jpg Medal20NezPR small.jpg Medal For Military Valour 1st class MoD RF.jpg
For SPS gold rib.png 200MVD rib.png Medal10Astana.png
Partid politicRusia Unită
Alma materAcademia de Științe Sociale de pe lângă C.C. al P.C.U.S. ()
Semnătură
Signature of Ramzan Kadyrov.png
Prezență online

Ramzan Ahmatovici Kadîrov (în cecenă, Къадар АхIмат-кIант Ръамазан, în rusă Рамзан Ахматович Кадыров) născut pe 5 octombrie 1976 în localitatea Țentoroi-Iurt, districtul Gudermesski, fosta Republică Autonomă Sovietică Socialistă Ceceno-Ingușă, este un om politic de origine cecenă, membru al Biroului Consiliului Suprem al Partidului "Rusia Unită", președinte al Republicii Cecenia din februarie 2007. Este fiul primului președinte al Republicii Cecenia, Ahmad Kadîrov.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ahmad Kadîrov

Ramzan Kadîrov se naște în anul 1976 în familia lui Ahmad Kadîrov și a Aimani Kadîrova. Familia Kadîrov face parte din unul dintre cele mai importante clanuri din Cecenia, Benoi. Ramzan studiază la liceul din Țentoroi-Iurt, apoi la Institutul de Afaceri și Drept din Mahacikala. Deși datele oficiale spun că Ramzan Kadîrov nu a participat la Primul Război Cecen din 1994-1996, există voci care confirmă participarea viitorului lider politic al Ceceniei la lupta împotriva forțelor militare rusești. După încheierea războiului acesta lucrează în calitate de asistent personal și gardă de corp a tatălui său, muftiu al Republicii Cecenia la acea vreme. Pe fondul radicalizării unor militanți și a apariției wahhabismului, din 1999 cei doi Kadîrov se alătură forțelor federale și luptă împotriva separatiștilor ceceni.

Implicarea în politică[modificare | modificare sursă]

Începând cu anul 2000 Ramzan Kadîrov devine tot mai influent. Acesta devine membru, apoi șef al miliției speciale care se ocupa de siguranța persoanelor din conducerea Republicii Cecenia. Acesta participă la operațiuni speciale și este responsabil de negocierile cu separatiștii, pe care încearcă să-i convingă să treacă de partea guvernării pro-ruse. După alegerea tatălui său în calitate de președinte al republicii în 2003, Ramzan conduce grupul responsabil de asigurarea securității șefului statului. În 2003-2004 Ramzan Kadîrov deține funcția de locțiitor al prim-ministrului Ceceniei. Pe 13 mai 2004, la câteva zile după asasinarea lui Ahmad Kadîrov, în cadrul reuniunii comune a Consiliului de Stat și a Guvernului Ceceniei a fost semnată o declarație adresată lui Vladimir Putin în care i se cerea susținerea candidaturii lui Ramzan Kadîrov în alegerile prezidențiale și luarea tuturor măsurilor necesare, pentru a elimina obstacolele apărute în calea înregistrării acestuia. Conform articolul 66 din Constituția adoptată pe 23 martie 2003 Kadîrov, neavând încă vârsta de 30 de ani, nu putea candida la președinție. Putin refuză să modifice Constituția. Drept urmare, Alu Alhanov, ministrul de interne al Ceceniei la acea vreme și apropiatul lui Kadîrov, este ales în august 2004 președinte al republicii, obținând 73,67% din voturi. Kadîrov devine reprezentatul districtului  Gudermesski în Consiliul de Stat al Republicii Cecenia. Din octombrie 2004 Kadîrov deține funcția de consilier al trimisului președintelui Federației Ruse în Districtul Federal de Sud.

Atentate[modificare | modificare sursă]

Pe 12 mai 2000 persoane necunoscute organizează un atentat. În apropierea automobilului în care se afla Ramzan Kadîrov se produce o explozie, acesta alegându-se cu răni ușoare. Învinuit de organizarea tentativei de omor este Aslan Maskhadov, unul dintre liderii mișcării de obținere a independenței. Un alt atentat are loc pe 16 ianuarie 2001. Teroriștii pun o bombă în rețeaua de canalizare de sub autostrada federală "Caucaz" pe unde urma să treacă Ramzan Kadîrov. Kadîrov și persoanele care îl însoțeau se aleg și de această dată cu răni ușoare. Pe 30 septembrie 2002 persoane necunoscute deschid focul asupra mașinii în care se afla Kadîrov fiul. În urma atentatului unul dintre subalternii săi este rănit. Pe 27 iulie 2003 în districtul Kurcialoevski este organizat un alt atentat. Atentatorul sinucigaș și o localnică își pierd viața în urma exploziei.

Prim-ministru[modificare | modificare sursă]

După asasinarea lui Ahmad Kadîrov (9 mai 2004) pe stadionul de fotbal din capitala cecenă, Groznîi, fiul acestuia neavând 30 de ani nu poate candida la alegerile prezidențiale [2]. Imediat după atentat președintele rus, Vladimir Putin, îl primește la Kremlin pe Kadîrov fiul și îl asigură că îi va oferi toată susținerea de care are nevoie [3]. La un an de la atentat Serghei Abramov, prim-ministrul Ceceniei, este grav rănit după ce este implicat într-un accident rutier. În consecință, președintele Alu Alhanov îl numește pe Ramzan Kadîrov prim-ministru interimar. În anul 2006 Kadîrov fiul devine secretar al filialei regionale a partidului "Rusia Unită". În același an, Abramov își dă demisia, iar Ramzan preia funcția de prim-ministru.

Conflictul cu Alu Alhanov[modificare | modificare sursă]

Alu Alhanov, Vladimir Putin și Ramzan Kadîrov (2005)

În 2006 Ramzan Kadîrov vrea să obțină mai multă putere și să devină conducătorul de facto al statului. Președintelui Alu Alhanov este împotriva acordării unor puteri extinse prim-ministrului republicii. În luna octombrie Kadîrov fiul urma să împlinească 30 de ani și deci putea candida la prezidențiale. În august reprezentanții Camerei Superioare a Parlamentului republicii nu aprobă candidatura lui Elmurzaev, favoritul președintelui, pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Președintele îl acuză pe Kadîrov că ar fi stat în spatele acestui eșec. Va urma un schimb dur de replici intens mediatizat.

Președinte[modificare | modificare sursă]

În 2007 Alu Alhanov își dă demisia. Putin îl numește pe Kadîrov președinte interimar al Ceceniei. Pe data de 2 martie Kadîrov este ales cu 56 din 58 de voturi președinte al Ceceniei. Ajuns președinte Kadîrov semnează mai multe decrete cu privire la lupta împotriva terorismului. Numărul atentatelor pe teritoriul statului cecen scade considerabil. Dacă în 2005 au avut loc 111 atentate, în 2006 au fost organizate doar 74 [1]. Au fost lichidate mai multe celule teroriste, distruse bazele unor grupări, arme și muniții. Kadîrov acordă o atenție deosebită restaurării localităților cecene. O nouă infrastructură apare în marile orașe, inclusiv în Groznîi.

Dmitri Medvedev și Ramzan Kadîrov

Critici[modificare | modificare sursă]

Există voci [2] care afirmă că Ramzan Kadîrov este cel mai bogat și mai influent om din republică, având controlul unei miliții private din care fac parte așa-numiții kadârovțî [4]. Această miliție care a servit ca forță de securitate privată a lui Ahmad Kadîrov a fost acuzată de Human Rights Watch de răpiri și chiar asasinate la comandă.

În cadrul unei conferințe de presă din septembrie 2003 candidatul la alegerile prezidențiale din Cecenia, Malik Saidullaev, a declarat că subalternii săi sunt răpiți, persecutați și torturați de oamenii lui Ramzan Kadîrov. Și alți oameni politici și de afaceri importanți au adus acuzații de același fel la adresa lui Kadîrov. Potrivit organizației "Memorial", în intervalul 2006-2008 au fost înregistrate peste 250 de răpiri, 15 dintre acestea soldându-se cu moartea celor răpiți. Human Rights Watch îl acuză pe Kadîrov și de aplicarea pedepsei colective: dacă cineva se alătură wahhabiților (numiți de Kadîrov shayāṭīn sau diavoli [5]), casele rudelor acestei persoane sunt incendiate.

Unii autori vorbesc despre stilul autoritar al președintelui Ramzan Kadîrov.[6] Conform lor, liderul cecen încearcă să-i intimideze pe toți cei care critică regimul și politicile acestuia, cât și pe cei care îndrăznesc să vorbească despe încălcarea drepturilor omului sau corupție.[7]

Sufism și wahhabism[modificare | modificare sursă]

Alături de tatăl său Ramzan Kadîrov a luptat de-a lungul mai multor ani împotriva extremismului religios, familia Kadîrov fiind adeptă a sufismului. Acesta declara recent:

"Cunoaștem toți că avem în țara noastră diverse curente, unele dintre acestea extremiste. Dacă cineva este adeptul unuia dintre aceste curente, iar imamul din regiunea respectivă nu știe acest lucru, acest imam este dușmanul poporului nostru. Imamul trebuie să știe cine și cum se roagă, cine citește versetele din Coran și își face rugăciunile. Dacă cineva nu respectă aceste reguli, imamul trebuie să știe care este motivul. Imamul trebuie să meargă în toate moscheile regiunii, trebuie să știe care sunt convingerile fiecărei persoane, trebuie să știe cine poartă tubeteika și cine nu (...).

Dmitry Medvedev 19 June 2012.jpg

Noi respectăm šarīʿa și ṭarīqa. Sfinții noștri ne-au arătat sunna Profetului (ṣalla Allāhu ʿalay-hi wa-sallam). Restul curentelor nu trebuie să fie acceptate. Așadar, dacă voi (imamii) nu veți avea grijă de aceasta, îi faceți comunității noastre un mare rău. Celor care vin la moschee imamul trebuie să le aducă aminte ai cui discipoli sunt și trebuie să-i determine să respecte obligațiile lor. Rudele și apropiații acestor persoane trebuie întrebate de ce fiul lor nu își face rugăciunea. Oare ei nu recunosc sfinții noștri? Strămoșii voștri recunoșteau și urmau sfinții. Iar voi, voi de ce nu îi urmați? Așadar, imamul trebuie să aibă grijă de toate acestea. Ei spun că în numele religiei au dreptul să ucidă. Ei spun că noi ne-am abătut de la calea cea dreaptă, iar noi îi numim wahhabiți. Drept urmare, ne ucidem unii pe alții. Oamenii nu înțeleg cine este maestrul spiritual. Dacă le-am spune celor din păduri (wahhabiților), nu ar înțelege. Lor le-a fost explicat totul într-un alt mod. Ibn Khattab și Basaev au creat lagăre și au băgat antipatie față de maeștrii noștri și față de confrerii. Și asta s-a întâmplat, pentru că noi nu am fost în stare să le explicăm în mod clar oamenilor ce este sufismul. Pentru că oamenii noștri bolnavi spun că sfinții au avut o autoritate mai mare decât Profetul. Noi le-am dat motive acestor oameni să nu ne creadă. Strămoșii noștri nu lăsau oamenii care nu știau să iubească sfinții să predice sau chiar să vorbească. Pentru a deveni membrul unui ordin sufit, trebuie să crezi în șeicul ordinului. Cel care crede, știe că Dumnezeu a creat pământul, oamenii, universul, că Dumnezeu este puternic. Dumnezeu este creatorul. Există oameni care spun că Dumnezeu nu există, alții spun că proorocul Iisus este Dumnezeu. De ce tot ce este strâmb în lumea asta trebuie să prindă rădăcini la noi? Nu trebuie să permitem așa ceva! Calea pe care o urmăm este cea dreaptă și trebuie să avem grijă de ea, voi trebuie să aveți grijă de ea. Atâta timp cât sunt în viață, în Cecenia nu va exista altceva în afară de šarīʿa și ṭarīqa. Și după moartea mea, urmașii mei vor avea grijă de asta. Aici vor trăi doar oamenii care urmează sunna – sufiții. Tot ce este în afara sufismului este nou și inacceptabil." [3]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Ramzan Kadîrov este căsătorit cu Medni Kadîrova, născută în 1978 în Țentoroi-Iurt. Cei doi se cunosc încă din liceu și au opt copii (trei băieți și cinci fete). Medni Kadîrova desfășoară diverse activități caritabile. Aceasta este designer vestimentar, fiind fondatoarea casei de modă Firdaws [4]. Câțiva dintre copiii familiei Kadîrov sunt huffāẓ, reușind să memoreze întregul Coran. Mama liderului cecen, Aiman Kadîrova, este președinta Fondului Regional Ahmad Kadîrov, organizație care alocă fonduri pentru diferite activități legate de dezvoltarea țării. Fondul finanțează construirea școlilor și grădinițelor, a moscheilor și școlilor coranice de tip madrassa.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Holier Than Thou: Ramzan Kadyrov And 'Traditional Chechen Islam'. rferl. octombrie 2009. 
 2. ^ Ian JEFFRIES, Political Developments in Contemporary Russia, Routledge, Oxon - New York, 2011, p. 623.
 3. ^ Christoph ZÜRCHER, The Post-Soviet Wars: Rebellion, Ethnic Conflict, and Nationhood in the Caucasus, Library of Congress, New York and London, 2007, p. 98.
 4. ^ David CANTER, The Faces of Terrorism: Multidisciplinary Perspectives, Wiley-Blackwell, West Sussex, 2009, p. 218.
 5. ^ Hans-Georg HEINRICH, Ludmilla LOBOVA, Alexey MALASHENKO, (ed.), Will Russia Become a Muslim Society?, Peter Lang GmbH, Frankfurt am Main, 2011, p. 20.
 6. ^ Ibidem, p. 217.
 7. ^ T. LOKSHINA (ed.) "What Your Children Do Will Touch Upon You": Punitive House-burning in Chechnya, Human Rights Watch, New York, 2009, p. 14.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Ramzan Ahmatovici Kadîrov
 • ru Site oficial
 • Ramzan Kadîrov pe Instagram
 • Articol de Steve Rosenberg, Kadyrov's Chechnya rises from the ashes, but at what cost? (BBC, 17 septembrie 2012) [5]
 • Interviu Ramzan Kadîrov (RT, 19 aprilie 2011) [6]
 • Interviu Ramzan Kadîrov (RenTV, 2013) [7]
 • Ramzan Kadîrov despre sufism și wahhabism (ImamTV, 2012) [8]
 • Ramzan Kadîrov despre extremismul cecen (Rusia24, Aprilie 2013)[9]


Funcții politice
Predecesor:
Alu Alhanov
Președinte al Ceceniei
2007 – prezent
În funcție