Muftiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol este despre un învățat islamic. „Muftiu” poate să se refere și la un anumit tip de îmbrăcăminte”

Muftiu (în limba arabă: مفتي, muftī, în limba turcă: müftü) este un învățat islamic sunnit care este un interpret avizat al legii islamice (Shariah). În termeni administrativi religioși, un mufti este echivalentul aproximativ al diaconului creștin. „Muftiat” sau „Diyanet” este numele sub care este cunoscut consiliul muftiilor.

Condiții de calificare[modificare | modificare sursă]

Muftiu turc, desen spaniol din secolul al XVII-lea, Bibliotheca Apostolica Vaticana

Un muftiu trebuie să fie instruit în cursul unui „Iftaa” și trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a fi capabil să emită judecăți islamice (fatwā). Cele opt condiții sunt:

  1. Cunoașterea profundă a principiilor jurisprudenței;
  2. Cunoșterea Hadithului;
  3. Cunoașterea „Maqasid ash-Shari`ah” (Obiectivele Shariei);
  4. Cunoașterea preceptelor juridice;
  5. Cunoașterea "religiei comparate";
  6. Cunoașterea fundamentelor științelor sociale;
  7. Cunoașterea limbii arabe;
  8. Buna cunoaștere a realităților sociale[1].

Autoritatea muftiului[modificare | modificare sursă]

Un exemplu al influenței pe care o poate avea un muftiu poate fi ilustrată de incidentul din 1961 din Tunisia. Președintele tunisian Habib Bourguiba a încercat să combată ideea conform căreia postul în timpul Ramadanul ar fi obligatoriu. Mai mult, președintele a afirmat că postul scade productivitatea în economia națională. El a încercat să dea un exemplu populației aparând în timpul unei emisiuni televizate alături de membrii guvernului său mâncând și bând în timpul postului Ramadanului. Bourguiba l-a rugat pe marele muftiu al Tunisiei, șecicul Altaher Ibn Ashoor, să emită o fatwā care să susțină politica guvernului.

Muftiul a mers la televiziune și s-a adresat națiunii. El a cititi sura Al-Baqara:183 (2:183) :

O, voi cei care credeți, v-a fost statornicit vouă Postul așa cum le-a fost prescris și celor dinaintea voastră – Poate veți fi cu frică![2]

După aceasta, el a emis o fatwā prin care decreta că nerespectarea Ramadanului este un păcat, iar nerespectarea benevolă a postului echivalează cu o respingere a datoriilor sacre. În plus, el a afirmat că postul nu reduce productivitatea.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]