Marina Voica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marina Voica
Marina Voica.jpg
Marina Voica - ”A fost odată ca niciodată” (CD)
Date personale
Nume la naștere Marina Nicolskaia
Născută (81 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație Cântăreață
Activitate
Gen muzical Pop, soul
Instrument(e) voce
Ani de activitate 1960-prezent

Marina Voica (născută Marina Nicolskaia în 3 septembrie 1936, Ivanovo, URSS) este o importantă solistă de muzică ușoară / pop din România.

Artist complex, cant-autoarea Marina Voica are o carieră artistică impresionantă de peste cinci decenii. Din plamaresul său se pot aminti:

- cele cca. 850 de melodii lansate pe o serie de discuri, casete, CD-uri și la radio, tv, cântate în turnee în țară și în străinătate,

- nenumărate și neuitate apariții tv, programe de divertisment și varietăți, revelioane, călătorii muzicale,

- premii la concursuri naționale și internaționale, un lung șir de premii de excelență din partea mai multor posturi de televiziune, radiouri, case de discuri și a unor importante reviste și publicații din România și din străinătate, discuri de aur și platină,

- 9 stagiunii jucate la Teatru de revistă Constantin Tănase, actriță de film,

- mentorat artistic-muzical- a ajutat tineri talentați să promoveze, l-a lansat pe Laurențiu Duță, s.a.m.d.

După lansarea sa, împreună cu Margareta Pâslaru, cu piesa Pe aripa vântului, în 1960, la TVR, Marina Voica a devenit imediat foarte îndrăgită, ajungând una dintre cele mai iubite soliste, o adevărată stea în muzica ușoară românească și europeană. De-a lungul carierei a abordat un reportoriu muzical extrem de divers, evoluând de la piese antrenante cu tentă disco-pop până la piese de linie, de largă amplitudine vocală, lansând melodii devenite șlagăre celebre dar și piese de factură latino-americană, samba, etc. Încă de la lansare Marina Voica a atras atenția celor mai importanți compozitori care i-au încredințat spre interpretare inspirate melodii pe care artista cu un farmec aparte le-a transformat în adevărate hituri ale generațiilor care au urmat din anii 60 și până astăzi.

Arstista este și autoare de versuri scriind texte mai cu seamă pentru compozițiile proprii.

De reținut că Marina Voica este printre puținele soliste autohtone cu accentuată personalitate și cu un temperament artistic aparte, care s-a impus nu doar pe scenă, în concursuri și festivaluri de muzică pop ci și în cele mai importante topuri și clasamente de specialitate. Ca și Margareta Pâslaru, Marina Voica a dominat valoric în toate topurile muzicale românești de muzică pop ale anilor 60,70, 80 și chiar 90.

Marina Voica a figurat în paginile faimoasei reviste de top-uri muzicale americane, Billboard. A participat la mai multe ediții ale festivalului-concurs Șlagăre în devenire în cadrul căruia a lansat șlagărul lui Marcel Dragomir Ce vrei tiu mare albastră. La festivul Mamaia a fost premiată în 1973 pentru piesa Încrederea compusă de Ion Cristinoiu și în 1975 pentru piesa La malul mării de Temistocle Popa.

Între 7-12 iulie 1972 Marina Voica a participat la ediția 14 -a a Festivalului Internațional al Cântecului de la Knokke (Belgia)- Cupa Europei, Din echipa României au mai făcut parte Dida Drăgan și A. Călugăreanu iar din juriul internațional al festivalului a făcut parte și compozitorul Vasile Veselovski.

În 1983 Marina Voica a câștigat Marele Trofeu al festivalului de muzică ușoară Mamaia cu piesa compusă de Marius Țeicu, intitulată Să cântăm azi omenirii iar la ediția Mamaia-84 a lansat piesa Ore de Ionel Tudor.

Marina Voica a susținut recitaluri și a efectuat turnee în Germania, Italia, Franța, SUA, Belgia, Polonia, Israel, Canada, Spania, Grecia,Cuba, Rusia, R. Moldovă,etc.

În cariera reputatei artiste au existat și numeroase obstacole și piedici. În 1980 Marina Voica împreună cu soțul ei de atunci, medicul Viorel Teodorescu, a decis să părăsească țara, având intenția de a se stabili în Germania. După doar un an de zile petrecut în Germania intervenind îmbolnăvirea gravă a soțului ei și apoi decesul acestuia, Marina Voica a revenit în România. Autoritățile politice ale vremii nu i-au iertat însă îndrăzneala de a pleca din țară și cu toate tentativele de a reveni în prim planul vieții artistice și muzicale româmeșt,i Marina Voica a avut de suportat un nedrept boicot politco-ideologic care s-a manifestat sub forma interdicției de a mai apărea în emisiuni de televiziune și de a mai fi difuzată la radio, lucru care artista se mai întâlnise pe perioade scurte având de suferit pe fondul tensiunilor și disputelor politice româno-ruse din anii 60 .Dar în 1983, când Televiziunea Română transmitea în direct festivalul de la Mamaia, aflându-se că Marina Voica a cucerit Marele Trofeu, Elena Ceușescu a dat ordin ca evoluția artistei să fie cenzurată și netransmisă pe post astfel încât publicul telespectator să nu afle cine obținuse laurii concursului. De întâmpinat o situație similară a avut parte Marina Voica și la radio.

Doar scrisorile fanilor ei și insistențele lor repetate au făcut ca unii redactori ceva mai curajoși (Lucia Popescu Moraru) de la Radio România să mai difuzeze din când în când, dar oricum foarte rar, șlagărele Marinei Voica. Solista s-a confruntat nu doar cu interdicția ca atare dar și cu faptul că unii compozitori au ezitat să-i mai ofere piese atata timp cât acestea oricum nu puteau ajunge pe filiera mass media la iubitorii genului muzicii pop.

Practic, între 1981 -1990, Marina Voica a fost constrânsă să cedeze podiumul altor interprete devotate trup și suflet regimului și să se mulțumească cu aparițiile sporadice pe plan concertistic. Din acest motiv ea a dispărut din actualitatea muzicală vreme de aproape un deceniu după 1990 fiind pusă în ingrata condiție de a nu fi cunoscută de noile generați, care nu erau născute în anii 60 și 70. Consecința a fost că multe din cântecele pe ca le lansase totuși în deceniul 8 al secolului trecut să rămână în anonimat și să nu mai fie recuperate și redescoperite corespunzător niciodată în cultura muzicală și nici în voga hit-urilor românești.

Curios este faptul că nici una dintre colegele de scenă n-a simțit nevoia de a pleda pentru cauza difuzării Marinei Voica la radio-tv, multe din cele care se cocoțaseră în vârful audienței dând dovadă de totală lipsă de fair-play și de orice fel de solidaritate profesională. Doar compozitori ca George Grigoriu, Victor Arsene, Dan Dimitriu, Dan Stoian, Marcel Dragomir, Ion Cristinoiu, Ionel Tudor și Marius Țeicu au continuat să-i propună piese chiar dacă cu o oarecare parcimonie. Dealtminteri și Electrocordul i-a editat în anii 80 albumul Să nu-mi vorbști de iubire + casetă audio cu același titlu și alte 2 piese pe discul celor trei Marine din 1987, Marina Voica, Marina Florea, Marina Scupra.

Pentru mulți noii iubitori ai muzicii ușoare românești revenirea insolită Marinei Voica în anii 90 a rămas oarecum destul de stranie din multe puncte de vedere. Dacă televiziunile s-au arătat cât de cât interesate de reapariția ei pe ecran, radiourile, cu puține excepții, au continuat să o ignore, preferând să difuzeze lăutărismul comercial al baladiștilor prăfuiți, depășiți de epocă. Receptarea repertoriului Marinei Voica s-a făcut doar pe alocuri și destul de confuz, multe din peisele sale extrem de reușite fiind descoperite totuși grație internetului și canalului You Tube. Alte melodii ale interpretei așteaptă să fie recuperate din arhivele de întregistrări și poate vreodată aduse în atenția publicului. Desigur Marina Voica merita și un mega-show tv care să-i fie destinat în întregime.

Principalele șlagăre pe care le-a lansat Marina Voica sunt:

Petru-a nu stiu cata oară, Hei voi nopților, ( compozitor Vasile Veselovschi),

Joc de taină, Pentru ce, Învătați-mă să râd (compozitor Gabriel Mărgărint)

A fost odată ca niciodată, (compozitor Petre Mihăescu)

La malul mării, (compozitor Temistocle Popa),

Dacă nu te-ntâlneam (compozitor Andrei Proșteanu)

Prieten drag, Balada, duet cu Margareta Păslaru compozitor Radu Șerban)

Pentru voi îndrăgostiții lumii, Trebuia să vii, Pasarea albă, Intr-o zi cu soare, E frumos, e atât de frumos, În luna florilor (compozitor Camelia Dăscălescu),

https://www.youtube.com/watch?v=deqC9lrQFM4

I-am spus inimii să cânte, Fetele cu ochi albaștri (compozitor George Grigoriu),

Clipe de viață, Alba ca Zăpada și cei șapte pitici, O romantica fata, Dincolo de nori, Soarele apare iar, Dacă eu, dacă tu, dacă noi, Da, da, da (compozitor Marius Țeicu)

https://www.youtube.com/watch?v=3d08mVCYs0o

Aș vrea să fiu, Hei voi nopților (compozitor Vasile V. Vasilache)

https://www.youtube.com/watch?v=6UCdzkz6wHo

Frumoasele amintiri Margareta Pâslaru și Marina Voica la primul duplex București - Belgrad - regia Alexandru Bocăneț

Încrederea, Of de dragoste, Uneori imi pare rău (compozitor Ion Cristinoiu)

Vacanță albă neuitată, Greu de ghicit, Orice iubire, Uneori îmi pare rău, Dacă priviți, Ce vrei tu mare albastră, Rămân cu tine (compozitor Marcel Dragomir)

Dor (compozitor Horia Moculescu),

Dacă vei veni înapoi la mine, Despre vorbe, Tu vei rămâne tu (compozitor Dan Dimitriu)

Să nu-mi vorbești de iubire, Gargarita (compozitor Laurențiu Profeta)

Un singur da, un singur nu, Ore (compozitor Ionel Tudor)

Tinerețe nu pleca (compozitor Remus Teodorescu),

Dacă inima mea ar putea să vorbească, Romanța dragostei (compozitor Aurel Giroveanu),

Om lângă om, O pânză-n depărtare, Un tren intr-o gară (compozitor Paul Urmuzescu)

Cântec suav (compozitor Dan Stoian)

Din oaza de soare duet cu Cornel Fugaru ( compoziție Cornel Fugaru)

Dor călător, Cântecul meu, Și afară plouă, plouă, Acordeonul, Uită-te în ochii mei, Gelozie, Doar focul, Apartament 23, Bucureștiul e micul Paris, Lacrimi de fericire, (compoziții proprii)

https://www.youtube.com/watch?v=MhYlt1VspKM

Cifre, cifre (compoziție proprie), interpret Laurențiu Duță

Frunze-n vânt (compozitor Victor Arsene),

Chem în noapte visul,(Laurențiu Cazan)

Să nu ne despărțim (compozitor Gherase Dendrino)

Frumoasă fată (compozititor Ileana Toader)

Sanie cu zurgălai (compozitor Richard Stein)

Ce cuvânt (compozitor Mihai Constantinescu)

De ce ai plecat (compozitor Bujor Mișcuția)

Cele mai de succes cover-uri realizate de Marina Voica

Vivat veselia

Turlai

Vino, vino seniorina

Calul Troian

Tico Tico

Strunelor, voi strunelor

Ce-ai de zis

Trei panglici albe

La Cumbia

Ce mai faci tu

Singură iar

Merequetengue

Dragoste bine ai venit

Bomboleo

Oameni buni, vă rog

Iute, iute,

Samba tengi ter pandeiro

Cosita Linda

Omul nostalgic

No me digas adios

Știu cum ești tu- duet cu Cornel Constantiniu

Milonga

La bamba

Un, dos, tres

Common people

Patru flăcăi si-o armonică

La tărmul iubirii

Omul melancolic

Baila negra

Marina Voica a absolvit Facultatea de Finanțe și Bănci la Moscova, unde a făcut cunoștință cu un român, Marcel Voica, cu care s-a căsătorit. După terminarea facultății s-a stabilit definitiv în România.[1]

Cu ocazia Zilei regalității, în anul 2013, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Castelul Peleș , Marina Voica a primit din partea Casei Regale a României Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Decorația a fost înmânată de Alteța Sa Regală principesa Moștenitoare Margareta a României.[2][3]

Note[modificare | modificare sursă]

1.https://books.google.ro/books?id=CgkEAAAAMBAJ&pg=PA54&lpg=PA54&dq=Marina+voica+billboard&source=bl&ots=QzWP__u1VX&sig=XGI8J72bcol5YW6Yv8-zD0swsXk&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwj1_8Wm0vXWAhXIJ5oKHRTuB1gQ6AEIWDAL#v=onepage&q=Marina%20voica%20billboard&f=falseFormat:Http://cugetdeciexis.blogspot.ro/2016/11/marina-voica-lansare-cd-si-afara-ploua.html

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri: